Αναβρασμός για την οριστικοποίηση των αλλαγών στις εκλογικές έδρες που φέρνει η τελευταία απογραφή του πληθυσμού επικρατεί στα κομματιά επιτελεία ενώ η Δυτική Ελλάδα φαίνεται να χάνει 4 έδρες.
– Αντίθετα η νέα απογραφή δεν φέρεται να επιφέρει αλλαγές όσον αφορά στον αριθμό των εδρών σε: Αργολίδα, Βοιωτία, Γρεβενά, Έβρο, Εύβοια, Ευρυτανία, Ζάκυνθο, Ημαθία, Ηράκλειο, Β’ Θεσσαλονίκης, Καβάλα, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Κορινθία, Λασίθι, Λέσβο, Λευκάδα, Ξάνθη, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Ροδόπη, Σάμο, Φωκίδα, Χαλκιδική και Χανιά.
«Κλειδί» ο νόμιμος πληθυσμός
Ασφαλής εκτίμηση θα υπάρξει όταν ληφθούν τα επίσημα στοιχεία της απογραφής, η οποία και θα καθορίσει και τον αριθμό των υποψηφίων κάθε κόμματος σε μία εκλογική περιφέρεια αλλά και τον αριθμό των σταυρών προτίμησης στα ψηφοδέλτια.
Τα στοιχεία αναμένεται να οριστικοποιηθούν ως το τέλος του έτους και σημείο – κλειδί είναι η καταγραφή του λεγόμενου “νόμιμου” πληθυσμού, δηλαδή των πολιτών με βάση το που ψηφίζουν και όχι που διαμένουν μόνιμα.
Αν και εφόσον ο Πρωθυπουργός αποφασίσει οι κάλπες να στηθούν πριν από την 1η Μαρτίου τότε οι εκλογές θα διεξαχθούν βάση της προηγούμενης απογραφής.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στις κάλπες θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά και οι απόδημοι Έλληνες από τον τόπο όπου ζουν και εργάζονται. Προϋπόθεση να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Εφόσον οι εκλογές δρομολογηθούν μετά την 1η Μαρτίου, τότε οι υποψήφιοι βουλευτές θα κληθούν να δώσουν τη μάχη υπό τα νέα δεδομένα, καθώς άλλες περιφέρειες θα χάσουν έδρες και άλλες θα κερδίσουν…
Τα τελικά αποτελέσματα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δεν έχουν ακόμη εκδοθεί, όμως το γεγονός ότι ο πληθυσμός της χώρας έχει μειωθεί κατά 400.000 αλλά και η κατανομή του πληθυσμού σήμερα, αναμένεται να οδηγήσουν σε αλλαγή του εκλογικού χάρτη με αύξηση των μονοεδρικών και μεταφορά εδρών σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.
Με βάση τα νέα δεδομένα:
– Οι μονοεδρικές αναμένεται να αυξηθούν από 7 σε 10.
– Από δύο έδρες φέρεται να χάνουν Αιτωλοακαρνανία και στις Σέρρες. Από μία έδρα η Αρκαδία, η Άρτα, η Αχαΐα, η Δράμα, η Ηλεία, η Θεσπρωτία, τα Ιωάννινα, η Καρδίτσα, η Καστοριά, το Κιλκίς, η Κοζάνη, οι Κυκλάδες, η Λακωνία, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Μεσσηνία, η Πέλλα – Πιερία, τα Τρίκαλα, η Φθιώτιδα, η Φλώρινα και η Χίος.
– Στον αντίποδα “κερδισμένοι” αναμένεται να είναι η Α’ Αθηνών με επιπλέον 3 έδρες (17), ο Βόρειος Τομέας με +4 έδρες (19), ο Δυτικός Τομέας με +2 έδρες (13), ο Νότιος Τομέας με +4 έδρες (22), η Β’ Πειραιώς με μία επιπλέον έδρα (9), η Ανατολική Αττική με +4 έδρες (14), η Δυτική Αττική με 1 ακόμη έδρα (5), η Α’ Θεσσαλονίκης με +4 έδρες (20) και μία ακόμη έδρα φαίνεται να κερδίζουν και τα Δωδεκάνησα.