Μια νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη δενδροκομία και πιο συγκεκριμένα στην επίδραση των καλλιεργητικών πρακτικών στη μείωση των ζημιών στα ροδάκινα από τις θερινές βροχοπτώσεις επιχείρησαν το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας (ΤΦΟΔΝ) του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Μέσα από το έργο με την ονομασία RainPeach2Adapt, την εφαρμοσμένη έρευνα και την αξιολόγηση των καλλιεργητικών πρακτικών, προσφέρθηκαν πολύτιμες γνώσεις για την προσαρμογή της γεωργίας στις νέες κλιματικές συνθήκες, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα της παραγωγής ροδάκινων στην Ελλάδα.
Όπως τόνισε η Δρ Παυλίνα Δρογούδη, διευθύντρια Ερευνών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, οι πρακτικές που τέθηκαν σε διερεύνηση ήταν η άροση για καλύτερη στράγγιση του εδάφους, η κάλυψη των δέντρων με αντιβρόχινη μεμβράνη, η εφαρμογή αντιδιαπνευστικών ουσιών και φυσικών ουσιών κ.ά., προκειμένου να διαπιστωθεί η μείωση των αρνητικών επιπτώσεων από την παρατεταμένη θερινή βροχόπτωση (έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις), καθώς και οι μοριακοί μηχανισμοί απόκρισης της ροδακινιάς στις συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες. «Καθώς η ροδακινιά είναι πολύ ευαίσθητο είδος, θέλαμε να δούμε σε ποιες τεχνικές και πρακτικές έπρεπε να δώσουμε σημασία με επίκεντρο την καρπόπτωση», επεσήμανε η ίδια.
Και συμπλήρωσε: «Καταφέραμε σε έναν χρόνο να βελτιώσουμε τη στράγγιση του εδάφους, γιατί γνωρίζουμε ότι το έδαφος είναι πολύ σημαντικό. Επίσης, βρήκαμε ότι βοηθούν οι ψεκασμοί με ασβέστιο ένα μήνα μετά την άνθηση και το σκεύασμα της πινολίνης πριν από τη βροχόπτωση».
Ωστόσο, η Δρ Δρογούδη υπογράμμισε ότι δεν κατάφεραν στο 100% να κάνουν το έδαφος καλύτερο με πρακτικές που μπορεί να τις κάνει ο παραγωγός μέσα σε έναν χρόνο. Πιθανώς στα επόμενα χρόνια και με άλλες εφαρμογές βελτίωσης του εδάφους, όπως είπε, να είναι καλύτερο. «Μειώσαμε την καρπόπτωση με τη βελτίωση της αποστράγγισης του εδάφους με το αυλάκι, αλλά δεν το καταφέραμε με την οβίδα για την αναμόχλευση του εδάφους και τον αεριστή, ίσως γιατί ήταν πολύ πιεσμένο το έδαφος. Πιστεύουμε, όμως, ότι με τη βελτίωση της αποστράγγισης του εδάφους το πρόβλημα θα μειώνεται. Επίσης, παρατηρήσαμε ότι με την αντιβρόχινη μεμβράνη προκλήθηκε αύξηση της θερμοκρασίας και θερμικό στρες στα δέντρα και επιτάχυνση της ωρίμανσης των καρπών μετά τη συντήρηση, αλλά μειώθηκε η καρπόπτωση», κατέληξε η Δρ Δρογούδη.
Το έργο διήρκησε δύο χρόνια και εφαρμόστηκε σε έξι πιλοτικούς πειραματικούς αγρούς στον Άγιο Γεώργιο Ημαθίας, τόσο σε εμπορικούς οπωρώνες, με διαφορετικές ποικιλίες, όπως και στο ΤΦΟΔΝ.
Πηγή: ypaithros.gr | Συντάκτης: Χρυσοχόου Αφροδίτη