Τουλάχιστον 67 άμαχοι Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν από ισραηλινά πυρά στη Βόρεια Γάζα την προηγούμενη Κυριακή (20/7), ενόσω περίμεναν φορτηγά του ΟΗΕ με ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με επίσημη αναφορά του υπουργείου Υγείας της Γάζας που αναμετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Οι εν λόγω δολοφονίες σημειώθηκαν εν μέσω συνεχιζόμενης πολιορκίας της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, η οποία έχει δημιουργήσει μια τεχνητή επισιτιστική κρίση στην περιοχή, με τις τοπικές υγειονομικές αρχές να ανακοινώνουν τουλάχιστον 19 θανάτους από ασιτία το 24ωρο που προηγήθηκε (σ.σ. από το Σάββατο 19 μέχρι την Κυριακή 20 Ιουλίου).
Υπό το φως των νέων εξελίξεων, οι υπουργοί Εξωτερικών 28 χωρών –μεταξύ των οποίων η Μ. Βρετανία και κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας– υπέγραψαν κοινή δήλωση, ζητώντας από το Ισραήλ τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και το προτρέπουν να συμμορφωθεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτή η πρωτοβουλία σηματοδοτεί την έστω και καθυστερημένη σκλήρυνση της στάσης από πλευράς αρκετών χωρών που μέχρι προσφάτως ήταν φανερά υποστηρικτικές προς το Ισραήλ ή… ένιπταν τας χείρας τους.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 χωρών επισημαίνουν ότι «η ταλαιπωρία των αμάχων στη Γάζα έχει φτάσει σε νέα επίπεδα» και καταδικάζουν «τη σταδιακή χορήγηση βοήθειας και τις απάνθρωπες δολοφονίες αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, που προσπαθούσαν να καλύψουν τις πιο βασικές τους ανάγκες σε νερό και τροφή». Οι υπογράφοντες χαρακτηρίζουν «τρομακτικούς» τους πρόσφατους θανάτους περισσότερων από 1.000 Παλαιστινίων που αναζητούσαν ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας και το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR). Πράγματι, όπως έχει αναφέρει ο ΟΗΕ, περισσότεροι από 1.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τα τέλη Μαΐου στη Γάζα είτε σε κέντρα διανομής τροφίμων είτε σε σημεία από όπου γίνεται διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σύμφωνα με το OHCHR, 615 από αυτούς τους θανάτους έχουν σημειωθεί κοντά σε τοποθεσίες που διαχειρίζεται το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), το οποίο υποστηρίζεται από ΗΠΑ και Ισραήλ και αμφισβητείται ανοιχτά από τον ΟΗΕ, ενώ μάλιστα κατηγορείται ότι παγιδεύει τους Παλαιστίνιους μέσω ενός συστήματος δήθεν διανομής βοήθειας!
Αναλυτικά, οι χώρες που υπογράφουν την κοινή δήλωση είναι οι Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Καναδάς, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, Ιαπωνία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Μεγάλη Βρετανία.
Πηγή: ypaithros.gr | Συντάκτης: Γαργαλάκος Νίκος