Οι αμυγδαλιές συγκαταλέγονται στις καλλιέργειες που επλήγησαν από τον εαρινό παγετό στην περιοχή του Παγγαίου Καβάλας. Οι αυτοψίες από τον ΕΛΓΑ πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες, μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του καρπού, προκειμένου να γίνει πιο ακριβής αποτύπωση των ζημιών, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, Γρηγόρης Γρουζίδης.
«Ο καρπός βρίσκεται στο στάδιο της ωρίμανσης. Πριν από περίπου 20 ημέρες, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ επισκέφθηκε και έλεγξε τα αγροτεμάχια που επλήγησαν, καθώς και τα δηλωμένα χωριά. Το εκτιμητικό έργο πλέον βρίσκεται στα γραφεία του Οργανισμού», εξηγεί.
Υπολογίζεται ότι ζημιές έχουν υποστεί περίπου 2.000 στρέμματα σε τρία χωριά, σε σύνολο άνω των 8.000 στρεμμάτων. Ο κ. Γρουζίδης επισημαίνει ότι το αμύγδαλο αποτελεί την τρίτη σημαντικότερη καλλιέργεια στην περιοχή, μετά την ελιά και το αμπέλι. Οι καιρικές συνθήκες, για δεύτερη συνεχή χρονιά, δυσχεραίνουν τη διαχείριση των καλλιεργειών, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της παρατεταμένης ανομβρίας. Αν και το αμύγδαλο απαιτεί λιγότερη άρδευση σε σύγκριση με τις άλλες δύο βασικές καλλιέργειες, εξακολουθεί να είναι ευάλωτο στην έλλειψη νερού.
Ο κ. Γρουζίδης υπενθυμίζει ότι επί δύο δεκαετίες παραμένει ημιτελές το φράγμα του Μαρμαρά, με αποτέλεσμα οι αγρότες να βασίζονται αποκλειστικά σε γεωτρήσεις. «Όσες γεωτρήσεις βρίσκονται ψηλότερα, προς τον ορεινό όγκο του Παγγαίου, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Κάποιες έχουν στερέψει και σε άλλες η στάθμη του νερού έχει υποχωρήσει στο μισό. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξυπηρετήσουμε την κατάσταση και να συνεχιστεί η άρδευση από τους παραγωγούς», τονίζει.
Αναφερόμενος στις συνέπειες των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών του Απριλίου, σημειώνει ότι στα περισσότερα αγροτεμάχια οι απώλειες παραγωγής φθάνουν το 50%-70% των δέντρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η καταστροφή είναι ολοκληρωτική, με απώλειες που αγγίζουν το 100%.
«Αναμένουμε την τελική αποτύπωση και τις σχετικές αποζημιώσεις. Αν δεν τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, θα προχωρήσουμε σε ενστάσεις και καταγγελίες, σύμφωνα με όσα ορίζει η νομοθεσία», δηλώνει.
Το αμύγδαλο Παγγαίου είναι γνωστό για την κορυφαία ποιότητά του. Σπάζεται σε τοπικά σπαστήρια και διατίθεται στις αγορές απευθείας από τους ίδιους τους παραγωγούς, εξασφαλίζοντας εύκολη πρόσβαση στα ράφια.
Κλείνοντας, ο κ. Γρουζίδης επισημαίνει τη δραματική αύξηση στο κόστος καλλιέργειας, η οποία δημιουργεί σοβαρές πιέσεις για τους παραγωγούς.
Πηγή: ypaithros.gr | Συντάκτης: Αμπατζή Μαρία