Με πτώση που φτάνει σε ποσοστό σχεδόν το 40% κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2025, οι εξαγωγές πετρελαιοειδών και καυσίμων βρίσκονται στο επίκεντρο της εξαγωγικής υποχώρησης της χώρας.
Παρότι οι εξαγωγές των υπόλοιπων κλάδων σημείωσαν αυξήσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με την πτώση των εισαγωγών οδήγησαν σε μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 31,6% τον Μάιο, η γενική εικόνα παραμένει αρνητική, εξαιτίας της ισχυρής αποδυνάμωσης στον ενεργειακό τομέα, καθιστώντας μακρινή ανάμνηση την εποχή που τα καύσιμα έδιναν ώθηση στην εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάιο 2025 είναι αποκαλυπτικά. Η συνολική αξία των εξαγωγών ανήλθε στα 4,18 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 1,3% σε σχέση με τον Μάιο του 2024. Όμως, χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 268,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 9,1%. Ως εκ τούτου, η υποχώρηση των συνολικών εξαγωγών οφείλεται κατά βάση στην κατάρρευση των εξαγωγών καυσίμων. Εκτιμάται ότι μόνο για τον Μάιο, η αξία των εξαγωγών καυσίμων μειώθηκε κατά περίπου 320 εκατ. ευρώ ή περισσότερο από 23% σε ετήσια βάση.
Ακόμη πιο έντονη είναι η εικόνα σε βάθος πενταμήνου. Από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο του 2025, οι συνολικές εξαγωγές διαμορφώθηκαν στα 20,16 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση 4,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2024. Όμως, εάν αφαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, προκύπτει αύξηση εξαγωγών κατά 856,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή +5,8%. Με άλλα λόγια, η μείωση κατά 901,8 εκατ. ευρώ στο σύνολο των εξαγωγών, οφείλεται εξ ολοκλήρου στα καύσιμα, των οποίων η αξία εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά περίπου 1,76 δισ. ευρώ, μια πτώση της τάξης του 38% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Η πτώση δεν είναι συγκυριακή. Τα στοιχεία των εκθέσεων εμπορευματικών συναλλαγών της ΕΛΣΤΑΤ, δείχνουν πως η κάμψη των εξαγωγών καυσίμων διατηρείται καθ’ όλη την διάρκεια του 2024 (και προφανώς στο 2025). Για να βρει κάποιος στοιχεία που να δείχνουν θετική μεταβολή στις εξαγωγές καυσίμων θα πρέπει να ανατρέξει στις ανακοινώσεις του 2023, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2024 η τάση αυτή εδραιώνεται με σημαντικές υποχωρήσεις.
Η κάμψη αυτή, οδηγεί σε προφανείς συνέπειες στην εξαγωγική επίδοση της χώρας. Είτε λόγω πτώσης της ζήτησης, είτε λόγω χαμηλότερων διεθνών τιμών, είτε λόγω γεωπολιτικών μετατοπίσεων, το σίγουρο είναι ότι ο κλάδος των καυσίμων, από άσος στο μανίκι της ελληνικής οικονομίας έχει μετατραπεί σε τροχοπέδη, θέτοντας την ανάγκης διαφοροποίησης του μίγματος εξαγωγών της Ελλάδας.
To άρθρο Οι εξαγωγές καυσίμων σε ελεύθερη πτώση: Συνεχίζεται η υποχώρηση του κλάδου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Πηγή: newsit.gr | Συντάκτης: Κώστας Αποστολόπουλος
ΔΥΠΑ: Νέα αξιολογημένα προγράμματα κατάρτισης ανέργων
Σήμερα, Τετάρτη 9 Ιουλίου, εμπλουτίστηκε η λίστα εγκεκριμένων προγραμμάτων κατάρτισης της δράσης «Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης για 50.000 Ωφελούμενους Ανέργους σε...
Διαβάστε περισσότεραDetails