«Δύο κακές και μία καλή», έλεγαν οι γηραιότεροι. Σήμερα, βέβαια, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο δύσκολη. Ανομβρία, πλημμύρες, παγετός, πληθωριστικές αυξήσεις σε καύσιμα/αγροεφόδια και τιμές προϊόντων, για τις οποίες ο αγρότης έχει τον τελευταίο λόγο. Όλα μαζί αθροίζουν το ρίσκο που παίρνουν σήμερα οι Έλληνες παραγωγοί σε ετήσια βάση.
Όσον αφορά το χωράφι και την καλλιέργεια, οι γνώσεις και η εμπειρία έρχονται σιγά-σιγά. Γιατί το κάθε αγροτεμάχιο έχει τον δικό του χαρακτήρα. Άλλα στραγγίζουν γρήγορα, άλλα κρατάνε υγρασία. Άλλα «κάθονται» μετά τη βροχή, άλλα ανοίγουν ρωγμές το καλοκαίρι. Ο καιρός, η θερμοκρασία, οι βροχές, οι ξηρασίες… όλα αλλάζουν. Και κάθε ποικιλία ανταποκρίνεται διαφορετικά. Δεν υπάρχουν εγχειρίδια. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Ο καθένας, όμως, μπορεί να αντιληφθεί πότε «πάει» κάτι καλά και πότε όχι. Αυτή είναι η εμπειρία που χτίζεται μέρα με τη μέρα.
του Βασίλη Χριστοφοράκη, παραγωγού και μέλους του ΔΣ της Εταιρείας Προώθησης Αειφορικών Καλλιεργητικών Συστημάτων – ΕπΑΚΣ (www.haca.gr)
Πηγή: ypaithros.gr | Συντάκτης: ypaithros.gr