Σε μία σχεδόν ωμή παραδοχή προχώρησε χθες (9.7.25) για το νέο ρόλο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, στο Βερολίνο.
Συγκεκριμένα, ο Μερτς, όχι μόνο σημείωσε (όπως είναι ήδη γνωστό, φυσικά καθώς ήδη έχουν δηλώσει πως θα φτάσουν τις αμυντικές δαπάνες τους στο 3,5% έως το 2029!) πως οι Γερμανοί είναι «έτοιμοι» να «εκπληρώσουν» τις «υποχρεώσεις» τους, αλλά έκανε και την εξής κρίσιμη και όχι και τόσο…διπλωματική παρατήρηση: «Αν η Γερμανία δεν είχε ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη σχεδόν σίγουρα θα είχε εξελιχθεί διαφορετικά. Από αυτή την άποψη, δεν έχουμε κάνει κάτι μόνο για τους εαυτούς μας, αλλά έχουμε κάνει κάτι για την κοινή μας ασφάλεια στην Ευρώπη και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Είμαι ευχαριστημένος που ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ το βλέπει έτσι».
Μ΄άλλα λόγια, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη δήλωση Μερτς, παρόντος μάλιστα του γενικού γραμματέα του ίδιου του…ΝΑΤΟ, Ρούτε, είναι πως ενδεχομένως η πρόσφατη σύνοδος του ΝΑΤΟ (24-25 Ιουνίου, Χάγη) να είχε ναυαγήσει, αν δεν ήταν η Γερμανία «έτοιμη» να αυξήσει στις αμυντικές δαπάνες στο ποσοστό που πρότεινε ο Ρούτε (και πριν από αυτόν, φυσικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ).
Φυσικά, η σημασία της παραδοχής δεν έχει μόνο παρελθοντικό χαρακτήρα, αλλά πρωτίστως μελλοντικό, καθώς σημαίνει πως χωρίς την (μελλοντική) αύξηση των αμυντικών δαπανών της Γερμανίας ενδεχομένως ναυαγήσει ο ΝΑΤΟϊκός στόχος για το 5% του ΑΕΠ έως το 2035, με πρώτο και βασικό κόμβο «τ’ αργότερο έως το 2029» (κατά παλιότερη δήλωση του ίδιου Μερτς).
Συνεπώς, από το αν, πώς και πότε -δηλαδή με ποιους ρυθμούς- προχωρήσει στην επίτευξη του νέου ΝΑΤΟϊκού στόχου η Γερμανία θα κριθεί με το αν, πώς και πότε θα πετύχει το ΝΑΤΟϊκό στόχο όλη η Ευρώπη.
Όπως ανέφερε στην ίδια συνέντευξη τύπου, ο Ρούτε «μέσα σε λίγα χρόνια, η Γερμανία θα έχει υπερδιπλασιάσει τις αμυντικές της δαπάνες από περίπου 70 δισεκατομμύρια ευρώ πριν από λίγα χρόνια σε 150 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2029. Αυτή ακριβώς είναι η αποφασιστικότητα που χρειαζόμαστε».
Μένει να δει κανείς αν η συναντίληψη Μερτς – Ρούτε σε σχέση με τον αποφασιστικό ρόλο του Μερτς για την αποφυγή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ πριν 2 εβδομάδες και προπαντός για την αποφυγή ενός ναυαγίου των αποφάσεων του, μπορεί να γίνει συναντίληψη ΕΕ – Τραμπ, καθώς μόνο έτσι θα μπορούσε να αποφευχθεί ένα ναυάγιο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΕΕ – ΗΠΑ σε σχέση με τους δασμούς.
Τη συσχέτιση των στόχων επανεξοπλισμού του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τους δασμούς έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 26 – 27 Ιουνίου 2025 (δηλαδή αμέσως μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ), λέγοντας πως «βεβαίως, εφόσον αγοράζουμε περισσότερα αμερικανικά προϊόντα, τότε εξισορροπούνται και οι εμπορικές σχέσεις. Γι’ αυτό και λέω πάντα πως οι διαπραγματεύσεις για την άμυνα δεν μπορούν να διαχωριστούν από τις εμπορικές. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό ήταν το σημαντικότερο ζήτημα – και πλέον έχει λυθεί».
To άρθρο Γιατί ο Μερτς βλέπει ναυάγιο του νέου στόχου του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες χωρίς τη Γερμανία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Πηγή: newsit.gr | Συντάκτης: Δημήτρης Κατσαγάνης