Σε δημόσια διαβούλευση τίθενται έως τις 22 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, τα δύο νέα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα σε Νότιες Κυκλάδες και Ιόνιο, που ανακοίνωσε τη Δευτέρα (21/7) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και φορείς να υποβάλουν τα σχόλια και τις προτάσεις τους. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, τα σχόλια και οι προτάσεις των ενδιαφερόμενων θα ληφθούν υπόψη για την τελική διαμόρφωση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ιονίου και του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Νοτίου Αιγαίου 1 – Νότιες Κυκλάδες.
«Τον περασμένο μήνα, στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στις μεσογειακές ακτές της Γαλλίας, έδωσα μια υπόσχεση – να τιμήσω αυτήν τη μοναδική θαλάσσια κληρονομιά και να την προστατεύσω για τις επόμενες γενιές. Σήμερα, υλοποιώ αυτή την υπόσχεση με τη δημιουργία δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων, ενός στο Ιόνιο Πέλαγος και ενός στις Νότιες Κυκλάδες, στο μοναδικό Αιγαίο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε: «Τα πάρκα αυτά θα είναι από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε τον στόχο της προστασίας του 30% των χωρικών υδάτων μας έως το 2030, πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Θα αποτελέσουν απέραντα καταφύγια ζωής κάτω από τα κύματα».
Υπογράμμισε, δε, πως θα συμβάλουν επίσης στη διατήρηση των οικοσυστημάτων, στην αποκατάσταση της ισορροπίας και στη θέσπιση ενός τολμηρού νέου προτύπου για τη θαλάσσια προστασία, ενώ τόνισε πως «μέσα σε αυτές τις θαλάσσιες ζώνες θα απαγορευτεί η εξαιρετικά καταστροφική πρακτική της μηχανότρατας».
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Αν έχετε δει το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ του Sir David Attenborough, “Ocean”, τότε ξέρετε γιατί η δημιουργία αυτών των θαλάσσιων πάρκων είναι τόσο σημαντική. Το “Ocean” είναι μια βαθιά συγκινητική ταινία, αλλά και μια ταινία που ενημερώνει και εμπνέει. Η ταινία του Sir David ενίσχυσε τη δέσμευσή μου να κάνω κάτι περισσότερο στη διαχείριση της θάλασσας – να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας μαζί της. Όχι ως ιδιοκτήτες, αλλά ως θεματοφύλακες. Θα προστατεύσουμε, ναι. Αλλά, επίσης, θα εκπαιδεύσουμε, θα συνεργαστούμε και θα ηγηθούμε. Σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, τους ντόπιους ψαράδες, τους επιστήμονες, αλλά και με διεθνείς εταίρους, θα κάνουμε αυτά τα πάρκα παραδείγματα του τι είναι δυνατό. Κάνοντας αυτό, η Ελλάδα μπορεί να γίνει φωνή της θάλασσας στην Ευρώπη, αλλά και πέρα από αυτήν. Γιατί όταν προστατεύουμε τον ωκεανό μας, προστατεύουμε το ίδιο μας το μέλλον».
Στόχος η διατήρηση της βιοποικιλότητας
Τα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα είναι δίκτυα διασυνδεδεμένων προστατευόμενων περιοχών. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η δημιουργία τους προσφέρει σημαντικά πρόσθετα πλεονεκτήματα σε σχέση με τις μέχρι σήμερα μεμονωμένες προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000, κυρίως λόγω της ολιστικής οικολογικής, διοικητικής και κοινωνικοοικονομικής προσέγγισης. Σκοπός τους είναι η διατήρηση της μοναδικής βιοποικιλότητας, η προστασία και η αποκατάσταση των οικότοπων και η προώθηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το θαλάσσιο περιβάλλον.
«Τα δύο νέα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα αποσκοπούν στην αποτελεσματική προστασία των θαλασσών μας και τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας της πατρίδας μας. Η έκτασή τους σε Ιόνιο και Νότιες Κυκλάδες υπερβαίνει συνολικά τις αρχικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προσεγγίζοντας τα 27.500 τ. χλμ. Με τη θέσπισή τους, επιτυγχάνουμε αφενός την προστασία άνω του 35% των χωρικών υδάτων της χώρας μας, αφετέρου τον ευρωπαϊκό στόχο της χώρας μας πολύ νωρίτερα από το 2030», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου.
Και κατέληξε: «Έτσι, προστατεύουμε πιο αποτελεσματικά τα οικοσυστήματα στα δύο πελάγη μας, τον μοναδικό αυτόν φυσικό πλούτο της πατρίδας μας, που ανήκει σε όλους μας. Είναι η πρώτη φάση: Η κυβέρνησή μας θα συνεχίσει να θεσμοθετεί και νέα θαλάσσια πάρκα, σε άλλες περιοχές του Αιγαίου».
Πηγή: ypaithros.gr | Συντάκτης: ypaithros.gr