Η ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες έπληξαν τα μελίσσια στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Οι μελισσοκόμοι εκφράζουν την αγωνία τους για την πορεία της μελισσοκομικής περιόδου λόγω των απότομων μεταβολών του καιρού.
Όπως ανέφεραν στην «ΥΧ» οι παραγωγοί, η φετινή μελισσοκομική περίοδος στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. «Η άνοιξη του 2025 υπήρξε ιδιαίτερα ευνοϊκή για την ανάπτυξη των μελισσιών, καθώς οι επαρκείς βροχοπτώσεις δημιούργησαν άφθονη ανθοφορία και ενίσχυσαν την παραγωγή γύρης και μελιού», περιγράφει ο Δραμινός βιοκαλλιεργητής – μελισσοκόμος, Γιώργος Καρυπίδης. Η θετική εικόνα άρχισε να ανατρέπεται σταδιακά από τον Ιούνιο, καθώς η ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες έκαναν έντονα αισθητή την παρουσία τους.
Η ξηρασία που επικράτησε σε μεγάλο μέρος της περιφέρειας είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της νεκταροέκκρισης από τα φυτά, επηρεάζοντας καθοριστικά τη συλλογή τροφών από τις μέλισσες. Ιδιαίτερα έντονα χτυπήθηκαν οι ορεινές περιοχές της περιφέρειας, όπου η παραγωγή μελιού βελανιδιάς, που είναι από τα πιο ποιοτικά είδη μελιού της περιοχής, ήταν φέτος από περιορισμένη έως μηδενική. «Η ξηρασία και οι συνεχόμενες υψηλές θερμοκρασίες εμπόδισαν την ανάπτυξη των μελιτοεκκρίσεων από τις βελανιδιές, αφήνοντας τους μελισσοκόμους με σημαντικά μειωμένες αποδόσεις», σημειώνει.
Στον αντίποδα, οι πεδινές περιοχές της περιφέρειας, όπου υπάρχουν αρδευόμενες καλλιέργειες, όπως ηλίανθος, βαμβάκι και τριφύλλι, επηρεάστηκαν λιγότερο. «Οι μέλισσες σε αυτές τις ζώνες συνέχισαν να βρίσκουν πηγές τροφής, αν και η συνεχής έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσε καταπόνηση των μελισσιών και μείωση της δραστηριότητάς τους τις θερμότερες ώρες της ημέρας», εξηγεί. Άλλωστε, οι μελισσοκόμοι για να βοηθήσουν τα μελίσσια τους είτε τα μεταφέρουν στις συγκεκριμένες περιοχές που έχουν ανθοφορία είτε τα αφήνουν σε ορεινές περιοχές χωρίς να τα τρυγήσουν τελείως για να έχουν μέλια να τραφούν, ή παίρνουν τα μέλια και βάζουν ζαχαρόπιτες.
Η συνολική εικόνα μέχρι σήμερα διαμορφώνει μια χρονιά με έντονες αντιθέσεις. Από τη μελισσοκομική «άνοιξη» της αισιοδοξίας, οι παραγωγοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις καλοκαιρινές προκλήσεις των μεταβολών του καιρού. «Το μέλλον για τους επόμενους μήνες θα εξαρτηθεί από την πορεία των καιρικών συνθηκών, ενώ η ανάγκη για προσαρμογή της μελισσοκομικής πρακτικής στα νέα δεδομένα καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτική», καταλήγει.
Πηγή: ypaithros.gr | Συντάκτης: Αμπατζή Μαρία, Αργυρίου Γιώργος, Θεοδωροπούλου Πόπη, Ρούστας Γιώργος