Σημαντικά εμπόδια για τη διάθεση χιλιάδων ακινήτων που λιμνάζουν σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, αναμένεται να άρει ο προς ψήφιση νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, επισπεύδοντας τις μεταβιβάσεις των ακινήτων αυτών, ενισχύοντας το απόθεμα στέγης στην αγορά και εξισορροπώντας τις τιμές.
Το «άδειασμα» του στοκ των 25.000 ακινήτων, όπως υπολογίζεται, που διαθέτουν οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης, είχε τεθεί ως προτεραιότητα από τον υπουργό Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, δεδομένου του έντονου στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το πρόγραμμα Σπίτι μου 2 που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, δεν «τραβάει» ανάλογα με τις προσδοκίες, καθώς παρά την μεγάλη ζήτηση και τις εγκρίσεις αιτήσεων από τις τράπεζες, δεν υπάρχουν κατάλληλα, διαθέσιμα ακίνητα στην αγορά.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στη δυσχερέστερη θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με το πόσο προσιτή είναι η στέγη. Σχετική μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος διαπιστώνει ότι στην Ελλάδα σχεδόν το 1/3 των νοικοκυριών δαπανά πάνω από 40% του διαθέσιμου εισοδήματός του για την κάλυψη του κόστους στέγασης.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι προφανής η κρισιμότητα του να αρθούν εμπόδια, νομικά και τεχνικά, που παρακωλύουν την ταχεία διάθεση ακινήτων στην αγορά. Η αγορά αναμένει τις βελτιώσεις στον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, και εάν θα επιτραπούν οι μεταβιβάσεις μη τακτοποιημένων ακινήτων από τους servicers και τις τράπεζες.
Ωστόσο οι servicers, οι οποίοι είναι και εκείνοι που διαθέτουν τον κύριο όγκο ακινήτων προς διάθεση, έχουν καταθέσει στο υπουργείο Οικονομικών, σειρά προτάσεων για την επίλυση των δυσλειτουργιών στις μεταβιβάσεις ακινήτων, τις οποίες έχει λάβει σοβαρά υπόψη του το οικονομικό επιτελείο. Οι προτάσεις αυτές αφορούν κυρίως:
Τις καθυστερήσεις στην έκδοση διαταγών πληρωμής, ιδίως στα μεγάλα Πρωτοδικεία και Ειρηνοδικεία, οι οποίες οδηγούν σε σημαντικές καθυστερήσεις εισπράξεων και αδυναμία ενεργοποίησης της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης. Oι servicers έχουν προτείνει την κατάργηση ποσοτικών περιορισμών, την επέκταση της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων και την θέσπιση προθεσμιών για την εκδίκαση ανακοπών.
Τις πολυετείς καθυστερήσεις στην εκδίκαση ανακοπών κατά την εκτέλεσης, οι οποίες λειτουργούν αποτρεπτικά για τους υπερθεματιστές και υπονομεύουν την ρευστότητα από πλειστηριασμούς. Οι servicers έχουν προτείνει να δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταγραφή και την εκδίκαση όλων των σχετικών ανακοπών εντός ενός έτους από την διενέργεια του πλειστηριασμού.
Τις καθυστερήσεις συμβολαιογράφων και Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων. Οι servicers έχουν προτείνει την θέσπιση ρητών προθεσμιών και δυνατότητα αντικατάστασης αδρανών συμβολαιογράφων, καθώς και την κατάργηση της κατάθεσης στο ΤΠ&Δ , δεδομένης της ύπαρξης επαγγελματικών λογαριασμών στους συμβολαιογράφους.
Τις σημαντικές καθυστερήσεις σε Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολόγια αναφορικά με την καταχώριση και έκδοση πράξεων μεταγραφής.
Την ασάφεια ως προς τον αυτοματοποιημένο προγραμματισμό επαναληπτικών πλειστηριασμών και τη συνυπολογιστική ισχύ του Αυγούστου, όπως προβλέπονται στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, και οι οποίες προκαλούν καθυστερήσεις και ακυρώσεις διαδικασιών.
Την καθυστέρηση στον διορισμό κηδεμόνων στις σχολάζουσες κληρονομιές που εμποδίζει την είσπραξη απαιτήσεων και στερεί έσοδα από το δημόσιο. Προτείνεται η θεσμοθέτηση προσωρινού κηδεμόνα με δικαστική απόφαση και η προσβασιμότητα της κληρονομιαίας περιουσίας από τους δανειστές.
Τα εμπόδια που δημιουργεί το άρθρο 997 ΚΠολΔ στον έλεγχο μισθωτικών σχέσεων, όπου προτείνονται τροποποιήσεις ώστε ο υπερθεματιστής να έχει πρόσβαση στα σχετικά μισθωτήρια εντός συγκεκριμένων προθεσμιών.
Τα προβλήματα από εικονικές ή μεταγενέστερες μισθώσεις. Η απώλεια της προθεσμίας καταγγελίας λόγω καθυστερημένης μεταγραφής και η σύναψη εικονικών μισθώσεων μετά την κατάσχεση απαιτούν νομοθετική παρέμβαση και υποχρεωτική χορήγηση των απογράφων ταυτόχρονα με την αίτηση μεταγραφής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σχόλια
Περισσότερα σχόλια
Μακρο-οικονομία
Πηγή: newsit.gr | Συντάκτης: Βασιλική Λαμπράκη