Και τώρα τι θα γίνει με όσους υπόσχονταν ότι το γραφείο του ΕΟΠΥΥ ΣΤΟ Αγρίνιο δεν πρόκειται να μετακινηθεί;
Τι θα βγουν, αν έχουν το θάρρος να βγουν, να πουν για το κλείσιμο μιας υπηρεσίας όπως το γραφείο του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο;
Το Αγρίνιο και γενικότερα ο δήμος Αγρινίου έχει όπως όλοι γνωρίζουν σχεδόν το 70% του νομού Αιτωλοακαρνανίας και κάποιοι όχι μόνο δεν το αναγνωρίζουν, αλλά βάζουν και σε τεράστια δοκιμασία ασφαλισμένους που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με την υγεία τους.
Είναι σκόπιμο να αναφέρουμε ότι στην πόλη του Αγρινίου εκτελούνται τριπλάσιες ιατρικές από το πράξεις Μεσολόγγι, όπου θα βρίσκεται πλέον.
Δεν γνωρίζουν οι αρμόδιοι ότι στο Αγρίνιο πέραν των ιατρικών πράξεων που εκτελούνται υπάρχουν δομές όπως ιδιωτική κλινική, γηροκομεία, διαγνωστικά κέντρα, ενώ στην πόλη δραστηριοποιείται η πλειοψηφία των γιατρών;
Το Σχέδιο Προεδρικού διατάγματος καταργεί κάθε γραφείο και κάθε υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο, ενώ δεν προβλέπεται κανένας υπάλληλος που να απασχολείται στον Οργανισμό σε κάποιο τμήμα.
Ουσιαστικά πρόκειται για το νέο Οργανόγραμμα του ΕΟΠΥΥ στη χώρα, που αριθμεί 53 σελίδες, σύμφωνα με το οποίο οποίο παύει να υπάρχει το Αποκεντρωμένο Γραφείο Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων Αιτ/νίας στο Αγρίνιο καθώς και το σημείο διανομής Φαρμάκων Υψηλού Κόστους στο Αγρίνιο.
Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί που αποφάσισαν να εξαφανίσουν το γραφείο;
Αλλά υπάρχει και ένα ακόμη σημαντικό ερώτημα…
Που είναι οι κυβερνητικοί βουλευτές που έδιναν υποσχέσεις ότι δεν πρόκειται να φύγει το γραφείο του ΕΟΠΥΥ από το Αγρίνιο;
Ποιος θα δώσει τώρα απαντήσεις στους ασφαλισμένους;
Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας λοιπόν παραμένουν μόνο το Τμήμα Παροχών Ασθένειας, το τμήμα Λογιστηρίου και το τμήμα Φαρμακείου Μεσολογγίου. Στο Αγρίνιο με όλους αυτούς τους ασφαλισμένους και τις τριπλάσιες ιατρικές πράξεις δεν μένει τίποτα. Πάνε όλα στο Μεσολόγγι…. Με ότι αυτό συνεπάγεται για την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου…
«Αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς»
Στο μεταξύ η πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ Αιτωλοακαρνανίας Ελισάβετ Κρητικού που μίλησε στον «Δυτικά Fm 92,8» και την Δήμητρα Λαοπόδη για το θέμα, αναφέροντας μεταξύ άλλων «Αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς». Η ίδια υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε χωρίς να ερωτηθούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι που θίγονται κατάφορα.
«Παίζουν με τις ζωές μας τα μέλη του Συλλόγου είναι ανάστατα» και για το λόγο αυτό ζήτησε οι εκπρόσωποι της τοπικής πολιτικής σκηνής να πάρουν θέση και δεν απέκλεισε την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, από κοινού, με άλλες συλλογικότητες.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Δήμητρας Λαοπόδη για τη στάση του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου που έσπευσε να συγχαρεί την κυβέρνηση για τη μεταφορά, σχολίασε ότι τα άτομα με αναπηρία δεν θα μεταβούν εκεί ούτε για ψώνια, ούτε για καφέ! Άλλωστε η οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων, όπως σχολίασε, δεν επιτρέπει το…ταξίδι στο Μεσολόγγι, πολλώ δε μάλλον τις αγορές!
Η επιστολή του Συλλόγου ΑμεΑ Αιτωλοακαρνανίας :
“Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε την μεταφορά των γραφείων και φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ από την πόλη του Αγρινίου στην πόλη του Μεσολογγίου.
Μιας και αριθμούμε σαν σύλλογος πολλούς ΑΜΕΑ μικτών αναπηριών, σας πληροφορούμε ότι είμαστε ανάστατοι και δυσαρεστημένοι. Οι μεταφορές για την εξυπηρέτησή μας, σε άλλη πόλη για εμάς και τις οικογένειές μας είναι αδύνατες.
Πληθυσμιακό κριτήριο ετέθηκε; Πώς μεταφέρεται μια υπηρεσία από μια πόλη 100.00 κατοίκων σε μιαν άλλη 10.000; Όλοι οι ΑΜΕΑ έρχονται στο Αγρίνιο ώστε να εξυπηρετηθούν είτε από το Νοσοκομείο είτε στους ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, αρκετά συχνά από όλη την Περιφέρεια Αιτωλ/νίας. Τώρα θα αναγκαζόμαστε να κάνουμε ταξίδι και στο Μεσολόγγι για να λάβουμε την φαρμακευτική αγωγή (Φ.Υ.Κ) φάρμακα υψηλού κόστους που απευθύνονται σε ένα ευρέως φάσμα πολλών ασθενειών.
Τα μέλη μας είναι ανοσοκατασταλμένοι, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, ρευματοπαθείς, πολυμεταγγιζόμενοι Θαλασαιμικοί, πάσχοντες από ΙΦΝΕ, κ.ά.
Επίσης πολλά μέλη μας και τα παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές όπως αυτισμός, σύνδρομο Down, κ.ά.χρήζουν ειδικών θεραπειών όπως λογοθεραπείες, φυσικοθεραπείες, εργοθεραπείες κ.ά. όπου πρέπει να καταθέτουν έγγραφα έγκρισης θεραπειών. Επίσης τα έξοδα μετακίνησης των συμπασχόντων σε νοσοκομεία όπως οι νεοπλασματικοί ασθενείς που τελούν σε χημειοθεραπεία κ.τ.λ. Πρέπει να έρχονται στο Μεσολόγγι για οτιδήποτε από τα παραπάνω.
Οι μετακινήσεις για εμάς και τους οικείους μας, δεν είναι εύκολες λόγω της βαρύτητας της νόσου μας και λόγω οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουμε. Οπότε για εμάς είναι άδικο και ψυχοφθόρο και μας βρίσκει αντίθετους η μετακίνηση των υπηρεσιών του ΠΕΔΔΥ από την πόλη του Αγρινίου στην πόλη του Μεσολογγίου.
Μέχρι πρότινος φάρμακα ΦΥΚ δινόταν από το φαρμακείο του νοσοκομείου ή του πρώην ΙΚΑ, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι ασθενείς.
Επίσης πρόσβαση σε internet και χρήση H/Y δεν έχουν οι περισσότεροι ΑΜΕΑ. Απαντήστε μας πως θα εξυπηρετηθούμε από εδώ και στο εξής;
Με κατάθεση δικαιολογητικών μέσω φόρμας, με χορήγηση των φαρμάκων μας από ιδιωτικά φαρμακεία; Αναμένουμε και ευελπιστούμε να πράξετε τα δέοντα χωρίς να υποβαλλόμαστε σε επιπλέον ταλαιπωρίες”.
Για το θέμα μίλησε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Παντελής Παπαθανάσης που χαρακτήρισε ακατανόητη την απόφαση.
Ακούστε τις δηλώσεις στον ΔΥΤΙΚΑ FM και την Δήμητρα Λαοπόδη