Μπορεί να υπάρχει μία σχετική ανακούφιση στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ΗΠΑ – ΕΕ, απο την άποψη ότι ότι υπήρξε επιτέλους μία…. συμφωνία (και έτσι απομακρύνεται προς το παρόν η αβεβαιότητα), αλλά κάθε άλλο…ησύχασε η «πραγματική οικονομία» της ΕΕ.Υπενθυμίζεται πως της συμφωνίας με την ΕΕ, οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμό 15% στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να εξαλείψει τα εμπόδια εισαγωγής για τα αμερικανικά οχήματα.. Αυτό σημαίνει ότι τα οχήματα θα αντιμετωπίζονται από τις ΗΠΑ με τον ίδιο τρόπο όπως τα περισσότερα άλλα αγαθά.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι βλέπει τις μεγαλύτερες ευκαιρίες για πρόσθετες αμερικανικές εξαγωγές στα αμερικανικά αυτοκίνητα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Έχουμε ορισμένα οχήματα που πωλούνται πολύ καλά και είμαστε πραγματικά επιτυχημένοι με τα φορτηγάκια και τα SUV», δήλωσε ο Τραμπ την Κυριακή το βράδυ, λίγο μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ και της ΕΕ για δασμολογική συμφωνία.
Τι σημαίνει η συμφωνία για τις επιχειρήσεις των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, αλλά και για τις νέες επενδύσεις και τις εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ και την ΕΕ: Η Handelsblatt απαντά στα πιο σημαντικά ερωτήματα.
1. Σε τι συμφώνησαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ;
Από τον Απρίλιο, οι κατασκευαστές στην ΕΕ πρέπει να πληρώνουν αμερικανικό δασμό εισαγωγής ύψους 25% επιπλέον του υφιστάμενου 2,5%.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επιπλέον, από τις αρχές Μαΐου, οι ΗΠΑ έχουν επίσης επιβάλει δασμό 25% στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων.
Ωστόσο, οι εταιρείες μπόρεσαν να διεκδικήσουν αποζημίωση για μέρος αυτών των εξόδων, υπό την προϋπόθεση ότι η τελική συναρμολόγηση πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ.
Στο μέλλον, οι ΗΠΑ θα επιβάλουν βασικό δασμό 15% στις περισσότερες εισαγωγές από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων.
Οι Βρυξέλλες, με τη σειρά τους, θέλουν να μειώσουν τους δασμούς στα αμερικανικά αυτοκίνητα. Το πόσο ήταν αρχικά ασαφές μέχρι σήμερα (28.7.25). Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι δασμοί πρόκειται να μειωθούν από το τρέχον 10% σε 2,5% ή ακόμη και να καταργηθούν εντελώς.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι «παγκόσμιοι» δασμοί του 50% θα συνεχίσουν να ισχύουν για τον χάλυβα και το αλουμίνιο.
Η φον ντερ Λάιεν, από την άλλη πλευρά, δήλωσε ότι οι τιμωρητικοί δασμοί στον χάλυβα και το αλουμίνιο θα «περιοριστούν και θα αντικατασταθούν από ένα σύστημα ποσοστώσεων».
Αυτά τα τρία μέταλλα είναι σημαντικά υλικά στην παραγωγή αυτοκινήτων.
2. Ποιες είναι οι αντιδράσεις;
Ο καγκελάριος Friedrich Merz (CDU) χαιρέτισε τη συμφωνία. Ήταν δυνατό να «αποτραπεί μια εμπορική σύγκρουση που θα έπληττε σκληρά την εξαγωγικά προσανατολισμένη γερμανική οικονομία», δήλωσε ο Merz το βράδυ της Κυριακής 27 Ιουλίου 2025.
«Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την αυτοκινητοβιομηχανία, όπου οι τρέχοντες δασμοί θα μειωθούν σχεδόν στο μισό από 27,5% σε 15%.»
Η Xίλντεγκραντ Μίλερ (Hildegard Müller), πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αυτοκινήτου (VDA), εξέφρασε επίσης την αρχική της ανακούφιση που επιτεύχθηκε συμφωνία.
Ωστόσο, οι καθοριστικοί παράγοντες θα είναι η συγκεκριμένη μορφή που θα λάβει η συμφωνία και το πόσο αξιόπιστη θα είναι.
«Ο αμερικανικός δασμός 15%, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων αυτοκινήτων, θα κοστίσει στις εταιρείες της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας δισεκατομμύρια ετησίως και θα τις επιβαρύνει εν μέσω του μετασχηματισμού», δήλωσε ο Müller.
Απαντώντας σε ερώτημα της Handelsblatt εκείνο το βράδυ, η Mercedes-Benz δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Η μείωση των εισαγωγικών δασμών φέρνει στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία την απαραίτητη ανακούφιση σε σύγκριση με το τρέχον status quo».
Ωστόσο, η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη σε ένα φιλελεύθερο εμπορικό καθεστώς. «Αυτό περιλαμβάνει την αρχή ότι όλοι οι συμμετέχοντες απολαμβάνουν ίσες συνθήκες.»
Οι δασμοί κόστισαν στην θυγατρική της VW, Audi, 600 εκατομμύρια ευρώ μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Η Audi δεν έχει ακόμη μετακυλίσει τους δασμούς στους πελάτες, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής Γιούργκεν Ρίτερσμπεργκερ σήμερα (28.7.25), παρουσιάζοντας τα οικονομικά της στοιχεία.
Η εταιρεία του εξετάζει επί του παρόντος τις επιπτώσεις της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί. «Εξετάζουμε τη συμφωνία λεπτομερώς και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε». Δεν απέκλεισε αυξήσεις τιμών στις ΗΠΑ.
3. Πόσο σημαντικές είναι οι ελαφρύνσεις;
Τουλάχιστον σε σύγκριση με τους δασμούς που ισχύουν σήμερα, η συμφωνία αντιπροσωπεύει μια αξιοσημείωτη ανακούφιση για τον κλάδο. Αυτό φαίνεται από έναν πρόσφατο υπολογισμό του Ινστιτούτου Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW) για την Handelsblatt.
Σύμφωνα με τον υπολογισμό, οι δασμοί που συμφωνήθηκαν τώρα θα μείωναν το γερμανικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) κατά 0,15% μέσα σε ένα χρόνο.
Εάν οι προηγούμενοι δασμοί στα αυτοκίνητα είχαν παραμείνει σε ισχύ, η γερμανική οικονομία θα είχε αναπτυχθεί κατά 0,51% λιγότερο, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ωστόσο, για χρόνια, οι ΗΠΑ χρέωναν μόνο 2,5% στις εισαγωγές αυτοκινήτων – σε σύγκριση με 15%, μια πενταπλάσια αύξηση. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι πιθανό να αντισταθμίσουν μέρος αυτού του κόστους μέσω χαμηλότερων περιθωρίων κέρδους στο μέλλον.
4. Ποιος ωφελείται, ποιος χάνει;
Κατ’ αρχήν, ένας ενιαίος δασμός επηρεάζει δυσανάλογα τους κατασκευαστές premium. Όσο υψηλότερη είναι η αξία του οχήματος, τόσο υψηλότερος είναι ο ειδικός φόρος.
Αυτό προκαλεί αύξηση των τιμών στην αγορά των ΗΠΑ, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση.
Ταυτόχρονα, η BMW και η Mercedes-Benz, ειδικότερα, διαθέτουν ήδη μεγάλες εγκαταστάσεις παραγωγής στις ΗΠΑ.
Και οι δύο εταιρείες είχαν πιέσει για μια διαφορετική λύση. Οι διευθύνοντες σύμβουλοί τους στην Ουάσινγκτον είχαν επανειλημμένα υποστηρίξει μια λεγόμενη αντιστάθμιση εξαγωγών, στην οποία οι εξαγωγές των κατασκευαστών από τα εργοστάσιά τους στις ΗΠΑ θα αντισταθμίζονταν από τις εισαγωγές από την Ευρώπη. Αυτό θα ευνοούσε τους δύο κατασκευαστές υψηλής ποιότητας.
Μόνο η BMW, με την παραγωγή της, συνεισφέρει δέκα δισεκατομμύρια δολάρια σε όγκο εξαγωγών ετησίως στο αμερικανικό εμπορικό ισοζύγιο, σύμφωνα με στοιχεία του παρόχου εμπορικών υπηρεσιών Tradeimex.
Σύμφωνα με την VDA (Γερμανική Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων), οι ΗΠΑ εισήγαγαν περίπου 450.000 οχήματα από τη Γερμανία πέρυσι. Ταυτόχρονα, οι Γερμανοί κατασκευαστές παρήγαγαν περισσότερα από 844.000 οχήματα στις ΗΠΑ, περίπου τα μισά από τα οποία εξήχθησαν παγκοσμίως.
Τα γερμανικά εργοστάσια θα μπορούσαν να χάσουν. Ένα αυτοκίνητο BMW ή Mercedes που κατασκευάζεται στις ΗΠΑ μπορεί πλέον να εξαχθεί στην Ευρώπη με σημαντικά χαμηλότερους ή καθόλου δασμούς. Αντίθετα, οι εξαγωγές από εργοστάσια στη Γερμανία βρίσκονται σε μειονεκτική θέση με δασμό 15%. Έτσι, αυτό που είναι καλό για τις εταιρείες δεν είναι σε καμία περίπτωση καλό για τους Γερμανούς εργαζόμενους.
Σε αντίθεση με την BMW και τη Mercedes-Benz, ο Όμιλος Volkswagen δεν παράγει σχεδόν τίποτα στις ΗΠΑ. Στο Chattanooga του Τενεσί, ο όμιλος κατασκευάζει οχήματα από την βασική του μάρκα, όπως το ηλεκτρικό αυτοκίνητο ID.4 και το SUV Atlas. Ωστόσο, μοντέλα από τις premium μάρκες Audi και Porsche παράγονται σχεδόν αποκλειστικά στην ΕΕ. Αυτό τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα σε δασμούς.
5. Ποιο είναι το εμπορικό ισοζύγιο των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών με τις ΗΠΑ;
Οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος εταίρος της Γερμανίας στο εμπόριο αυτοκινήτων. Σύμφωνα με την VDA (Γερμανική Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων), ο συνολικός όγκος συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών πέρυσι ήταν σχεδόν 45 δισεκατομμύρια ευρώ.
Παρόλο που οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες συνεισφέρουν ήδη στο αμερικανικό εμπορικό ισοζύγιο με τα εργοστάσιά τους στις ΗΠΑ, ο Τραμπ ανησυχεί για την τεράστια ανισορροπία στο ισοζύγιο. Ενώ οι γερμανικές εξαγωγές ανέρχονται σε περίπου 37 δισεκατομμύρια ευρώ, οχήματα αξίας μόλις 8 δισεκατομμυρίων ευρώ εισάγονται από τις ΗΠΑ.
Με τη συμφωνία, ωστόσο, Αμερικανοί κατασκευαστές όπως η General Motors και η Ford θα μπορούσαν σύντομα να πουλήσουν περισσότερα οχήματα στην Ευρώπη – τουλάχιστον αυτή είναι η ελπίδα του Τραμπ.
«Νομίζω ότι οι λαοί της Ευρώπης θα αποκομίσουν λίγο περισσότερη ποικιλομορφία από αυτό. Νομίζω ότι θα είναι ευχαριστημένοι γι’ αυτό», είπε ο Τραμπ.
6. Τι σημαίνει η συμφωνία για τις μελλοντικές επενδύσεις των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών;
Η ΕΕ έχει επίσης δεσμευτεί για επενδύσεις 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ. Πόσα από αυτά θα συνεισφέρουν οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες φαίνεται να είναι ασαφές.
Ωστόσο, οι Γερμανοί αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν προηγουμένως υποσχεθεί εκτεταμένες επενδύσεις στις ΗΠΑ με την ελπίδα μιας συμφωνίας. Για παράδειγμα, η Mercedes σχεδιάζει να μεταφέρει μέρος της παραγωγής του best-seller SUV GLC με κινητήρες καύσης από την Ευρώπη στις ΗΠΑ ξεκινώντας από το 2027, και σχεδιάζεται επίσης η παραγωγή βαν V-Class.
Η BMW έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο μπαταριών και να συναρμολογήσει συνολικά έξι ηλεκτρικά μοντέλα στη Νότια Καρολίνα.
Η Audi, μέρος του ομίλου VW, φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής ενός εργοστασίου στις ΗΠΑ. Ένας εκπρόσωπος της βασικής μάρκας VW δήλωσε πρόσφατα, απαντώντας σε ερώτημα της Handelsblatt, ότι ο όμιλος συζητά «τη μελλοντική παραγωγή πρόσθετων μοντέλων στη Βόρεια Αμερική». Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη ληφθεί τελικές αποφάσεις.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της VDA Müller προτρέπει επίσης για την ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας. Δεδομένων των εκτεταμένων δεσμεύσεων, η ΕΕ «καλείται τώρα ακόμη πιο επειγόντως να διαμορφώσει τις συνθήκες-πλαίσιο στην Ευρώπη, ώστε οι επενδυτές και οι εταιρείες να είναι διεθνώς ανταγωνιστικές». Αυτό θα πρέπει να κάνει την εγχώρια επενδυτική τοποθεσία πιο ελκυστική και σχετική ξανά.
7. Ποιοι δασμοί αυτοκινήτων ισχύουν για τους κατασκευαστές σε άλλες χώρες;
Τα οχήματα αποτελούν επίσης το πιο σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν για τη Μεγάλη Βρετανία. Η κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Keir Starmer προσπάθησε ως εκ τούτου να διαπραγματευτεί εξαιρέσεις για την αυτοκινητοβιομηχανία. Τον Ιούνιο, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μια λύση ποσοστώσεων.
Ένας μειωμένος συντελεστής 10% ισχύει για τα πρώτα 100.000 αυτοκίνητα που αποστέλλονται από τη Μεγάλη Βρετανία στις ΗΠΑ. Πέρα από αυτό, ισχύει ο κανονικός συντελεστής που είναι σήμερα 27,5%.
Εκτός από την Jaguar Land Rover, η BMW είναι επίσης ο κύριος ωφελούμενος: Η Mini και η Rolls-Royce, δύο εταιρικές μάρκες, έχουν έδρα στη Μεγάλη Βρετανία.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ιαπωνία σύναψε μια παρόμοια συμφωνία με τις ΗΠΑ με αυτήν που έχει πλέον συνάψει η ΕΕ. Και οι δύο οικονομίες συμφώνησαν σε έναν βασικό δασμό των ΗΠΑ ύψους 15 τοις εκατό, ο οποίος ισχύει και για τις εισαγωγές ιαπωνικών αυτοκινήτων.
Πηγή: newsit.gr | Συντάκτης: Δημήτρης Κατσαγάνης