Μπορεί το αβοκάντο να ήταν κάποτε μια σχεδόν άγνωστη γεύση στην Ισπανία, αλλά πλέον αποτελεί βασικό προϊόν σε κάθε μορφή, από τα ράφια των σούπερ μάρκετ έως τα έτοιμα γεύματα τύπου γουακαμόλε. Η Κόστα Τροπικάλ, περιοχή στη Γρανάδα, έχει εξελιχθεί σε ζώνη παραγωγής υψηλής ποιότητας, ιδιαίτερα για βιολογικά αβοκάντο – τα οποία έχουν ήδη εξαντληθεί, παρότι κοστίζουν 20% περισσότερο από τα συμβατικά.
«Οι τιμές στα αβοκάντο κυμαίνονται από 1,70 ευρώ για την ποικιλία Greenskin έως 2,40 ευρώ για τη Hass», αναφέρει στο Fresh Plaza ο Francisco de la Torre, διευθυντής Πωλήσεων της Aguacatec La Victoria, και προσθέτει: «Τα βιολογικά ισπανικά αβοκάντο έχουν εξαντληθεί, παρότι είναι ακριβότερα. Οι καταναλωτές δίνουν μεγάλη σημασία στη βιωσιμότητα».
Μεγάλη προσφορά στον ορίζοντα
Η φετινή χρονιά αναμένεται να έχει αυξημένη προσφορά. Λόγω των δασμών των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί παραγωγοί πιθανώς να στραφούν στην ευρωπαϊκή αγορά. Όμως, παρά την αυξημένη παγκόσμια παραγωγή, οι τιμές παραμένουν ψηλά, εξαιτίας του υψηλού κόστους καλλιέργειας.
«Το νερό, οι γεωργικές εισροές, τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και το κόστος εργασίας –ειδικά για το συχνό κλάδεμα– επιβαρύνουν πολύ την παραγωγή. Και στις εισαγωγές, το κόστος μεταφοράς έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά», επισημαίνει ο De la Torre.
H «μάχη» για το νερό
Η λειψυδρία οδηγεί τους παραγωγούς σε επενδύσεις σε πιο ανθεκτικά υποκείμενα. Όπως εξηγεί ο De la Torre: «Έχουμε στραφεί σε ρίζες όπως οι ισραηλινές ποικιλίες Fairchild, Degania και Ashdot, που αντέχουν σε αλμυρό νερό και σκληρότερα κλίματα. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε περισσότερα φυτά ανά εκτάριο και προσφέρουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στον μύκητα phytophthora». Η καινοτομία του Ισραήλ αποτελεί πρότυπο, όπως λέει: Παρά τις συνθήκες ερήμου, κατάφεραν να πρωτοπορήσουν στην τεχνολογία στάγδην άρδευσης και να μετατρέψουν το αβοκάντο σε εθνικό προϊόν εξαγωγής.
Η εποχικότητα
Η ισπανική σεζόν ξεκινά τον Οκτώβριο, με τις ποικιλίες Greenskin και Bacon, και κορυφώνεται με τη Hass έως τον Απρίλιο. Από τον Δεκέμβριο, όμως, συμπίπτει με την περίοδο συγκομιδής του Μαρόκου. Το Περού έχει επεκτείνει τη δική του σεζόν έως τον Δεκέμβριο, χάρη σε σημαντικές βελτιώσεις στη μεταφορά, ενώ η Κολομβία αποτελεί πολλά υποσχόμενο παίκτη, λόγω των νεαρών φυτειών και της καλής εφοδιαστικής αλυσίδας.
Αντίθετα, τα αβοκάντο από Τανζανία και Κένυα κρίνονται ακόμη πολύ ακριβά για εισαγωγή στην Ευρώπη. Το Μεξικό, ωστόσο, «θα πρέπει να παρακολουθείται στενά, ειδικά τον Σεπτέμβριο, όταν αρχίζει η συγκομιδή Hass», λέει ο De la Torre.
Η πρόκληση της βιωσιμότητας
Η βιολογική καλλιέργεια κερδίζει έδαφος στην Ισπανία, καθώς οι καταναλωτές επιλέγουν συνειδητά. Όμως, η πίεση στο νερό, η αύξηση του κόστους και ο διεθνής ανταγωνισμός καθιστούν την ισορροπία δύσκολη. Η στρατηγική για το μέλλον βασίζεται σε τεχνολογική καινοτομία, συνεργασίες και βιώσιμη διαχείριση των πόρων. Όπως καταλήγει ο De la Torre: «Πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε κάθε διαθέσιμη στρατηγική για να αξιοποιήσουμε το νερό στο έπακρο».
Πηγή: ypaithros.gr | Συντάκτης: Διαμαντόπουλος Χρήστος