Στην κατανάλωση το κρέας δεν υπάρχει, υπάρχουν πολύ μικρές ποσότητες οι οποίες έρχονται από γειτονικές περιφέρειες, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής δεν θα βρει πρόβειο και αρνίσιο κρέας και θα είναι πανάκριβο».Το μπούτι από τα 9,5 με 11 ευρώ δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμα και τα 12,5 ευρώ το κιλό, ενώ τα παϊδάκια που σήμερα κοστίζουν από 10 έως 12 ευρώ ενδέχεται να αγγίξουν τα 13,5 ευρώ το κιλό.
Ωστόσο, εκπρόσωποι του κλάδου εκτιμούν ότι η τιμή του αρνιού δεν θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς η κατανάλωση έχει μειωθεί σημαντικά.
Ο Βαγγέλης Ρίζος, πρόεδρος κρεοπωλών Λάρισας, αναφέρει πως: «Δεν μπορούμε να προμηθευτούμε το πρόβειο και το αρνάκι. Τα σφαγεία μας δεν μπορούν να μας εξυπηρετήσουν, να προμηθευτούμε το πρόβειο, που σημαίνει ότι πρέπει να είναι σε άλλο νομό, να γίνει η μετακίνηση στο δικό μας νομό.
Που σημαίνει όλο αυτό πάλι ένα μεγάλο κόστος και για εμάς που θα το προμηθευτούμε και στον τελικό αποδέκτη που είναι ο καταναλωτής που θα το πληρώσει κάτι παραπάνω».
Αυξημένες έως και 25% σε σχέση με πέρυσι είναι οι τιμές στο μοσχαρίσιο κρέας, καθώς η ευρωπαϊκή συμφωνία για την πράσινη μετάβαση έχει οδηγήσει σε μείωση του ζωικού κεφαλαίου. Στην Ελλάδα, που καλύπτει τις ανάγκες της σε βόειο κρέας από εισαγωγές σε ποσοστό 80% η τιμή της μπάλας έχει αυξηθεί από τα 12,5 ευρώ πέρσι στα 15,8 ευρώ το κιλό φέτος.
Πηγή: ertnews.gr
Πηγή: ypaithros.gr | Συντάκτης: ypaithros.gr