Αρκετά συχνά, η γεωργική παραγωγή κινδυνεύει από ακραία καιρικά φαινόμενα(όπως πλημμύρα, παγετό, χαλάζι, ανεμοθύελλα, ξηρασία) που προκαλούν σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες.
Γι’ αυτό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς ασφαλίζουν την γεωργική παραγωγή και καταβάλλουν την προβλεπόμενη αποζημίωση μετά από την εκτίμηση της ζημιάς από γεωπόνους εκτιμητές. Η εκτίμηση ζημιάς γίνεται έπειτα από επιτόπια έρευνα των αρμόδιων γεωπόνων – εκτιμητών.Η εκτίμηση του ποσοστού ζημιάς στα φυτά που προκαλείται από ακραία καιρικά φαινόμενα (πλημμύρα, παγετός, χαλάζι, ξηρασία,ανεμοθύελλα, κ.α), μπορεί να ανιχνευθεί μέσω νέων τεχνολογιών, όπως τα Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα και η Τηλεπισκόπηση.
Ο Δημήτρης Τριαντακωνσταντής, γεωπόνος – ειδικός σε θέματα Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων και Τηλεπισκόπηση, εντεταλμένος Ερευνητής του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ μίλησε στον ΔΥΤΙΚΑ FM και την Δήμητρα Λαοπόδη για την εκτίμηση ζημιών καλλιεργειών από ακραία καιρικά φαινόμενα με την χρήση δορυφορικών δεδομένων