Διαμαρτυρίες
Μηχανοκίνητη πορεία και συλλαλητήριο πραγματοποίησαν χθες, βράδυ Πέμπτης (24/7), στον Βόλο οι αγρότες της Μαγνησίας, εκφράζοντας την οργή τους για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα με την εξάπλωση της ευλογιάς στην περιοχή, αλλά και απαιτώντας να μην πληρώσουν εκείνοι τα «σπασμένα» των κυβερνήσεων και της ΕΕ για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, Θοδωρής Γεωργαδάκης, «οι κτηνοτρόφοι δεν γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν, ενώ τα χρήματα που αναμένεται να δοθούν θα είναι “ψίχουλα” μπροστά στην καταστροφή που υποστήκαμε. Επίσης, τα 14 ευρώ ως αποζημίωση για την αντικατάσταση ζωοτροφών είναι πολύ λίγα, τη στιγμή που παραγωγοί, εξαιτίας αυτής της κατάστασης, έχουν συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες αδιάθετων τριφυλλιών, άχυρων και αναμένεται να μείνουν και καλαμπόκια».
Μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα στον Ε65 πραγματοποίησαν, επίσης, και οι γεωργοκτηνοτρόφοι του Νομού Καρδίτσας. Στον κόμβο του Ε65, στο ίδιο σημείο που πριν από λίγους μήνες είχε στηθεί το μεγαλύτερο αγροτικό μπλόκο της χώρας, παρέταξαν δεκάδες τρακτέρ. Στο σημείο βρέθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες επιχείρησαν να εμποδίσουν τους αγρότες να ανέβουν στον Ε65, ωστόσο εκείνοι τελικά ανέβηκαν είτε με τα τρακτέρ τους είτε πεζοί και πραγματοποίησαν ολιγόωρο αποκλεισμό.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ξεκινά πρόγραμμα μοριακού ελέγχου του σάλιου των ζώων
«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ξεκινά ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, που προβλέπει την ανάλυση του ιού της ευλογιάς στο σάλιο των ζώων, με τη βοήθεια του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου του καθηγητή Κτηνιατρικής Γιώργου Βαλιάκου. Με τον τρόπο αυτόν, βλέπουμε τη νόσο έναν μήνα πριν εμφανιστεί. Σε έναν μήνα από σήμερα θα είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο. Τη μέθοδο αυτή την εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα πριν από δύο μήνες, αλλά δεν είχε εφαρμοστεί. Το ξεκινάμε σήμερα και είμαστε η πρώτη περιφέρεια στη χώρα που το εφαρμόζει, σύμφωνα με την οδηγία».
Αυτά ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης, Δημήτρης Κουρέτας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποίησε στο Καλαμάκι του Δήμου Κιλελέρ, παρουσία κτηνοτρόφων της περιοχής, οι οποίοι έχουν πληγεί από τη ζωονόσο. Οι τελευταίοι εξέπεμψαν «SOS» μετά τη θανάτωση των ζώων που έχουν νοσήσει και ζήτησαν από την περιφέρεια και τον κ. Κουρέτα να τους βοηθήσουν για να ξανασταθούν στα πόδια τους την επόμενη μέρα και κυρίως να αποζημιωθούν επιτέλους, τόσο για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος όσο και για την προμήθεια των ζωοτροφών.
Ο περιφερειάρχης περιέγραψε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας πήρε το πράσινο φως με την πιστοποίηση του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου για να εφαρμόσει το πρωτοποριακό πρόγραμμα. «Οι αναλύσεις θα γίνονται στο εργαστήριο που χρηματοδοτεί η περιφέρεια και το οποίο παρενέβη αποτελεσματικά πέρυσι, με την πανώλη. Το ίδιο θα επιδιώξει να πράξει και τώρα, με τη νέα ζωονόσο. Αυτό πρέπει να το υιοθετήσουν κι άλλες περιφέρειες, που έχουν αντίστοιχο πρόβλημα. Είναι κοστοβόρα η διαδικασία, αλλά θα τη χρηματοδοτήσουμε με 150.000 ευρώ», δήλωσε ο κ. Κουρέτας.
Και κατέληξε: «Μέσα σε δέκα μέρες θα ελέγχουμε μοριακά 1.000 φάρμες, που είναι σε απόσταση 7-8 χιλιομέτρων από τις θετικές. Αυτό θα το επαναλαμβάνουμε τρεις φορές, γιατί ο ιός έχει κύκλο επώασης 21 μέρες. Έτσι, περνώντας τρεις κύκλους ελέγχου στις 1.000 φάρμες, που φοβόμαστε ότι μπορεί να είναι ύποπτες, θα έχουμε βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει ευλογιά. Μόνο έτσι θα αποφασίσουν κτηνοτρόφοι να ξαναφέρουν ζώα, αλλιώς φοβούνται. Και έπρεπε να μας είχαν αφήσει να το κάνουμε εδώ και δύο μήνες, όταν το ζητούσαν και οι κοινοτικοί».
Πηγή: ypaithros.gr | Συντάκτης: Ρούστας Γιώργος