Πού και πότε θα χτυπήσει ο Μεσογειακός κυκλώνας – Πού δείχνουν τα μετεωρολογικά μοντέλα ότι θα κινηθεί το μάτι του κυκλώνα – Πρόβλεψη για 200 τόνους νερού ανά στρέμμα και κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων
Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι υπηρεσίες από την Κεντρική Ελλάδα έως και την Κρήτη, καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται η χώρα να επηρεαστεί από την κακοκαιρία «Ιανό», τον μεσογειακό κυκλώνα ο οποίος αναπτύσσεται στη Μεσόγειο, με πορεία προς την Ιταλία και το Ιόνιο.
Οι επιστήμονες προβλέπουν τέσσερα διαφορετικά σενάρια για την πορεία της καταιγίδας και του σκέλους που θα επηρεάσει την ελληνική επικράτεια, τονίζοντας πως φαινόμενα σαν και αυτό, είναι εξαιρετικά απρόβλεπτα και δύσκολο να εκτιμηθεί επακριβώς η πορεία τους, αλλά και η ένταση σε τοπικό επίπεδο.
Η πρώτη δορυφορική εικόνα από την καταιγίδα:
Τα βασικά χαρακτηριστικά του Ιανού, όπως έχουν καταγραφεί από την έως τώρα πορεία του στη Μεσόγειο, είναι οι μεγάλες ποσότητες βροχής και οι θυελλώδεις άνεμοι. Υπάρχει εκτίμηση για 200 τόνους νερού ανά στρέμμα, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, ισοδυναμεί με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Σε δύο ημέρες (Δευτέρα-Τρίτη), οι δορυφόροι κατέγραψαν χιλιοστά ολικής βροχόπτωσης, στη θαλάσσια περιοχή όπου κινείται η κακοκαιρία.
Δείτε τον χάρτη με τα τέσσερα σενάρια που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για την πορεία της κακοκαιρίας:
Όπως προβλέπεται, η κακοκαιρία «Ιανός» θα χτυπήσει τις πιο ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου, ενώ από το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να επηρεαστούν και οι Κυκλάδες. Το Σάββατο πιθανόν να παρατηρηθούν φαινόμενα κακοκαιρίας και στην Κρήτη, ενώ από τον καμβά της καταιγίδας δεν εξαιρούνται τόσο περιοχές της Στερεάς, όσο η Αττική.
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Τετάρτη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), κακοκαιρία προβλέπεται να επικρατήσει στην κεντρική και νότια Ελλάδα από το απόγευμα της Πέμπτης (17-09-2020) που θα ξεκινήσει από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους.
Πιο αναλυτικά, έντονα φαινόμενα προβλέπονται:
Την Πέμπτη (17-09-2020) από το απόγευμα, στο Νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματα της.
Την Παρασκευή (18-09-2020) στο Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι Δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.
Το Σάββατο (19-09-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την Ανατολική Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
«Ιανός»: Τι είναι το καιρικό φαινόμενο που θα πλήξει την Ελλάδα τις επόμενες ώρες
Σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα είναι το καιρικό φαινόμενο που θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες τη χώρα. Ο μεσογειακός κυκλώνας έχει θέσει σε συναγερμό τις αρχές, ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς έχει βάλει σε ετοιμότητα την Πολιτική Προστασία καθώς αναμένονται πλημμυρικά φαινόμενα. Αλλωστε, οι πρόσφατες πλημμύρες στην Εύβοια προκάλεσαν θύματα τα οποία παρασύρθηκαν από τα νερά χειμάρρων που ξεχείλισαν.
Κάτι που θέλει η Πολιτική Προστασία να αποφύγει, εξ’ ου και οι προειδοποιήσεις και συστάσεις για όσους έχουν σπίτια κοντά σε χειμάρρους.
Σύμφωνα με το meteo.gr, κύρια χαρακτηριστικά του «Ιανού» θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και τα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι καταιγίδες κατά τόπους και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας. Δεν είναι ακόμα σαφές αν ο «Ιανός» θ’ αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και αν θα πληρεί τις προϋποθέσεις, ώστε να χαρακτηριστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (διεθνώς γνωστά βαρομετρικά χαμηλά ως medicanes από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Καλλιάνος: Πολύ ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό
«Πρόκειται για πολύ ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο έρχεται από την περιοχή της κεντρικής Μεσογείου, νοτίως της Σικελίας και ουσιαστικά από την Πέμπτη το μεσημέρι θα αρχίσει να επηρεάζει την περιοχή των Επτανήσων» λέει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.
Και συνεχίζει: «Καθώς στροβιλίζεται αυτό το χαμηλό βαρομετρικό γύρω από τον εαυτό του με φορά αντίστροφη από τη φορά κίνησης του δείκτη του ρολογιού, συνδυάζεται με σφοδρότατους ανέμους, όπου οι ριπές θα φτάνουν και τα 12 μποφόρ. Επομένως, μπαίνοντας στην περιοχή των Επτανήσων την Πέμπτη το μεσημέρι προς το απόγευμα, θα έχουμε αυτές τις μέγιστες ριπές στις κεντρικές και νότιες περιοχές των Επτανήσων. Βέβαια, συνοδεία ισχυρών βροχοπτώσεων, καταιγίδων, τοπικών χαλαζοπτώσεων και γενικά έντονων φαινομένων στις περιοχές αυτές».
Μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, τα φαινόμενα θα έχουν επεκταθεί και θα επηρεάζουν και περιοχές στις περισσότερες περιοχές της Πελοποννήσου. Με τα ίδια φαινόμενα και ίσως κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των ισχυρών φαινομένων στην Πελοπόννησο το βράδυ της Πεμπτης μέχρι και Παρασκευή ξημέρωμα να εχουμε τα λεγόμενα μπουρίνια. Μέσα στην Παρασκευή θα επηρεαστούν Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Αττική, Σποράδες, ολόκληρη η Πελοπόννησος με πολύ ισχυρά φαινόμενα κατά διαστήματα.
«Η Αττική θα χτυπηθεί από το πρωί της Παρασκευής μέχρι και το πρωί του Σαββάτου για ένα 24ωρο. Με κατά τόπους πολύ ισχυρές καταιγίδες, ίσως και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Η θερμοκρασία θα πέσει από τους 30 στους 24 βαθμούς. Από το Σάββατο θα επηρεαστούν από το Πήλιο και νοτιότερα, στην ανατολική Στερεά Εύβοια, ανατολικά Πελοποννήσου, Σποράδες και στις δυτικότερες περιοχές των Κυκλάδων. Μέσα στο Σάββατο προς το βράδυ θα εκτονώνεται η κατάσταση και από την κυριακή θα κινείται στα νότια τμήματα με βροχές σε Κρήτη και Δωδεκάνησα. Αυξημένος κίνδυνος για πλημμύρες και θέλει μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις. Είναι από τις λίγες φορές που απειλείται η χώρα μας με τόσο μεγάλη κακοκαιρία. SOS εκπέμπω για το απόγευμα της Πέμπτης και το βράδυ για Ιόνιο και δυτικά ηπειρωτικά τμήματα, Ηλεία, Μεσσηνία, Αχαΐα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Πρέβεζα, Πάτρα, Αιτωλοακαρνανία».
Λαγουβάρδος: Ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχής
Για ιδιαίτερα επικίνδυνο φαινόμενο μίλησε στο protothema.gr ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου της Αθήνας, Κώστας Λαγουβάρδος. Κύριο χαρακτηριστικό θα είναι τα ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχής.
Όπως επισήμανε, ο «Ιανός» θα έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον προ διετίας μεσογειακό κυκλώνα, που είχε χτυπήσει τη χώρα μας, στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Τότε, αυτή η κακοκαιρία είχε πάρει το όνομα «Ξενοφών» και είχε κινηθεί περίπου με την πορεία που αναμένεται να κινηθεί και τώρα το φαινόμενο.
Ωστόσο, όπως σημείωσε, ασφαλέστερη εικόνα για την σφοδρότητα με την οποία θα χτυπήσει, θα έχουν οι επιστήμονες αύριο το πρωί.
protothema.gr