Μπορεί να καλύπτει την «επείγουσα ανάγκη για ανάπαυλα» στην οικονομική (όχι μόνο εμπορική) διαμάχη ΗΠΑ – ΕΕ, αλλά είναι «εις βάρος των οικονομικών της Γερμανίας και της ΕΕ».
Σε αυτές τις φράσεις συνοψίζεται το συμπέρασμα της ομοσπονδιακής ένωσης των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας (DIHK) απέναντι στη χθεσινή (27.7.25) συμφωνία ΗΠΑ – ΕΕ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Η γερμανική οικονομία μπορεί να ανασάνει με ανακούφιση προς το παρόν», δήλωσε η Helena Melnikov, σχολιάζοντας τη συμφωνία, καθώς «ο κίνδυνος κλιμάκωσης της εμπορικής διαμάχης με τις ΗΠΑ έχει αποτραπεί».
Για πολλές εταιρείες, αυτή είναι «μια πολύ αναγκαία ανάπαυλα», δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια του DIHK. «Η ΕΕ δέχθηκε σημαντική πίεση, αλλά απέτρεψε χειρότερα πράγματα με αυτή τη συμφωνία. Αλλά η συμφωνία έχει ένα τίμημα, και αυτό το τίμημα έρχεται επίσης εις βάρος των οικονομιών της Γερμανίας και της Ευρώπης».
Η προθυμία για επενδύσεις απαιτεί αξιοπιστία
Πολλές λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς, είπε – «ειδικά πώς οι ανακοινωθείσες εισαγωγές ενέργειας και οι επενδυτικές δεσμεύσεις θα εφαρμοστούν στην πράξη». Αυτό που είναι σαφές, ωστόσο, είναι ότι: «Οι ΗΠΑ είναι και θα παραμείνουν μια ελκυστική αγορά. Οι γερμανικές εταιρείες επενδύουν εκεί από επιχειρηματική πεποίθηση, όχι από πολιτικό υπολογισμό. Αυτό που χρειάζονται είναι αξιοπιστία, τόσο στην τελωνειακή πολιτική όσο και στο γενικό οικονομικό πλαίσιο».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Aπό την DIHK, σημειώνεται πως «η συμφωνία δημιουργεί βραχυπρόθεσμη σταθερότητα, τίποτα περισσότερο. Είναι μόνο ένα πρώτο βήμα. Τώρα η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ και να εργάζεται για μια ολοκληρωμένη, δίκαιη και προσανατολισμένη στο μέλλον εμπορική συμφωνία».
Ταυτόχρονα, η γερμανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλούνται να εξαγάγουν τα σωστά συμπεράσματα, προειδοποιεί: «Χρειαζόμαστε ανταγωνιστικές επιχειρηματικές συνθήκες, αξιόπιστες πολιτικές, στοχευμένα επενδυτικά κίνητρα και, πάνω απ’ όλα, μεγαλύτερη ταχύτητα και περαιτέρω συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου».
Αξιοποίηση των δυνατοτήτων άλλων περιοχών του κόσμου
Άλλωστε, σχεδόν το 90% των γερμανικών εξαγωγών κατευθύνεται σε άλλες περιοχές του κόσμου, επισημαίνει η Εκτελεστική Διευθύντρια του DIHK. «Ειδικά σε αγορές όπως η Νότια Αμερική, η Ασία και η Αυστραλία, υπάρχει τεράστιο δυναμικό.
Η συμφωνία της Mercosur πρέπει επιτέλους να επικυρωθεί και οι διαπραγματεύσεις με την Ινδία, την Ινδονησία και την Αυστραλία πρέπει να συνεχιστούν δυναμικά. Μια οικονομία προσανατολισμένη στις εξαγωγές όπως η Γερμανία χρειάζεται ανοιχτές αγορές περισσότερο από ποτέ, όχι νέα εμπόδια».
Πηγή: newsit.gr | Συντάκτης: Μαριαλένα Κυβερνήτη