Η προμήθεια των Eurofighter από την Τουρκία είναι μόνο η αρχή όλων όσων ετοιμάζει, σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή. Όσο επιμένει να ακολουθεί τον δρόμο της ύπνωσης, με την επιθετική ρητορική προς το παρόν να μην συμβαδίζει με πράξεις επί του πεδίου, κινήσεις όπως η προμήθεια των Eurofighter ενισχύουν την άποψη ότι δεν αργεί η στιγμή που θα προχωρήσει σε δυναμικές – επιθετικές κινήσεις. Ο ρόλος της Γερμανίας και της Μ. Βρετανίας, η οποία προχωρά στην άμεση μεταφορά Eurofighter στην Άγκυρα.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Η απόφαση της Γερμανίας να πει το «ναι» για την παραχώρηση Eurofighter στην Τουρκία είναι η εξέλιξη που εδώ και 3 μήνες περίμενε η Άγκυρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία περιλαμβάνει την άμεση μεταφορά ορισμένων μεταχειρισμένων Eurofighter μαζί με πυραύλους Meteor από τον στόλο της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, παράλληλα με την προμήθεια νέων. 40 δικινητήρια μαχητικά πρόκειται να παραλάβει η Τουρκία, η οποία καταφέρνει όχι μόνο να κλείσει και μάλιστα άμεσα την ψαλίδα που άνοιξε με την προμήθεια των Rafale από την Ελλάδα αλλά και να μπορέσει να γεφυρώσει κάπως το κενό του εκσυγχρονισμού των F-16 σε Viper από την Πολεμική Αεροπορία.
Το υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας εξέδωσε ανακοίνωση αργά το απόγευμα της Τετάρτης, με την οποία καλωσορίζει την συμφωνία με την Τουρκία. Οι διαπραγματεύσεις για την πιθανή συμφωνία με την Τουρκία θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες. Θα είναι η πρώτη παραγγελία εξαγωγής που θα εξασφαλίσει το Ηνωμένο Βασίλειο για το Typhoon από το 2017.
Εξασφαλίζοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας στις γραμμές παραγωγής του Ηνωμένου Βασιλείου, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει το Σχέδιό μας για Αλλαγή, προωθώντας την άμυνα ως κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε: «Η παραγωγή μαχητικών αεροσκαφών Typhoon στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί κινητήρια δύναμη για οικονομική ανάπτυξη – υποστηρίζοντας τη ζωή και τα μέσα διαβίωσης χιλιάδων Βρετανών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η υπογραφή μιας συμφωνίας εξαγωγών πολλών δισεκατομμυρίων με την Τουρκία θα διατηρήσει και θα προστατεύσει 20.000 θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα επόμενα χρόνια – γι’ αυτό και η κυβέρνησή μου είναι τόσο αφοσιωμένη στην εξασφάλισή της. Θα ενισχύσει τη ζωτική αμυντική μας βιομηχανία, θα υλοποιήσει το Σχέδιό μας για Αλλαγή και θα διατηρήσει εμάς και τους συμμάχους μας ασφαλέστερους σε αυτές τις αβέβαιες εποχές».
Ο υπουργός Άμυνας της χώρας Τζον Χίλι, δήλωσε: «Η σημερινή συμφωνία αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Typhoon από το Ηνωμένο Βασίλειο από την Τουρκία. Δείχνει την αποφασιστικότητα αυτής της κυβέρνησης να εξασφαλίσει νέες αμυντικές συμφωνίες, βασιζόμενη στις σχέσεις μας με το εξωτερικό για να προσφέρουμε στους Βρετανούς εργαζόμενους».
Παράλληλα τονίζει ότι «Ο εξοπλισμός της Τουρκίας με Typhoon θα ενίσχυε τη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ και θα ενίσχυε τις βιομηχανικές βάσεις και των δύο χωρών μας, εξασφαλίζοντας χιλιάδες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο για τα επόμενα χρόνια. Η Στρατηγική Αναθεώρηση Άμυνας του περασμένου μήνα τόνισε τη σημασία των εξαγωγών και τώρα με το νέο μας γραφείο εξαγωγών άμυνας, αναπτύσσουμε τον ρόλο της άμυνας ως κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη ως θεμέλιο του Σχεδίου Αλλαγής της κυβέρνησης».
The UK and Türkiye have signed a major deal paving the way for Typhoon fighter jet exports. 🇬🇧🤝🇹🇷
This key step boosts British industry, supports thousands of jobs, and reinforces NATO’s defence – keeping us safe at home and strong abroad.
🔗: https://t.co/b2bls3MEqN pic.twitter.com/b8DT9lEBQw
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) July 23, 2025
Αυτό έρχεται σε μια στιγμή που ο Υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι θέτει ως υψηλή προτεραιότητα την προσπάθεια για νέες συμφωνίες εξαγωγών στον τομέα της άμυνας.
Το Υπουργείο Άμυνας της Μ. Βρετανίας ετοιμάζεται να αναλάβει την ευθύνη για τις εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού από τις 31 Ιουλίου, σε ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση της Στρατηγικής Αναθεώρησης της Άμυνας. Η ομάδα εξαγωγών αμυντικού εξοπλισμού θα υποστηρίξει τις βρετανικές επιχειρήσεις στην παγκόσμια σκηνή, θα προωθήσει τις πιθανές εξαγωγές και θα επιδιώξει την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.
Το 2030
Επί της ουσίας, όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί κύκλοι στο enikos.gr, η Τουρκία αγοράζει χρόνο για να μπορεί να αισθάνεται ασφαλής μέχρι το 2030, που έχει θέσει ως ορόσημο για την δική της Πολεμική Αεροπορία.
Τότε υπολογίζει να βγάζει στην παραγωγή το εγχώριας ανάπτυξης μαχητικό αεροσκάφος ΚΑΑΝ, του οποίου την κατασκευή προχωρά στα πρότυπα του F-35, δηλαδή όπως οι ΗΠΑ είχαν την κύρια ευθύνη του προγράμματος με 8 χώρες να είναι συμμετέχουσες στην συμπαραγωγή, έτσι και η ίδια εμφανίζεται ως επικεφαλής του ΚΑΑΝ με Πακιστάν, Ινδονησία κι εσχάτως την Σαουδική Αραβία να έρχονται ως συμπαραγωγοί, χρηματοδότες και αγοραστές του μαχητικού.
Παράλληλα, υπολογίζει ότι θα καταφέρει να συντηρήσει με εγχώριας ανάπτυξης συστήματα τον στόλο των F-16, που αυτή τη στιγμή έχει διαθεσιμότητες περίπου στο 30%.
Ο στόχος είναι το 2030 να αποτελέσει την απαρχή δημιουργίας ενός στόλου 300 μαχητικών ως το 2035.
No Jets for Turkey
Παράλληλα, δεν έχει εγκαταλείψει τις πιέσεις και προς τις ΗΠΑ για την προμήθεια των F-35 ή τουλάχιστον των πρώτων 6 μαχητικών που κατασκευάστηκαν και τελικά τέθηκαν σε καθεστώς μακράς αποθήκευσης μετά την εφαρμογή των κυρώσεων εναντίον της βάσει του νόμου CAATSA, λόγω της αγοράς των S-400.
Η Άγκυρα εδράζει την αισιοδοξίας της στις διαπροσωπικές σχέσεις του Ερντογάν με τον πρόεδρο Τραμπ. Όμως υπάρχουν δύο ισχυρά λόμπι στις ΗΠΑ Ελληνικό και Ισραηλινό, που εναντιώνονται στην προοπτική πώλησης F-35 στην Τουρκία.
Ειδικότερα το Ισραήλ, όπως αναλύαμε και σε πρόσφατο άρθρο στο enikos.gr το Ισραήλ έχει τα F-35 και το τελευταίο που θα ήθελε είναι μία Τουρκία με δυνατότητες διείσδυσης στην επικράτειά του. Άλλωστε, ποιος ξεχνά τις δηλώσεις Ερντογάν σε ομιλία του προς φοιτητές των στρατιωτικών σχολών της Τουρκίας, που έλεγε «Πώς μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας στην Ιερουσαλήμ την οποία οι πρόγονοί μας διοίκησαν με ειρήνη και δικαιοσύνη. Πώς μπορούμε να κρατάμε κλειστά τα μάτια μας για την Παλαιστίνη όπου ο Μουσταφά Κεμάλ είχε πολεμήσει για να μην μπει η αρβύλα του εχθρού. Ποιος μπορεί να χωρίσει την Κωνσταντινούπολη με την Ιερουσαλήμ; Ποιος μπορεί να αποκόψει τη Γάζα από το Γκαζίαντεπ […] Όποιος προσπαθεί να περιορίσει τον ορίζοντα της Τουρκίας σε 782 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, αν δεν είναι αδαής τότε σίγουρα είναι ξένος σε αυτά τα εδάφη […] Δεν επιτρέψαμε να μας φυλακίσουν στα ρηχά νερά, δεν τους δώσαμε σημασία. Δεν θα τους επιτρέψουμε. Έχουμε επίκεντρο την Τουρκία αλλά το όραμά μας περιλαμβάνει όλο τον κόσμο».
Δεν υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι το Ισραήλ δεν θα δώσει τον νυν υπέρ πάντων αγών ώστε η Τουρκία να μην πάρει ποτέ όχι μαχητικά stealth F-35, αλλά ούτε καν F-16 Viper.
Αντιδράσεις, όμως, υπάρχουν και στην Ευρώπη σε ότι αφορά τα Eurofighter, με το κίνημα No Jets for Turkey να εξαπλώνεται και γι’ αυτή την προοπτική, όχι όμως με την ίδια δυναμική.
Το κύριο επιχείρημα είναι πώς η Ευρώπη μπορεί να ανεχθεί πώληση αμυντικού υλικού υψηλής τεχνολογίας σε μία χώρα που απειλεί την ΕΕ, και κυρίως Ελλάδα και Κύπρο.
Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί το εξής: Η Γερμανία ζει από τις εξαγωγές αμυντικού υλικού στην Τουρκία. Της έχει πουλήσει την τεχνογνωσία για την κατασκευή 6 υποβρυχίων Type 214, κλάσης REIS, προμηθεύει με κινητήρες τα πυροβόλα FIRTINA ενώ έχει κι άλλα συμβόλαια που τρέχουν, ακόμη και με τμήματα παραγωγής των drones Bayraktar.
Όπως και η Μεγάλη Βρετανία, με τα παραδείγματα ισχυρών συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών, όπως η επένδυση της Canik στην AEI Systems με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο της επέτρεψε να ενσωματώσει την τεχνολογία της σε πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως να είναι χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, η επένδυση της τουρκικής TUALCOM στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ανοίξει μια σειρά από ευκαιρίες, ενώ η Rolls-Royce και η BAE Systems συνεχίζουν να εμβαθύνουν τη μακροχρόνια παρουσία τους στην Τουρκία διερευνώντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης.
Την περασμένη Πέμπτη η υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μαρία Ιγκλ ανακοίνωσε διαγωνισμό για ένα νέο εκπαιδευτικό τζετ που θα αντικαταστήσει το βρετανικής σχεδίασης αεροσκάφος Hawk. Και ήδη η Τουρκία έχει αρχίσει να προβάλει ως φαβορί με το εγχώριας ανάπτυξης Hurjet. Ήδη το έχει κάνει στην Ισπανία, όπου προχωρά με την Airbus στην συμπαραγωγή του ελαφριού μαχητικού – εκπαιδευτικού τζετ HURJET, που έχει παραγγείλει ήδη 24, με option για άλλα 6, η Ισπανική πολεμική αεροπορία. Για το κονσόρτσιουμ δημιουργείται εταιρεία με ισπανικό ΑΦΜ και την Τουρκία να διαθέτει ακέραιο δικαίωμα.
Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η Ιταλία, με την οποία πλέον η Τουρκία έχει στρατηγική συνεργασία, με πιο χαρακτηριστικά την τουρκική Baykar που μαζί με μία άλλη ιταλική εταιρεία, την Leonardo παρουσίασαν ως κοινοπραξία τα νέα «ιταλικά», συνεπώς και «ευρωπαϊκά» drones, τα Bayraktar και Akinci. Είναι τα διάσημα drones της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, που πλέον στα ουραία τους έφεραν την τουρκική και ιταλική σημαία.
Πηγή: enikos.gr | Συντάκτης: Χρήστος Μαζανίτης