Η Αττική βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση νερού στο λεκανοπέδιο αλλά και τη μείωση των υδατικών αποθεμάτων, δημιουργούν μια πρωτόγνωρη πίεση στο υδροδοτικό σύστημα του νομού.
Τα νούμερα είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρα. Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, τα αποθέματα στους τέσσερις βασικούς ταμιευτήρες της Αττικής έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 45%, από 1,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2023 σε μόλις 659 εκατομμύρια το 2025.
Και παρά το γεγονός ότι εδώ και αρκετά χρόνια οι ιθύνοντες προειδοποιούσαν για κίνδυνο «πορτοκαλί συναγερμού» πλέον η συνθήκη αυτή δεν είναι απλά μία πρόβλεψη, έχει μετατραπεί σε δύσκολη πραγματικότητα την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που φτάνουν σε εμάς από την ΕΥΔΑΠ τα υφιστάμενα αποθέματα νερού, με την τρέχουσα κατανάλωση, επαρκούν για λιγότερο από δύο χρόνια, ενώ η κατανάλωση σε ορισμένες περιοχές καταγράφει ακόμα και αύξηση μεγαλύτερη του 40% σε σύγκριση με πέρυσι.
Χαμηλή η στάθμη του νερού στον Μόρνο/ (ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΑΚΟΣ/APOHXOS.GR/EUROKINISSI)
Το σημαντικό έργο της ΕΥΔΑΠ
Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΥΔΑΠ σηκώνει το βάρος της ευθύνης και απαντά με ένα πλήρες, οργανωμένο σχέδιο, κορυφαία τεχνογνωσία και σταθερή αποφασιστικότητα.
Με ένα μεγαλεπήβολο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2,5 δισ. ευρώ για τη δεκαετία 2025-2034, η Εταιρεία Υδρεύσεως και Αποχέτευσης Πρωτευούσης υλοποιεί ένα εκτεταμένο πλέγμα έργων που στόχο έχει να διασφαλίσει την υδροδοτική επάρκεια της μεγαλύτερης μητροπολιτικής περιοχής της χώρας, με γνώμονα τη βιωσιμότητα αλλά και την ανθεκτικότητα.
Στην Ανατολική Αττική αυτή τη στιγμή υλοποιούνται ή προγραμματίζονται έργα συνολικού προϋπολογισμού 958,7 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν την εξυπηρέτηση 410.500 κατοίκων, την κατασκευή 1.400 χλμ. αγωγών και την ολοκλήρωση τριών νέων Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων.
Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη έργα για περισσότερους από 230.000 κατοίκους, με δύο νέα ΚΕΛ να οδεύουν προς κατασκευή. Παράλληλα, 681,6 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται σε κρίσιμα έργα εκσυγχρονισμού και αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης, ενώ 364,5 εκατομμύρια επενδύονται σε έργα αποχέτευσης.
Ακόμα περισσότερες επενδύσεις στα πρότυπα της Ευρώπης
Όμως, η στρατηγική της ΕΥΔΑΠ δεν περιορίζεται μόνο στην αντιμετώπιση της κρίσης αλλά διαμορφώνει ένα ολοκληρωμένο μοντέλο διαχείρισης υδάτινων πόρων. Οι επενδύσεις εναρμονίζονται πλήρως με τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση την ίδια στιγμή που υιοθετούν μια ολιστική προσέγγιση, με επίκεντρο την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Στόχος είναι όχι μόνο η προστασία των υδάτινων πόρων, αλλά και η διασφάλιση υπηρεσιών υψηλής ποιότητας σε προσιτό κόστος για όλους τους πολίτες.
Στον Μόρνο έναν από τους βασικούς ταμιευτήρες νερού της Αττικής η εικόνα μιλάει από μόνη της/ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Ένας στόχος που γίνεται δέσμευση
Καθώς το νερό μετατρέπεται σε ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά της εποχής μας και τη στιγμή που η κλιματική κρίση που βιώνει ο πλανήτης και, κατ΄επέκταση η χώρα μας, είναι πιο κρίσιμη από κάθε άλλη φορά, η ΕΥΔΑΠ προχωρά μπροστά απαντώντας αποφασιστικά σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση των καιρών μας.
Στόχος δεν είναι άλλος από το να διασφαλιστεί ότι κανένας κάτοικος του νομού Αττικής, σε όποια περιοχή κι αν διαμένει, δεν θα μείνει χωρίς πρόσβαση σε καθαρό, ασφαλές και επαρκές νερό. Ένας στόχος που για την πολιτική της ΕΥΔΑΠ έχει εξελιχθεί σε δέσμευση αλλά που για να μπορέσουμε να τον δούμε να πραγματοποιείται πλήρως θα πρέπει ως πολίτες να βάλουμε έντονα στην καθημερινότητα μας τη φιλοσοφία της εξοικονόμησης νερού, διδάσκοντας αυτή τη νοοτροπία και στα παιδιά μας.
To άρθρο Mία ασπίδα για την Αττική απέναντι στη λειψυδρία – Επενδύσεις της ΕΥΔΑΠ ύψους 2,5 δισ. για το νερό του αύριο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Πηγή: newsit.gr | Συντάκτης: Αναστασία Αναστάσογλου