Πριν καλά καλά μπει το καλοκαίρι στην Ελλάδα είχαν ήδη σημειωθεί δεκάδες πνιγμοί και όσο περνάει ο καιρός, ειδικά μέσα στον Ιούλιο, έχουμε όλο και περισσότερα ατυχήματα στις ελληνικές θάλασσες. Το τελευταίο 24ωρο μόνο έχουν καταγραφεί ήδη τρεις πνιγμοί, με τον αριθμό να είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί τις επόμενες ώρες.
Από τον Μάιο κιόλας, με τον πνιγμό του μέλλοντα γαμπρού στο Bachelor party του στην Λευκάδα, ενός 25χρονου στην Κίσσαμο Χανίων, πολλών ηλικιωμένων και τον Ιούνιο ενός 38χρονου κολυμβητή, και πολλά άλλα, η περίοδος του καλοκαιριού δεν ξεκίνησε καλά και η Ελλάδα οδεύει προς ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το τελευταίο 24ωρο ένας 47χρονος Σέρβος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε Παραλία της Λευκάδας, ένας 78χρονος από τη θάλασσα στα Φλογητά στη Χαλκιδική και ένας 46χρονος Ιταλός στην παραλία Μύρτος της Ιεράπετρας. Το πιο πιθανό μέχρι αύριο να έχουμε θρηνήσει ακόμα περισσότερα θύματα.
Χθες κιόλας στο τσακ γλίτωσε ένας κολυμβητής όταν παρασύρθηκε από τα κύματα στο Ηράκλειο. Ο σερβιτόρος του beach bar τον έσωσε αφού έτρεξε με βατραχοπέδιλα και σωσίβιο μέσα στην θάλασσα για να τον βοηθήσει.
Γιατί είναι όμως οι πνιγμοί ένα τόσο συχνό φαινόμενο στην χώρα μας; Και τι πρέπει να κάνουμε για να τους μειώσουμε;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι πνιγμοί σε νούμερα
Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, παρατηρούνται 3,6 πνιγμοί/100.000 πληθυσμού, με 357 θανάσιμα ατυχήματα κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων αναψυχής την περίοδο 2020-2024 σε θάλασσα και εσωτερικά ύδατα.
Το 2024 καταγράφηκαν 395 θάνατοι στο νερό, με τους 388 να προέρχονται από τη θάλασσα. Σοκαριστικό είναι ότι το 98% των περιστατικών σημειώθηκε κοντά στην ακτή, ενώ το 66% συνέβη σε παραλίες χωρίς ναυαγοσώστη. Οι περισσότερες απώλειες καταγράφονται τον Ιούλιο, με αυξημένα περιστατικά και τις ώρες αιχμής μεταξύ 08:00 και 15:00.
Τα ποσοστά δείχνουν επίσης ότι το 70% των θυμάτων είναι άνδρες και το 81% αφορά ανθρώπους άνω των 60 ετών.
Η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων (72%) οφείλεται σε πνιγμό, μετά βέβαια το τροχαίο, ενώ μικρότερα ποσοστά σχετίζονται με παθολογικά ή αδιευκρίνιστα αίτια.
Τα περισσότερα «θύματα» είναι είτε ηλικιωμένοι που υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, είτε μικρά παιδιά τα οποία ξέφυγαν από τα μάτια των γονιών τους.
Μείωση πνιγμών 23% το πρώτο εξάμηνο του 2025 σε σχέση με το 2024
Η ναυαγοσωστική κάλυψη ανήλθε το 2024 στο 93%, παρουσιάζοντας αύξηση 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, δείγμα προόδου. Το 2025, για το πρώτο εξάμηνο, τα στοιχεία δείχνουν περαιτέρω βελτίωση.
Καταγράφηκαν 91 θανάσιμα ατυχήματα στη θάλασσα, αριθμός μειωμένος κατά 23% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2024. Από αυτούς, οι 71 ήταν άνω των 60 ετών και οι 60 ήταν άνδρες. Η ναυαγοσωστική κάλυψη μέχρι στιγμής, για το 2025 φτάνει το 88%.
Βέβαια τα περιστατικά πνιγμών μέσα στον φετινό Ιούλιο έχουν αυξηθεί αρκετά.
Ο ιδρυτής και πρόεδρος του Safe Water Sports, Δρ Παναγιώτης Πασχαλάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζει πως «η πρόληψη αποτελεί θεμέλιο της προσπάθειας για την ενίσχυση της ασφάλειας στο υδάτινο περιβάλλον» και επισημαίνει τη σημασία της εκπαίδευσης από μικρή ηλικία, «η στοχευμένη ενημέρωση, η εκπαίδευση και η συνεργασία όλων των φορέων αποδίδουν και σώζουν ζωές και αυτό φαίνεται από τη μείωση των ατυχημάτων ως αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας».
Οδηγίες για πρόληψη
Ο ΕΟΔΥ υπενθυμίζει βασικές οδηγίες πρόληψης:
- Μάθηση κολύμβησης από νεαρή ηλικία
- Ποτέ κολύμπι μόνοι
- Σταδιακή είσοδος και έξοδος από το νερό
- Αποφυγή κολύμβησης αμέσως μετά το φαγητό ή την κατανάλωση αλκοόλ
- Επιλογή παραλιών με ναυαγοσωστική κάλυψη
- Συνεχής επίβλεψη των παιδιών
- Χρήση πλευστικών μέσων όταν χρειάζεται
- Ιατρικός έλεγχος για άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας
Σίγουρα επίσης πρέπει να ενισχυθεί και η ναυαγοσωστική κάλυψη σε παραλίες, καθώς είναι πάρα πολλές αυτές που δεν έχουν κανέναν ναυαγοσώστη.
Όπως τονίζει ο Οργανισμός, ο πνιγμός μπορεί να συμβεί μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό, ακόμα και σε ρηχά νερά.
Η κολύμβηση είναι μια πολύ όμορφη ασχολία, όμως η ασφάλεια είναι προτεραιότητα. Με απλές καθημερινές πρακτικές, μπορούμε να προλάβουμε περιστατικά που συχνά αποδεικνύονται θανατηφόρα.
Πηγή: newsit.gr | Συντάκτης: Νάνσυ Τσουμή