Η ΕΛΟΠΥ παρουσιάζει το έργο: «Προδιαγραφές και Σύστημα Επικύρωσης Ασφάλειας Κατανάλωσης Νωπών Ιχθύων, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών»
Η ζήτηση για φρέσκα νωπά ψάρια που προορίζονται για ωμή κατανάλωση όπως το sushi και το sashimi, αυξάνεται σταθερά τα τελευταία έτη στην Ευρωπαϊκή αγορά. Οι σύγχρονες καταναλωτικές συνήθειες των ευρωπαίων καταναλωτών επηρεάζονται σημαντικά από τη γαστρονομική κουλτούρα των ανατολικών χωρών με παράδοση στην ωμή κατανάλωση ψαρικών. Για την παραγωγή παρασκευασμάτων που προορίζονται για ωμή κατανάλωση είναι νομοθετημένη η χρήση ψαριών τα οποία έχουν προηγουμένως καταψυχθεί για 24 ώρες. Σε πολλές περιπτώσεις η προϋπόθεση της κατάψυξης δεν είναι επιθυμητή από τους chefs για να πετύχουν το αποτέλεσμα που θέλουν.
Στο εξής όμως, τα αλιεύματα θαλασσινής εκτροφής μπορούν να εξαιρεθούν από την υποχρέωση της πρότερης κατάψυξης τους πριν τη χρήση, διότι η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών , ανέπτυξαν το επιστημονικό έργο «Προδιαγραφές και Σύστημα Επικύρωσης Ασφάλειας Κατανάλωσης Νωπών Ιχθύων». Στα πλαίσια του έργου αναπτύχθηκαν πρωτόκολλα ελέγχων για τον αποκλεισμό πιθανών διατροφικών κινδύνων που σχετίζονται με την παρουσία παρασίτων μια παθογόνων οργανισμών. Παράλληλα αναπτύχθηκαν προδιαγραφές των ψαριών που προορίζονται για ωμή κατανάλωση και τέλος εφαρμόστηκαν τα προτεινόμενα πρωτόκολλα σε ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας προερχόμενα από διάφορες περιοχές της χώρας. Οι προδιαγραφές των ψαριών και τα πρωτόκολλα ελέγχου υποβλήθηκαν παράλληλα για έγκριση από την Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής αρμόδια αρχή για την ασφάλεια των νωπών αλιευμάτων.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους επικεφαλής των επιστημονικών μονάδων που συνεργάστηκαν στο έργο, την Δρ. Θεοφανία Τσιρώνη (επιστημονική Υπεύθυνη έργου), τον Δρ. Κων/νο Τσιγγενόπουλο (Δ/ντη Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ) και τον Δρ. Γεώργιο Ρήγο (Δ/ντη Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ) με τις ομάδες τους για επικύρωση των πρωτοκόλλων και την επιστημονική τεκμηρίωση του έργου. Επίσης τις κκ Διονυσία Μίντζα και Εύη Χατζηγιαννακού από το Τμήμα Αλιευμάτων στελέχη της Δ/νσης Υγιεινής & Ασφάλειας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης της Γεν. Δ/νσης Κτηνιατρικής για την καθοδήγηση που παρείχαν.
Για την αποτελεσματική διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου, η ΕΛΟΠΥ υλοποίησε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δύο εσπερίδες ενημέρωσης για τα στελέχη του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας και τους επαγγελματίες στην εστίαση, τα ΜΜΕ όπου παρουσιάστηκαν:
- οι προδιαγραφές ιχθυηρών που προορίζονται για ωμή κατανάλωση
- τα μέτρα που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας και τα παρασκευαστήρια ψαριών για να διασφαλίσουν τις προδιαγραφές
- συνθήκες χρόνου και θερμοκρασίας για την διακίνηση – χρήση αλιευμάτων ωμής κατανάλωσης
- οι απαιτήσεις της νομοθεσίας για αλιεύματα που προορίζονται για ωμή κατανάλωση.
Στη γευστική δοκιμή που ακολούθησε οι προσκεκλημένοι δοκίμασαν παρασκευές νωπών ψαριών.
Η θεσμοθέτηση στενών σχέσεων με τον Επιστημονικό και Ακαδημαϊκό κλάδο αποτελεί άρρηκτο κομμάτι της δραστηριότητας της ΕΛΟΠΥ. Με γνώμονα την γαλάζια και αειφόρο ανάπτυξη της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και τη δημιουργία οδηγών για τις σωστές πρακτικές σε κάθε τομέα λειτουργίας του κλάδου, η ΕΛΟΠΥ επενδύει συστηματικά στην υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων και επιστημονικών μελετών.
Σχετικά με την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ)
Η ΕΛΟΠΥ, φορέας ανάπτυξης της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, ιδρύθηκε το 2016 με σκοπό την ενίσχυση της παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων των εταιρειών-Μελών της και την εδραίωση της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας ως ηγετική δύναμη στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές. Σήμερα, η ΕΛΟΠΥ έχει 21 Μέλη, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της εγχώριας παραγωγής, εξάγοντας τα προϊόντα τους σε 40 χώρες του κόσμου. Ταυτόχρονα, είναι δραστήριο μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP) και του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για την Υδατοκαλλιέργεια (AAC), αναδεικνύοντας έμπρακτα τον διεθνή προσανατολισμό και την εξωστρέφεια που τη χαρακτηρίζουν.
Η ΕΛΟΠΥ λειτουργεί με γνώμονα το σεβασμό μεταξύ των Μελών και προς τον καταναλωτή, τη συλλογικότητα, την υπερηφάνεια για τον κλάδο και τα προϊόντα του και σύμφωνα με τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Γαλάζιας Οικονομίας.
Παράλληλα, ενός σύνθετου πλέγματος δράσεων προώθησης, η ΕΛΟΠΥ παρέχει πολύπλευρη υποστήριξη και οφέλη στα Μέλη της όσον αφορά στη συνεργασία, υποστήριξη, ενημέρωση, δικτύωση, ανάπτυξη, έρευνα, εκπαίδευση, συλλογικότητα, πρόοδο, επίλυση προβλημάτων, επικοινωνία με τους κρατικούς φορείς και πολλά άλλα. Επιπλέον, υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης στηρίζοντας ενεργά την τοπική κοινωνία, τις ευπαθείς ομάδες, το περιβάλλον και τον αθλητισμό.
Διαχρονική δέσμευση της ΕΛΟΠΥ αποτελεί η υγιεινή τροφίμων, η ευζωία των ιχθύων και η προστασία του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνουν τα ψάρια και σε αυτό το πλαίσιο δημιούργησε το πρότυπο Σχήμα Πιστοποίησης Fish from Greece σε συνεργασία με την TUV Austria Hellas και αναπτύσσει ερευνητικά προγράμματα και Οδηγούς Καλών Πρακτικών σε συνεργασία με την Επιστημονική και Ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας.
Σχετικά με το Fish from Greece
Τα προϊόντα των εταιρειών-μελών της ΕΛΟΠΥ φέρουν τη συλλογική σήμανση και την πιστοποίηση Fish from Greece που αποτελεί σφραγίδα ποιότητας για τους καταναλωτές. Το φρέσκο ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας Fish from Greece μεγαλώνει στο φυσικό του περιβάλλον, στα πεντακάθαρα, διάφανα νερά της χώρας μας, κάτω από αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές και τρέφεται με πλήρως ισορροπημένες GMO-free ιχθυοτροφές.