Το Δη.Πε.Θε. Αγρινίου και η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα ΘΕΑΤΡόPolice της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας και της Τοπικής Διοίκησης Ακαρνανίας της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών συνεργάζονται για δέκατη συνεχόμενη χρονιά, παρουσιάζοντας το έργο του Μάριου Ποντίκα «Ο ΓΑΜΟΣ» την Παρασκευή 14,το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Ιουνίου στις 21:15, στην αίθουσα του θεάτρου.
σκηνοθεσία/ διασκευή/ μουσική επιμέλεια: ΓΙΟΥΛΗ ΜΑΡΟΥΣΗ
σκηνικά : ΝΙΚΟΣ ΒΕΛΤΣΙΣΤΑΣ
κοστούμια: ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΛΕΞΗ
φωτισμοί : ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
μακιγιάζ: ΜΑΡΙΑ ΤΑΡΚΑΖΙΚΗ
κινησιολογία :ΜΑΡΘΑ ΤΣΕΤΣΕΛΗ
βοηθός σκηνοθέτη: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΡΔΑΡΑ
παίζουν:
ΑΡΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΡΔΑΡΑ, ΝΙΚΟΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ, ΧΑΡΗΣ ΚΟΥΘΟΥΡΗΣ, ΑΝΝΑ – ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΣΤΙΟΛΑΣ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΡΕΒΥΘΗΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΒΙΓΓΟΣ, ΜΑΡΙΑ ΣΤΡΑΒΟΔΗΜΟΥ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Λίγα λόγια για το έργο:
Το έργο «Ο ΓΑΜΟΣ» γράφτηκε από τον Μάριο Ποντίκα πριν από περίπου 40 χρόνια και
εξακολουθεί να είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Το Νοέμβριο του 1980 παρουσιάστηκε στο Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν.
Ένα θεατρικό έργο που πραγματεύεται θέματα όπως η οικογενειακή, σωματική και ψυχική κακοποίηση, την σεξουαλική βία από τον άνδρα στη γυναίκα, που πολλές φορές η ευθύνη γι’αυτό το «έγκλημα» πέφτει στην ίδια και δεν είναι λίγες οι φορές, που η γυναίκα αντί να είναι θύμα, γίνεται «θύτης».
Η υπόθεση του έργο:
Ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι, η Αφέντρα, βιάζεται και κακοποιείται ανελέητα, σωματικά και ψυχικά, όχι μόνο από το βιαστή της αλλά και από την ίδια της την οικογένεια. Οι γονείς την κατηγορούν ως ανήθικη, ως «ελαττωματική», που έχασε την τιμή της και που καταστράφηκαν όλοι εξαιτίας της. Η δράση διαδραματίζεται ανάμεσα σε σπίτι και δικαστήριο όπου εκδικάζεται η υπόθεση του βιασμού. Οι γνωστές αντιδράσεις των γειτόνων κάθε εποχής: πέφτουν όλοι από τα σύννεφα για το καλό παιδί (το βιαστή) που γνώριζαν, αλλά αφήνουν και το μελάνι τους για το κορίτσι: «Άμα δεν ήθελε, δεν θα τα πάθαινε».
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΩΝΙΑΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:
Ο ρεαλισμός και το ντοκουμενταρίστικο ύφος συναγωνίζονται σε αυτήν τη σκηνική απόδοση του σημαντικού νεοελληνικού έργου, που εκθέτει χωρίς ωραιοποιήσεις την κακοποίηση που επιφυλάσσει η οικογένεια και η κοινωνία στα θύματα βιασμού.
Το 1980, ο Μάριος Ποντίκας έγραψε ένα σημαντικό έργο. Αρχικά, επειδή έπιασε ένα σκληρό, επώδυνο ζήτημα: το διασυρμό μιας νεαρής κοπέλας, θύματος βιασμού, από το σύνολο του οικογενειακού και κοινωνικού της περίγυρου. Κι έπειτα, για τον τρόπο με τον οποίο το μεταχειρίστηκε: αποτυπώνοντας με ρεαλισμό, χωρίς εξωραϊσμούς, μεταφορές ή συμβολισμούς το φαινόμενο της ενοχοποίησης του θύματος, αλλά ταυτόχρονα υπερβαίνοντας το αυστηρά ρεαλιστικό πλαίσιο: σχεδόν αποστασιοποιημένα αλλά ακριβοδίκαια, ο Ποντίκας εκθέτει νοσηρές συμπεριφορές και νοοτροπίες με ύφος που προσεγγίζει το θέατρο ντοκουμέντο. Η δράση τοποθετείται στην αίθουσα του δικαστηρίου όπου δικάζεται ο δράστης, ενώ παρεμβάλλονται στις σκηνές των καταθέσεων οι ιδιωτικές στιγμές της οικογένειας στο σπίτι. Έτσι, ξεδιπλώνεται ένα μωσαϊκό φωνών απέναντι στις οποίες το θύμα έχει βουβή παρουσία: το βιασμένο και ανυπεράσπιστο γυναικείο σώμα ανάγεται σε κομβικό δραματικό πυρήνα, εναντίον του οποίου εκτοξεύεται ένας στρόβιλος λεκτικών και σωματικών κακοποιήσεων.
Πηγή: https://www.athinorama.gr/theatre/theatre-reviews/3011118/3011118-o-gamos/
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ:
Το 2013 ήταν η χρονιά που η θεατρική ερασιτεχνική ομάδα ΘΕΑΤΡόPolice, η οποία αποτελείται αποκλειστικά από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας, συστάθηκε – συστήθηκε για πρώτη φορά στους πολίτες του Αγρινίου και πάντα σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις: «ο Κύριος Πουρσονιάκ» του Μολιέρου, «Η σπασμένη στάμνα» του Χ.Φ. Κλάιστ, «Ψέμα στο Ψέμα» του Άντονι Νίλσον ,«Η Γραμμή» του Ίσραελ Χόροβιτς , «Ο Φίλος μου ο Λευτεράκης» του Α. Σακελλάριου, «Ο Ναυτικός και ο Φάρος» του Κόνορ Μακφέρσον , «Ο Γενικός Γραμματέας» του Η. Καπετανάκη και το έργο «Δον Καμίλο» του Σ. Πατατζή .
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ( ΜΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ)
*ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ, θα διανέμονται ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ τις ημέρες των παραστάσεων από 19:00 έως 21:00.
** Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 16 ΕΤΩΝ