Η δημοτική παράταξη Ανυπότακτο Αγρίνιο αξιοποιώντας τις πληροφορίες που έφτασαν σε αυτήν και με γνώμονα πάντα το δημόσιο συμφέρον έφερε με προηγούμενη ανακοίνωσή της στη δημοσιότητα το μείζον θέμα της παραίτησης της διευθύντριας της ΜΕΘ και της επικείμενης αναστολής της λειτουργίας της. Η δημοσιοποίηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση όλων των θεσμικών φορέων της υγειονομικής και τοπικής μας πολιτικής κοινότητας.
Ακολούθησε «βροχή» ανακοινώσεων καθώς και σύσκεψη στο γραφείο του διοικητή της 6ης ΥΠΕ, ο οποίος, ότι δεν έκανε μέσα σε επτά μήνες, ξεκίνησε να το κάνει αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της παραίτησης της κας Μιχαηλίδου, με στόχο να ενισχυθεί η επάρκεια τη μονάδας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να αποτραπεί η παραίτηση της διευθύντριας της ΜΕΘ.
Σύμφωνα με όσα πληροφορηθήκαμε από την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, αποφασίστηκε να αποσταλούν αιτήματα προς το υπουργείο Υγείας για επείγουσα προκήρυξη 2 θέσεων Επιμελητών Β, που θα στελεχώσουν την ΜΕΘ, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε από τον διοικητή του νοσοκομείου την ενίσχυση της μονάδας με επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και έγινε.
Δυστυχώς, η κάλυψη των σημαντικών αυτών αιτημάτων της κας Μιχαηλίδου για την πλήρη και επαρκή λειτουργία της μονάδας, ήρθαν μάλλον πολύ αργά, και οι εξαγγελίες τους, αν και δικαιώνουν τον αγώνα της, δεν είναι ικανές να ανατρέψουν την απόφαση της παραίτησής της. Ίσως, επειδή έχει εξαντληθεί η υπομονή της, ίσως και όχι μόνο.
Να επισημάνουμε στο σημείο αυτό, γιατί πολλά λέγονται και ακούγονται, ότι η κα Μηχαηλίδου ήταν η μονή προσθήκη στο ανθρώπινο δυναμικό της ΜΕΘ του Αγρινίου και όπως μάθαμε από επιστολή που δόθηκε τότε στη δημοσιότητα, απευθύνθηκε σε μια σειρά από θεσμικούς παράγοντες της πολιτείας και της υγείας, οι οποίοι κατείχαν θέσεις ευθύνης, ζητώντας τα αυτονόητα για τη λειτουργία της μονάδας.
Επί επτά μήνες τίποτα από όσα ζήτησε δεν υλοποιήθηκε. Παρόλα αυτά η μονάδα και ανοιχτή ήταν και έργο παρήγαγε.
Παρά το γεγονός ότι η κα. Μιχαηλίδου παρέλαβε μια ΜΕΘ με το τραγικό ποσοστό της απόλυτης θνητότητας του 100%, το οποίο χαρακτήρισε τη λειτουργία της μονάδας κατά την περίοδο της πανδημίας covid-19, φορτωμένη με όλη την αρνητική δημοσιότητα που αυτό το ποσοστό της προσέδωσε, αγωνίστηκε και κατάφερε με το ίδιο προσωπικό να αντιστρέψει μέσα σε λίγους μόνο μήνες αυτή την εικόνα εντελώς.
Ο μέσος όρος των εισαγωγών στη Μονάδα όλα τα προηγούμενα χρόνια, ήταν 50 με 70 ασθενείς ετησίως. Τους τελευταίους 7 μήνες λειτουργίας της έχουν εισαχθεί στη μονάδα, 106 περιστατικά! με ποσοστό θνητότητας πολύ πιο κάτω του 20%!. Πηγές αναφέρουν ότι αυτό κυμαίνεται μάλιστα γύρω στο 14%!.
Και ενώ συμβαίνουν αυτά τα άκρως αισιόδοξα, η ΜΕΘ του Αγρινίου αρχίζει το ίδιο διάστημα της λειτουργίας της να αποκτά επιπλέον και επιστημονική εξωστρέφεια με σημαντικό αριθμό εργασιών και ανακοινώσεων σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια, γεγονός που ήταν αδιανόητο όλα τα προηγούμενα χρόνια της λειτουργίας της.
Όλα αυτά όμως δεν συνέβησαν υπό φυσιολογικές συνθήκες. Συνέβησαν σ’ ένα περιβάλλον υπερεργασίας και υπερεφημέρευσης της κα. Μιχαηλίδου, η οποία έφτασε στο σημείο να πραγματοποιεί επισήμως 14 με 15 εφημερίες το μήνα και ανεπισήμως άλλες 6 με 7, για να καλύψει τις ανεπάρκειες του «συστήματος», διατηρώντας με αυτό τον τρόπο ανοιχτή και αποτελεσματικά λειτουργική τη μονάδα.
Να σημειωθεί ότι ακόμα και σήμερα και παρότι παραιτήθηκε, παραμένει με επιλογή της στο ίδιο εργασιακό καθεστώς μέχρι το προγραμματισμένο κλείσιμο της μονάδας για την απολύμανσή της στις αρχές του Σεπτέμβρη, δίνοντας πίστωση χρόνου στις αρμόδιες αρχές να βρουν λύση για την συνεχιζόμενη και απρόσκοπτη λειτουργία της, κυρίως όμως, δίνοντας μας μαθήματα αξιοπρέπειας και προσφοράς.
Στο μικρό κύκλο των ιατρών της εντατικοκολογίας όλα τα παραπάνω είναι γνωστά. Πολύ φοβόμαστε ότι η αργοπορημένη προκήρυξη των δύο θέσεων, μαζί και με «όσα άλλα» έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια αυτής της επτάμηνης λειτουργίας της μονάδας, θα αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα στην ανταπόκριση που θα έχει ο ιατρικός κόσμος απέναντι στη προκήρυξη των 2 (δύο) θέσεων Επιμελητών Β, που επισπεύδει -πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου- ο κ. Καρβέλης.
Μακάρι να διαψευστούμε, αλλά το παράδειγμα της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου του Πύργου, όπου δεν έχει μείνει κανένας παθολόγος, και παρά τις προκηρύξεις που εκδίδονται, κανένας ενδιαφερόμενος δεν εμφανίζεται εδώ και δυο χρόνια, δεν εφησυχάζει τις ανησυχίες μας.
* (Στη φωτογραφία η κ. Μιχαηλίδου στο προεδρείο του 25ου πανελληνίου συνεδρίου αναισθησιολογίας, εν αναμονή παρουσίασης τριών ελεύθερων ανακοινώσεων από την επιστημονική ομάδα της ΜΕΘ και του αναισθησιολογικού τμήματος του Γ.Ν. Αγρινίου)
Ανυπότακτο Αγρίνιο
Λαϊκή Συνέλευση