Όλα είναι έτοιμα για την Ημερίδα που αναμένεται να συγκεντρώσει το αυξημένο ενδιαφέρον, με τη συμμετοχή πλήθους ελαιοπαραγωγών και αφορά «την προοπτική και το μέλλον της επιτραπέζιας ελιάς & θέματα που απασχολούν τον κλάδο».
Η Ημερίδα που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς εντάσσεται στην προσπάθεια για στήριξη του πρωτογενούς τομέα και βελτιστοποίηση της διαδικασίας παραγωγής μέσω της ορθής ενημέρωσης και μάλιστα στην πιο κρίσιμη περίοδο, στην έναρξη της συγκομιδής της ελιάς και σε μια περιοχή, όπως ο Δήμος Ι.Π Μεσολογγίου, που διεκδικεί όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της παραγωγής παγκοσμίως.
Η Ημερίδα θα λάβει χώρα την Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 19.00, σε χώρο του κέντρου «Ιθώρια», στη Σταμνά Μεσολογγίου με την ευγενική υποστήριξη του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αιτ/νίας, Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Ομάδων Παραγωγών της περιοχής.
Πριν την έναρξη της Ημερίδας οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά πώς εγκαθίστανται στην πράξη ψηφιακά εργαλεία, μετεωρολογικοί σταθμοί και αισθητήρες τόσο για την παρακολούθηση των μικροκλιματικών παραμέτρων στο κτήμα όσο και για τις συνθήκες ζύμωσης στις δεξαμενές επιτραπέζιων ελιών. Ειδικότερα οι συμμετέχοντες θα κατανεμηθούν σε δυο ομάδες όπου θα πραγματοποιήσουν τις εξής ενέργειες:
- Ομάδα Α: Επίσκεψη σε κοντινό ελαιώνα του ΑΣ Αρχαίας Ωλένειας όπου παρακολουθούνται online/ψηφιακά παράμετροι όπως θερμοκρασία/υγρασία αέρα, θερμοκρασία/υγρασία/ηλεκτρική αγωγιμότητα εδάφους
- Ομάδα Β: Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΑΣ Αρχαίας Ωλένειας όπου παρακολουθούνται online/ψηφιακά παράγοντες όπως αλατότητα, ρΗ και θερμοκρασία άλμης σε δεξαμενές ζύμωσης “Ελιών Καλαμών”.
Το πρόγραμμα της Ημερίδας
- 19:00-19:15 –Χαιρετισμοί
- 19:15-19:30 – Ομιλία:Ντούσιας Γεώργιος, Πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ (Ανάλυση των θεμάτων της επιτραπέζιας ελιάς)
- 19:30-19:45 –Ομιλία:Πανάγου Ευστάθιος, Μικροβιολογία Τροφίμων στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
- (Η γευσιγνωσία ως εργαλείο βελτίωσης της ποιότητας της φυσικής μαύρης ελιάς)
- 19:45-20:00 – Ομιλία:Μωυσιάδης Θεοχάρης, Υπεύθυνος Επιχειρησιακής Ανάπτυξης στη FutureIntelligence / Παναγιώτης Κατσές (Λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού για την παραγωγή και μεταποίηση της επιτραπέζιας ελιάς)
- 00-20:15 – Ομιλία:Μπαλτάς Αθανάσιος, Ταμίας ΔΟΕΠΕΛ – Γεωπόνος (Σύγχρονη θρέψη και φυτοπροστασία της επιτραπέζιας ελιάς)
- 20:15 – Θα ακολουθήσει διάλογος με ερωτήσεις