Η ρετσίνα αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα κρασιά της Ελλάδας, συνυφασμένο με την ιστορία, την καθημερινότητα και τη γαστρονομική παράδοση του τόπου. Αν και κάποτε αντιμετωπιζόταν ως ένα ταπεινό και «λαϊκό» κρασί, τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μια εντυπωσιακή αναγέννηση, κερδίζοντας τη θέση που της αξίζει τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.
Η αναγέννηση της ρετσίνας
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα νέο κύμα παραγωγών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τη ρετσίνα με σεβασμό και δημιουργικότητα. Οι νέες εμφιαλώσεις έχουν πιο διακριτική ρητινώδη αίσθηση, καθαρό φρούτο, δομή και ισορροπία. Η ρετσίνα πλέον δεν είναι απλώς ένα φθηνό κρασί για ταβέρνες – είναι μια πρόταση με χαρακτήρα, ταυτότητα και οινική πολυπλοκότητα.
Μερικά οινοποιεία πειραματίζονται με παλαίωση σε βαρέλι, ζύμωση με γηγενείς ζύμες, ακόμα και με ποικιλίες πέρα από το Σαββατιανό, όπως η Ροδίτης ή η Ασύρτικο, προσθέτοντας βάθος και ενδιαφέρον στο τελικό προϊόν. Η ρετσίνα, πλέον, έχει εκφραστεί και σε αφρώδη, αλλά και orange προσέγγιση!
Η αναγνώριση δεν άργησε να έρθει. Η ρετσίνα, ως οίνος με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), αλλά και Ονομασίας κατά Παράδοση αποτελεί ένα κρασί που φέρει την υπογραφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές. Οι διεθνείς γευσιγνώστες την ανακαλύπτουν ξανά, όχι ως «περίεργο ελληνικό κρασί», αλλά ως μια αυθεντική έκφραση terroir και παράδοσης.
Γαστρονομικές αρμονίες
Η ρετσίνα είναι Passepartout κρασί και όταν συνδυαστεί σωστά μπορεί να απογειώσει μια γαστρονομική εμπειρία. Οι φρέσκες ρετσίνες συνοδεύουν εξαιρετικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας και όχι μόνο: Από τηγανητά θαλασσινά, ντολμαδάκια, λαδερά, χόρτα, ψάρια στη σχάρα, μέχρι και ασιατική κουζίνα (σούσι). Η αρωματική της ένταση ταιριάζει με πικάντικα ή φυτικά πιάτα και λειτουργεί σαν γευστική «γέφυρα» με την ελληνική φύση.
Αξίζει να σημειωθεί πως νέοι σεφ και sommeliers εντός κι εκτός Ελλάδας αρχίζουν να την ενσωματώνουν σε γευσιγνωστικά μενού, δίνοντάς της έναν ρόλο όχι απλώς συμπληρωματικό, αλλά πρωταγωνιστικό.
Η ρετσίνα του αύριο
Η ρετσίνα είναι πολλά περισσότερα από ένα νοσταλγικό σύμβολο του παρελθόντος. Είναι μια ζωντανή παράδοση, μια πρόκληση για οινοποιούς και ένα μοναδικό προϊόν, που εκπροσωπεί την ελληνική ψυχή στο ποτήρι. Θα χρειαστεί να βασιστεί σε 3+1 πυλώνες: Επώνυμη ρετσίνα, σωστό ποτήρι, μεζές και καλή παρέα!
Η νέα γενιά οινοποιών της δίνει νέα πνοή, αποδεικνύοντας πως μπορεί να σταθεί ισάξια δίπλα σε κρασιά διεθνούς φήμης. Δεν χρειάζεται να απολογείται για την ιδιαιτερότητά της· αντίθετα, η ρετσίνα μπορεί να είναι περήφανη για την καταγωγή της. Αρκεί να της δώσουμε την ευκαιρία να μας εκπλήξει ξανά!
γράφει ο Ευάγγελος Νικολού, γεωπόνος – οινολόγος
Πηγή: ypaithros.gr | Συντάκτης: ypaithros.gr
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη του energy942.gr (φωτογραφίες από διαδίκτυο).