Θετική εικόνα καταγράφεται στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, καθώς υπάρχει ολοένα και περισσότερη προσφορά για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση. H νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), αναφέρει ότι φέτος η παραγωγή LNG αναμένεται να ενισχυθεί κατά 5,5% ή 30 δισ. κ.μ. με ώθηση από νέα έργα στη Βόρεια Αμερική.
Η ζήτηση φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς κατά 1% φέτος, αλλά θα φτάσει σε νέο ιστορικό υψηλό το 2026 επιταχύνοντας με 2%. Το θετικό είναι ότι εκείνη τη χρονιά θα μπουν σε λειτουργία ακόμη περισσότερα νέα παραγωγικά έργα στο LNG, που θα αλλάξουν τα δεδομένα και θα απομακρύνουν τη στενότητα που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Με βάση τα παραπάνω, το 2026 αναμένεται να είναι καλύτερο για τους απανταχού καταναλωτές. Η Ευρώπη είναι πιθανό ότι θα δει επιτέλους χαμηλότερες τιμές αερίου, ιδίως αν επιβεβαιωθούν και οι φόβοι για οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα, με την οποία ανταγωνίζεται για φορτία LNG.
Να θυμίσουμε ότι η ευρωπαϊκή τιμή αερίου βρισκόταν προ του 2020 σε επίπεδα κοντά στα 10 ευρώ/MWh και μετά την ενεργειακή κρίση παγιώθηκε πάνω από τα 30 ευρώ. Το γεγονός αυτό έχει επηρεάσει και την τιμή του ηλεκτρισμού, επιδεινώνοντας την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών και επιχειρήσεων. Πιθανή επιστροφή του αερίου χαμηλότερα θα λειτουργήσει ευεργετικά για το σύνολο της οικονομίας, εξαλείφοντας μια βασική πληγή.
Πέραν των παραπάνω, θα πρέπει να δούμε και προς τα που κινούνται τα πράγματα πιο μακροπρόθεσμα. Παρά τις θετικές εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα δύο επόμενα χρόνια, αργότερα η κατάσταση εγκυμονεί ορισμένες νέες απειλές.Για παράδειγμα, οι νέοι σταθμοί LNG στον Κόλπο του Μεξικού εκτιμάται θα απαιτήσουν πάνω από 4 δισ. κυβικά πόδια ημερήσιας παραγωγής ως το 2027. Καθώς η σχιστολιθική παραγωγή στο σύνολό της φτάνει σήμερα σε ένα υψίπεδο στην Αμερική, εκφράζονται αμφιβολίες κατά πόσο θα μπορέσει να στηρίξει όλες αυτές τις ποσότητες μακροπρόθεσμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακόμη ένα θεμελιώδες ζήτημα είναι η υψηλή ζήτηση για κέντρα δεδομένων στις ΗΠΑ, που στην πλειοψηφία τους συνοδεύονται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο για να λειτουργήσουν. Σήμερα το ενδιαφέρον για τέτοιες επενδύσεις είναι τόσο έντονο, που παρατηρείται έλλειψη εξοπλισμού για την κατασκευή των νέων σταθμών ηλεκτρισμού.
Έτσι, προκύπτει μια πρόσθετη ζήτηση για αέριο που θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά με τις εξαγωγές του LNG και μπορεί να συμπαρασύρει τις τοπικές τιμές προς τα επάνω. Όπως είναι φυσικό, αν ξεπεράσουν ένα ορισμένο όριο, τότε οι εξαγωγές θα αρχίσουν να γίνονται ασύμφορες.
Αυτά τα σενάρια είναι προς το παρόν θεωρητικά, όμως ο προβληματισμός είναι ήδη έκδηλος στις τάξεις των Αμερικανών αναλυτών.
Πηγή: newsit.gr | Συντάκτης: Χάρης Αποσπόρης