Με φόντο την εντεινόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα και τις μετατοπίσεις στην ευρωπαϊκή στρατηγική, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις 16 Ιουλίου 2025 την πρότασή της για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό, ύψους 1,98 τρισ. ευρώ, που προκρίνει την άμυνα, την ψηφιακή αυτονομία και την τεχνητή νοημοσύνη έναντι των παραδοσιακών πολιτικών, όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).
δισ., όπως αρχικά είχε ειπωθεί), έναντι 386,6 δισ. την περίοδο 2021-2027. Η μείωση αυτή μεταφράζεται, για την Ελλάδα, σε ετήσια απώλεια που ενδέχεται να φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ, κυρίως μέσω της συρρίκνωσης των άμεσων ενισχύσεων.
Έντονη ανησυχία για την κατεύθυνση που λαμβάνει η νέα πρόταση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) εκφράζει η IFOAM Organics Europe, εκπροσωπώντας το ευρωπαϊκό κίνημα της βιολογικής γεωργίας. Όπως υποστηρίζει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη δέσμευση κονδυλίων αποκλειστικά για εισοδηματική στήριξη με βάση την έκταση, αφήνοντας την ευθύνη για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών δράσεων στα κράτη-μέλη.
Ο πρόεδρος της IFOAM Organics Europe, Jan Plagge, χαρακτηρίζει την πρόταση «μονόπλευρη και ακατάλληλη» για μια ΚΑΠ που φιλοδοξεί να διασφαλίσει το μέλλον της γεωργίας. «Η νέα πολιτική πρέπει να έχει καθαρό περιβαλλοντικό προσανατολισμό. Η απουσία σαφούς χρηματοδότησης για τη βιωσιμότητα θα οδηγήσει σε ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών-μελών για το ποιος θα επενδύσει λιγότερο στο περιβάλλον – και αυτό απειλεί την ευρωπαϊκή διατροφική κυριαρχία», προειδοποίησε.
Η IFOAM ζητά τουλάχιστον το 1/3 του προϋπολογισμού της ΚΑΠ να δεσμεύεται για περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους, όπως συνέστησε και ο Στρατηγικός Διάλογος για το μέλλον της γεωργίας, που συντονίστηκε από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Αν και το ευρωπαϊκό κίνημα καλωσορίζει την αναγνώριση της βιολογικής γεωργίας ως κεντρικού εργαλείου στη μεταρρυθμισμένη ΚΑΠ μετά το 2027, εκφράζει φόβους ότι χωρίς συγκεκριμένα δεσμευμένα κονδύλια, πολλά κράτη-μέλη δεν θα προχωρήσουν στην υλοποίησή της. «Οι αγρότες που επενδύουν σε βιώσιμες πρακτικές χρειάζονται μακροπρόθεσμη πολιτική σταθερότητα», τονίζει ο Plagge. «Η βιολογική γεωργία προσφέρει αποδεδειγμένα περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη, προστατεύει την υγεία, αυξάνει την αποδοτικότητα των εκμεταλλεύσεων και συμβάλλει στην αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών. Αυτή η συνεισφορά πρέπει να ανταμείβεται δίκαια μέσω της ΚΑΠ».
Ο Plagge υπογραμμίζει ότι η βιολογική γεωργία αποτελεί μια απλή, εφαρμόσιμη λύση, που εξασφαλίζει υψηλή περιβαλλοντική απόδοση με ελάχιστο διοικητικό κόστος. «Από τη στιγμή που ήδη ρυθμίζεται σε επίπεδο ΕΕ και διαθέτει αξιόπιστους μηχανισμούς πιστοποίησης, μπορεί να υιοθετηθεί άμεσα από τα κράτη-μέλη για να επιτύχουν υψηλούς περιβαλλοντικούς στόχους χωρίς περίπλοκες διαδικασίες», καταλήγει.
Πηγή: ypaithros.gr | Συντάκτης: Διαμαντόπουλος Χρήστος