Σε κάθειρξη 19 ετών καταδικάστηκαν οι τρεις κατηγορούμενοι της φονικής ληστείας στο Χαλκιόπουλο του Βάλτου που είχε διαπραχθεί τον Ιανουάριο του 2019 σε βάρος ενός ηλικιωμένου ζεύγους.
Η υπόθεση στηρίχθηκε στην κατάθεση ενός εκ των αστυνομικών που έσπευσαν στο σημείο, βάση της οποίας ο ένας εκ των τριών κατηγορουμένων είχε παραδεχθεί στον αστυνομικό την ενοχή του, αλλά στη συνέχεια ανακάλεσε.
Το γεγονός ότι στο σημείο του εγκλήματος δεν βρέθηκε γενετικό υλικό των δραστών αρχικά οδήγησε τους συνηγόρους υπεράσπισης των δραστών να αιτηθούν την αποφυλάκιση των πελατών τους, κάτι που δεν συνέβη και φαίνεται πως δεν έφτανε για την αθώωση τους από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων του Αγρινίου, το οποίο μετά το πέρας των καταθέσεων και της δίκης αποφάσισε την καταδίκη τους με 19 χρόνια κάθειρξης .
Να υπενθυμίσουμε πως το αίτημα αποφυλάκισης υποβλήθηκε τον Απρίλιο του 2021 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αγρινίου και αφορούσε τα δύο αδέρφια τα οποία κατονόμασε, όπως και ένα συγγενικό της πρόσωπο, η ηλικιωμένη γυναίκα που ξυλοκοπήθηκε, δέθηκε και αργότερα αντίκρυσε τον 91 χρόνων άνδρα της νεκρό μέσα στο σπίτι τους.
Ο κ. Κούγιας είχε αναλάβει την υπεράσπιση των κατηγορουμένων αφού είχε ήδη διαταχθεί η προσωρινή τους κράτηση και θεωρούσε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό που να αποδεικνύουν την παρουσία των δύο αδελφών στην κατοικία του ζευγαριού.
Κατά την εκτίμησή του τότε, η παντελής έλλειψη στοιχείων και η άρνηση των κατηγορουμένων σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους στην πολύ σκληρή πράξη, σε συνδυασμό με την προσωπικότητά τους, αποδείκνυαν την αθωότητά τους.
“Το προσωπικό προφίλ των δύο κατηγορουμένων που είναι δύο βιοπαλαιστές, εργάζονται από το πρωί έως το βράδυ , δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους στην Αστυνομία, έχουν οικογένειες, δεν ταιριάζει με το προφίλ ανθρώπων που προβαίνουν σε τέτοιου είδους πράξεις”, είχε δηλώσει τότε ο κ. Κούγιας στο sinidisi.gr.
Ο συνήγορος υπεράσπισης των δύο αδελφών είχε θέσει δύο ακόμα ζητήματα που “έδειχναν” πώς πρόκειται να χειριζόταν την υπόθεση.
Όπως είχε σημειώσει, η πράξη της ανθρωποκτονίας δεν είχε διερευνηθεί ακόμα, “δεν γνωρίζουμε δηλαδή από τι προήλθε ο θάνατος του αειμνήστου” είχε πει συγκεκριμένα.
Για το λόγο, πολλά θα κριθούν από τη διατύπωση των συμπερασμάτων σε σχέση με την ιατροδικαστική εξέταση και την τοξικολογική έκθεση τα οποία δεν είναι ακόμα γνωστά.
Τέλος ο κ. Κούγιας αμφισβητούσε την εγκυρότητα της διαδικασίας αναγνώρισης, γεγονός που επισημαίνονταν και στο αίτημα άρσης της προσωρινής κράτησης των δύο κατηγορουμένων.
“Έχει πολλά προβλήματα η διαδικασία της αναγνώρισης. Δεν έγινε με το σωστό τρόπο αφού δεν ακολουθήθηκαν τα προβλεπόμενα από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας “, είχε επισημάνει χαρακτηριστικά.
sinidisi