«Οι εμβολιασμοί σώζουν εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και έχουν αναγνωριστεί ως μία από τις πιο επιτυχημένες και οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παροχής υπηρεσιών υγείας και αδιαμφισβήτητο ανθρώπινο δικαίωμα. Επιπλέον, τα εμβόλια αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο στην πρόληψη και τον έλεγχο επιδημιών από μεταδοτικά λοιμώδη νοσήματα συμβάλλοντας στη διασφάλιση της παγκόσμιας υγείας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός Ε.Σ.Υ. Διευθυντής Φαρμακείου Γεν. Νοσ. Αιτ/νίας, μιλώντας στον ΔΥΤΙΚΑ FM και την Δήμητρα Λαοπόδη
Ερωτηθείς για την ασφάλεια των εμβολιών τόνισε «Η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστημονικής γνώσης έχει οδηγήσει στην παρασκευή ασφαλών εμβολίων τα οποία υφίστανται εκτεταμένες διαδικασίες ελέγχου ως προς την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά τους, πριν διανεμηθούν για ευρεία χρήση. Τα εμβόλια λειτουργούν διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να παράγει αντισώματα και κύτταρα μνήμης έναντι συγκεκριμένων αντιγόνων. Υπάρχουν δύο είδη ανοσοποίησης. Η ενεργητική, η οποία επιτυγχάνεται με τη φυσική νόσο ή τεχνητά με τον εμβολιασμό, και η παθητική, η οποία επιτυγχάνεται με τη χορήγηση έτοιμων αντισωμάτων, τα οποία έχουν παραχθεί στον οργανισμό άλλου ατόμου ή ζώου. Μέχρι τώρα τα εμβόλια χωρίζονταν σε δύο κατηγορίες: τα αδρανοποιημένα και εκείνα από ζώντες εξασθενημένους μικροοργανισμούς. Τα αδρανοποιημένα εμβόλια μπορεί να αποτελούνται από ολόκληρους αδρανοποιημένους ιούς ή βακτήρια, είτε από τμήματά τους, όπως είναι οι πρωτεΐνες και οι πολυσακχαρίτες. Τα ζώντα εξασθενημένα εμβόλια αποτελούνται από εξασθενημένους μικροοργανισμούς που διατηρούν την ικανότητα να πολλαπλασιάζονται και να προκαλούν ανοσιακή απάντηση, χωρίς όμως να προκαλούν νόσο. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας, η έρευνα ανέδειξε κι άλλες κατηγορίες εμβολίων, όπως αυτά που βασίζονται σε ιούς-φορείς (vectors) ή αυτά που βασίζονται στην ανοσιακή απάντηση που επάγει η παρεντερική χορήγηση mRNA ή και DNA. Η διαχείριση των εμβολίων υπόκειται σε συγκεκριμένους κανόνες που ισχύουν από την παραγωγή έως και την χορήγησή τους. Η πιστή τήρηση των κανόνων αυτών αποτελεί κλειδί για την αποτελεσματικότητά τους. Επιδημιολογία Στις 31/12/2019 αναφέρθηκε για πρώτη φορά επισήμως από τις υγειονομικές υπηρεσίες της Κίνας μία επιδημία από λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού στην πόλη Wuhan της επαρχίας Hubei. Στις 9/1/2020 ταυτοποιήθηκε ως αίτιο της λοίμωξης αυτής ένας νέος κορωνοϊός, που ονομάστηκε SARS-CoV-2 και ο ΠΟΥ τέθηκε σε επαγρύπνηση για την πιθανή εξάπλωση της νόσου. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, έχει υπολογιστεί ότι η συνολική θνητότητα κυμαίνεται από 0.2-1%. Επίσης, φαίνεται ότι η συνολική νοσηρότητα και θνησιμότητα εξαιτίας του ιού είναι αυξημένες κυρίως σε άτομα με χρόνιες συννοσηρότητες, όπως η αρτηριακή υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, αλλά και στο ανδρικό φύλο, ενώ στα άτομα ηλικίας άνω των 75 αυξάνονται εκθετικά. Παράλληλα όμως, αναδεικνύεται μια τάση μετατόπισης της νοσηρότητας και θνησιμότητας και σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες απ’ ότι ήταν αρχικά γνωστό, όπως αυτές των 55-64 και των 45-54 ετών».
Αναφορικά με τους εμβολιασμούς στο νοσοκομείο Αγρινίου είπε « Ως Νοσοκομείο έχουμε δηλώσει μία εμβολιαστική κλίνη, στην πράξη όμως έχουμε δύο οπότε μπορούμε να εμβολιάσουμε συγχρόνως δύο άτομα. Αποφασίστηκε η διακίνηση των εμβολίων μέσω κέντρων διανομής (hubs), τα οποία ανέλαβαν τη φύλαξη των εμβολίων στις θερμοκρασίες της τάξης των -80οC και την περαιτέρω διανομή τους στα Νοσοκομεία σε θερμοκρασίες που η υποδομή τους μπορεί να υποστηρίξει. Στο Αγρίνιο παραλάβαμε τις πρώτες διακόσιες δόσεις την Κυριακή 3/1/2021 και αφού επιβεβαιώθηκε η καταλληλότητά τους προς χορήγηση (από τον Νοσοκομειακό Φαρμακοποιό, ο οποίος μέσω ειδικής διαδικασίας και χρήσης κατάλληλου λογισμικού ελέγχει, πιστοποιεί και επιβεβαιώνει ότι τα παραληφθέντα εμβόλια κρίνονται κατάλληλα προς χρήση), ξεκίνησαν αμέσως την επόμενη ημέρα οι εμβολιασμοί σύμφωνα με το πρόγραμμα των 50 εμβολιασμών ανά ημέρα. Σημειωτέον ότι από τη στιγμή της παραλαβής, τα εμβόλια έχουν χρόνο ζωής 120 ώρες. Σήμερα (7/1/2021) παραλαμβάνουμε στο φαρμακείο τις επόμενες 200 δόσεις, οι οποίες αφού ελεγχθούν, θα δοθεί όπως προανέφερα το πράσινο φως για τη συνέχιση της διακδικασίας του εμβολιασμού. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα το Νοσοκομείο μας μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού του Υγειονομικού Προσωπικού θα λειτουργήσει και ως εμβολιαστικό κέντρο για τον γενικό πληθυσμό της περιοχής ευθύνης μας, μαζί με τις δομές ΠΦΥ της περιοχής μας, κάτι που θα απαιτεί και την ανάλογη προετοιμασία (κατάλληλοι χώροι με προσβασιμότητα σε ΑΜΕΑ, υλικά, προσωπικό κλπ.)»