Το Πολεμικό Ναυτικό, μετά από χρόνια στασιμότητας, καθυστερήσεων και αλλαγών σχεδιασμού, κάνει επιτέλους το μεγάλο βήμα για την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης «ΥΔΡΑ» ώστε να αποτελέσουν για τα επόμενα χρόνια δίπλα στις FDI υπολογίσιμες Μονάδες επιφανείας με σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες στο σύγχρονο περιβάλλον απειλών.Vulcano 76:Φάση 2 – Πλατφόρμα:Ηλεκτρονικός Πόλεμος «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» (naval configuration): Ανάπτυξη της ΕΑΒ με επιχειρησιακή εμπειρία από την Ερυθρά Θάλασσα.
ESSM Block II: Αντιαεροπορικά βλήματα πολλαπλής καθοδήγησης, με εμβέλεια 30+χλμ. και ταχύτητα >4 Mach.
Η εγκατάσταση CIWS, όπως το Phalanx ή το RAM, παραμένει εκτός του βασικού πακέτου και θα προχωρήσει σε επόμενες φάσεις με ξεχωριστά κονδύλια. Εδώ ακριβώς έρχεται η πιθανή επιλογή του Sovraponte, ως μια ενδιάμεση ή ακόμα και μόνιμη λύση CIWS, με πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες και οικονομικό αποτύπωμα.
Η ελληνική συμμετοχή και ο ρόλος του εφοπλιστικού κόσμου
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σημαντική ελληνική βιομηχανική συμμετοχή, με τρεις βασικές συμβάσεις:
- Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Εκτέλεση του κύριου όγκου εργασιών.
- Thales: Προμήθεια των νέων συστημάτων.
- SSMART: Πιστοποιημένος ελληνικός integrator.
Παράλληλα, όπως αποκάλυψε το OnAlert.gr, συνεχίζονται οι επαφές με τον Υποναύαρχο ε.α. Παναγιώτη Λασκαρίδη, ο οποίος ηγείται πρωτοβουλίας χρηματοδότησης του μηχανολογικού σκέλους από ιδιωτικούς πόρους, σε συνεργασία με το ΓΕΝ και άλλους εφοπλιστές.
Στρατηγική σημασία του εκσυγχρονισμού
Οι ΜΕΚΟ αποτελούν πυλώνα του Στόλου εδώ και δεκαετίες. Η αναβάθμισή τους θα επιτρέψει στο ΠΝ να διατηρήσει ικανότητες πρώτης γραμμής, παράλληλα με τις νέες φρεγάτες Belharra και ενδεχομένως τις ιταλικές FREMM.
Ο εκσυγχρονισμός δίνει στο ΠΝ ένα πιο ευέλικτο, δικτυοκεντρικό και τεχνολογικά προηγμένο στόλο, ικανό να επιχειρεί σε όλα τα επίπεδα: αεράμυνα περιοχής, αντιπλοϊκές επιχειρήσεις, ανθυποβρυχιακές αποστολές και επιτήρηση.
Η ένταξη του πυροβόλου Sovraponte στις MEKO θα αποτελέσει στρατηγική επιλογή για την ενίσχυση της αυτοπροστασίας και της ευελιξίας των φρεγατών, ιδίως εάν υιοθετηθεί ως εναλλακτική λύση CIWS. Μαζί με την ευρύτερη αναβάθμιση των ηλεκτρονικών, αισθητήρων και οπλικών συστημάτων, το Πολεμικό Ναυτικό φαίνεται αποφασισμένο να καλύψει το χαμένο έδαφος και να διασφαλίσει ότι τα επόμενα χρόνια θα παραμείνει παράγοντας ισχύος στην ταραγμένη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
Του Κώστα Σαρικά / Πηγή: Onalert.gr
Πηγή: newsit.gr | Συντάκτης: Ειρήνη Μιχαλούδη