Στην πόλη Έλτσε της επαρχίας του Αλικάντε, μια «ύποπτη» μπριζόλα αποτέλεσε την αφορμή για την ανάπτυξη μιας έξυπνης ετικέτας τροφίμων από τρεις Ισπανούς επιστήμονες, τον Πάμπλο Σόσα Ντομίνγκεθ, την Πιλάρ Γκρανάδο και τον Λουίς Τσιμένο. Η καινοτομία, που προέρχεται από την εταιρεία τους, Oscillum, είναι ένα βιοδιασπώμενο αυτοκόλλητο, που αλλάζει χρώμα, με βάση τη βακτηριακή δραστηριότητα, υποδεικνύοντας τη φρεσκάδα των τροφίμων και στοχεύοντας στη μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ευρώπη.
Ο Λουίς Τσιμένo αναφέρει ότι «όλα ξεκίνησαν όταν ο Πάμπλο ήθελε να φάει μια μπριζόλα που δεν έμοιαζε φρέσκια. Η Πιλάρ κι εγώ του είπαμε: “Μην τη φας!”, αλλά εκείνος την έφαγε – και ήταν μια χαρά. Τότε συνειδητοποιήσαμε πόσο φαγητό πετιέται απλώς επειδή ο κόσμος δεν είναι σίγουρος αν είναι ασφαλές».
Βασισμένη σε βιοαισθητήρες που ανιχνεύουν τη φθορά
Η ετικέτα βασίζεται σε βιοαισθητήρες που ανιχνεύουν τη φθορά σε διάφορες κατηγορίες τροφίμων, όπως το κρέας, το ψάρι, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα έτοιμα γεύματα. Οι αισθητήρες αντιδρούν στις ενώσεις που παράγονται από βακτήρια, προκαλώντας ορατή αλλαγή χρώματος. Έτσι, η ετικέτα ξεπερνά τους παραδοσιακούς δείκτες λήξης, προσφέροντας σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τη φρεσκάδα, ακόμα και σε μη συσκευασμένα προϊόντα.
Η σπατάλη τροφίμων στην ΕΕ φτάνει περίπου τους 60 εκατομμύρια τόνους ετησίως, συχνά εξαιτίας αμφιβολιών γύρω από τις ημερομηνίες λήξης και την εμφάνιση των τροφίμων. Η έξυπνη ετικέτα μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις αβεβαιότητες, συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η πορεία μέχρι την αναγνώριση δεν ήταν εύκολη. Όπως σημειώνει ο επιστήμονας Π. Σόσα, «στην αρχή, κανείς δεν καταλάβαινε τι είναι το προϊόν μας».
Η καινοτομία βραβεύτηκε με το Βραβείο Νέων Εφευρετών από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, με έπαθλο 5.000 ευρώ, που θα απονεμηθεί στην Ισλανδία. Αν και το προϊόν δεν έχει διατεθεί ακόμα ευρέως στην αγορά, βρίσκεται σε φάση δοκιμών στους τομείς της αγροδιατροφής, των καλλυντικών και της φαρμακευτικής, με προοπτική επέκτασης.
Πηγή: ypaithros.gr | Συντάκτης: Αποστολοπούλου Bικτωρία