Μία νέα ερευνητική πρωτοβουλία με έντονο οικολογικό και πρακτικό πρόσημο υλοποίησε το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με έδρα τη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το ευρωπαϊκό έργο AROMA-PRO-VEG, το οποίο είχε στόχο να αναδείξει την αξία της ρίγανης γ’ διαλογής –ενός φαινομενικά αναξιοποίητου υποπροϊόντος– ως φυσικού μέσου φυτοπροστασίας για τη βιώσιμη παραγωγή κηπευτικών.
Πειράματα για τη φυτοπροστασία
Το ερευνητικό έργο, που υλοποιείται υπό την επιστημονική καθοδήγηση της Δρ. Καλλιόπης Καδογλίδου, εντεταλμένης ερευνήτριας στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, βασίστηκε σε δύο φάσεις πειραμάτων. Στην πρώτη φάση, σύμφωνα με τη Δρ. Καδογλίδου, δοκιμάστηκαν –υπό ελεγχόμενες συνθήκες– συγκεντρώσεις ρίγανης σε υγιή και μολυσμένα σπορόφυτα ντομάτας και μελιτζάνας εντός των εγκαταστάσεων του Ινστιτούτου. Χρησιμοποιήθηκαν μολύσματα από καλλιέργειες παθογόνων μυκήτων από συλλογές που έχει στη διάθεσή του το ΙΓΒΦΠ, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ. Από το πείραμα, διαπιστώθηκε ευεργετική επίδραση στον ρυθμό ανάπτυξης, στην ευρωστία, στο ύψος, στη φυλλική επιφάνεια, στην περιεχόμενη χλωροφύλλη και στην παραγόμενη βιομάζα, ενώ, επιπρόσθετα, στα μολυσμένα φυτά παρατηρήθηκε μείωση των συμπτωμάτων ασθένειας και ταχύτερη ανάκαμψη.
Στη δεύτερη φάση, όπως σημειώνει η Δρ Καδογλίδου, «πραγματοποιήθηκε χαρτογράφηση θερμοκηπιακών και υπαίθριων καλλιεργειών (σ.σ. ντομάτα, μελιτζάνα, χλωρό κρεμμύδι) ως προς τον ολικό πληθυσμό εδαφογενών μυκήτων. Η ρίγανη ενσωματώθηκε πιλοτικά σε θερμοκήπια και υπαίθριους αγρούς συνεργαζόμενων παραγωγών σε Βασιλικά και Νέα Ραιδεστό».
Στη συνέχεια, εφαρμόστηκε σε πιλοτική κλίμακα το βελτιστοποιημένο πρωτόκολλο ενσωμάτωσης συγκέντρωσης 1% ξηρής δρόγης ρίγανης γ’ διαλογής εντός του εδάφους. «Η εφαρμογή συγκέντρωσης 1% εντός του εδάφους κατέδειξε μείωση του μυκητιακού φορτίου και αύξηση της ποιότητας του φυτικού κεφαλαίου – ιδίως στη μελιτζάνα», επισημαίνει η Δρ Καδογλίδου.
Και προσθέτει: «Επιπλέον, δημιουργήθηκε αναλυτικό πρωτόκολλο εφαρμογής, ώστε οι παραγωγοί να μπορούν να αξιοποιήσουν τη ρίγανη γ’ διαλογής ως εδαφοβελτιωτικό και βιολογικό μέσο ελέγχου παθογόνων – από τα φυτώρια μέχρι το χωράφι. Η ενσωμάτωση του υλικού στο έδαφος πιθανώς να λειτουργήσει ως βιολίπασμα, ενισχύοντας την παραγωγικότητα και την ποιότητα του φυτικού κεφαλαίου».
Συμπερασματικά, από τα αποτελέσματα του έργου, όπως δηλώνει η Δρ Καδογλίδου, «επιβεβαιώνεται ότι η προσθήκη ξηρής δρόγης ρίγανης γ’ διαλογής στο υπόστρωμα ή στο έδαφος επιτυγχάνει φυτοπροστασία έναντι των αδρομυκώσεων, ασθενειών που δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με χημικά μέσα, και βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους, με ενίσχυση αγρο-φυσιολογικών παραμέτρων, παραγωγικότητας και ποιότητας των φυτών – με αξιοσημείωτη απόδοση στη μελιτζάνα. Τέλος, η εφαρμογή συγκέντρωσης 1% δρόγης ρίγανης κρίνεται κατάλληλη τόσο για φυτώρια όσο και για χωράφια και μπορεί να υιοθετηθεί σε στοχευμένες περιοχές προσβολής».
Πηγή: ypaithros.gr | Συντάκτης: Χρυσοχόου Αφροδίτη