Οι Παγκόσμιες Ημέρες έχουν καθιερωθεί προκειμένου να υπενθυμίζουν, να τιμάνε, να ευαισθητοποιούν τους πολίτες πάνω σε κεντρικά και εφ’ όλης της ύλης ζητήματα. Μόλις το 2010 με πρωτοβουλία οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών θεσμοθετήθηκε μία από αυτές τις Παγκόσμιες Ημέρες που «μας υπενθυμίζει ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει», που στόχο έχει την κατάργησή της.
Η προστασία και η φροντίδα των αδέσποτων αποτελεί μέτρο πολιτισμού της κοινωνίας μας, καθώς η αποτελεσματική και προσανατολισμένη προστασία των πιο αδύναμων όντων αποτελεί αντανάκλαση του επιπέδου κοινωνικής συνοχής, ευαισθητοποίησης και εν τέλει αλληλεγγύης.
Τα στοιχεία, ωστόσο, δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία και επανάπαυση. Ο αριθμός των αδέσποτων ζώων τρομάζει (υπολογίζονται σε 600.000.000) και αν υπάρχουν διεθνή παραδείγματα και μοντέλα που δείχνουν να λειτουργούν, η κατάσταση στη χώρα μας αλλά και στο Δήμο μας δεν μπορούν παρά να προκαλούν ανησυχία.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε το Φθινόπωρο του 2021 με ψήφους μόνο της Κυβέρνησης αποτελεί κυρίαρχο στιγμιότυπο της μερικής και λανθασμένης προσέγγισης στο ζήτημα των αδέσποτων ζώων. Η φαινομενική σκλήρυνση του πλαισίου ποινών για τυχόν παραβάσεις, στέκει δίπλα στην αδειοδότηση εκτροφέων από σωματείο ιδιωτών εκτροφέων, στην οπισθοχώρηση στο ζήτημα της στείρωσης, «στο φόρτωμα» στους Δήμους της διαχείρισης του ζητήματος των αδέσποτων ζώων χωρίς καμία κεντρική πλαισίωση, υποστήριξη και, κυρίως, χρηματοδότηση. Φτάνει να δίδεται στον εκάστοτε Δήμαρχο η διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει για τον εγκλεισμό αδέσποτων ζώων σε κυνοκομεία ακόμα και μόνιμα ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη χρηματοδότησης για τα Δημοτικά Κτηνιατρεία, τα οποία ουσιαστικά ακυρώνονται στην πράξη.
Σε αυτό το τοπίο η ταπεινότητα ως προς την παρούσα κατάσταση και την αποτίμησή της και η επεξεργασία ενός σύγχρονου και κατά το δυνατόν ομόφωνου πλαισίου δράσης και αντιμετώπισης του ζητήματος σε επίπεδο Δήμου με κέντρο τα ίδια τα ζώα αποτελεί μονόδρομο προκειμένου να γίνουν βήματα μπροστά. Η σύμπραξη με γειτονικές και μη Δημοτικές Αρχές για μια σύγχρονη επεξεργασία και ένα διεκδικητικό πλαίσιο που θα μπορεί να αποτελέσει βάση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων, η εκμετάλλευση των σύγχρονων τεχνολογικών δυνατοτήτων για ένα πρόγραμμα υιοθεσίας, μία διαρκής καμπάνια ευαισθητοποίησης συνιστούν βήματα εφικτά, δυνάμει αποτελεσματικά, τα οποία έχουν μία μόνο προϋπόθεση. Πολιτική βούληση.
Η εικόνα των δύο εισόδων της πόλης τόσο βόρεια όσο και νότια με νεκρά ζώα, χτυπημένα από αυτοκίνητα σε καθημερινή βάση, η εικόνα σημείων του κέντρου της με «αγέλες» αδέσποτων ζώων είναι ο καθρέφτης της σκληρής πραγματικότητας. Η εικόνα του καταφυγίου, η πλήρης απουσία καμπάνιας ευαισθητοποίησης τόσο ως προς την υιοθεσία ενός αδέσποτου όσο και ως προς την εμπλοκή εθελοντών στην διαδικασία ενίσχυσης των αδέσποτων δεν αφήνουν περιθώρια θριαμβολογίας, όπως αυτή που περίπου διαπερνά την ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής.
Από την πλευρά μας παλεύουμε για τα παραπάνω, ώστε η 4η Απρίλη στο μέλλον να είναι η Παγκόσμια Ημέρα που η ανθρωπότητα θα γιορτάζει την εξάλειψη ενός φαινομένου της προϊστορίας της, της ύπαρξης αδέσποτων, βασανισμένων, εκτεθειμένων σε κινδύνους, απροστάτευτων ζώων.
Για την Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία
Ο επικεφαλής,
Σταύρος Καμμένος