Αντιμέτωπος με διπλό «κόφτη» βρίσκεται ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός της ΕΕ, ο οποίος θα παρουσιαστεί σήμερα (16.7.2025) από την Κομισιόν.
Ο πρώτος κόφτης αφορά το σύνολο των κονδυλίων, τα οποία θα προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός της ΕΕ.
O δεύτερος θα προέλθει από την πιθανή αύξηση του ποσοστού των κονδυλίων του τα οποία θα συγκεντρωθούν στο «ειδικό λογαριασμό» για «απρόβλεπτα» γεγονότα.
Την πίεση για μείωση των συνεισφορών τους -και άρα μείωση του συνολικού ύψους των κονδυλίων του κοινοτικού προϋπολογισμού- έχoυν εκφράσει με σαφήνεια ήδη ηγέτες χωρών όπως η Γερμανία.
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς έχει επισημάνει πως θα πρέπει κάθε χώρα – μέλος της ΕΕ να βάλει πιο βαθιά το χέρι στη δική της «τσέπη» για την ανάπτυξη των υποδομών της, όπως άλλωστε κάνει η ίδια η Γερμανία, μέσω από το ειδικό επενδυτικό ταμείο των 500 δισ. ευρώ, το οποίο θεσπίστηκε και μάλιστα με αναθεώρηση του ίδιου του Συντάγματος.
Παράλληλα, η ίδια η Κομισιόν πιέζει για αύξηση του ποσοστού των κονδυλίων που βρίσκονται στην …εφεδρεία για έκτακτες ανάγκες.
Όπως ανέφερε σε πρόσφατη ομιλία του στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ο αρμόδιος Κοινοτικός Επίτροπος για θέματα προϋπολογισμού και δημόσιας διοίκησης, Πιοτρ Σεραφίν «η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, όπου το 90% των δημοσιονομικών μας πόρων είναι δεσμευμένο από την αρχή, δεν είναι βιώσιμη. Υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση ότι αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να δημιουργήσουμε χώρο για το απρόβλεπτο – να ανταποκριθούμε γρήγορα στις νέες προτεραιότητες και στις κρίσεις».
Ο ίδιος συμπλήρωσε, όμως, πως «στην αναζήτηση ευελιξίας, πρέπει επίσης να διατηρήσουμε κάποια προβλεψιμότητα. Οι περιφέρειές μας, οι ερευνητές, οι εταιρείες μας, χρειάζονται σταθερότητα για να σχεδιάζουν και να πραγματοποιούν μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Οι επενδυτές μας πρέπει να γνωρίζουν πού να προσανατολίσουν τα κεφάλαιά τους σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες».
Άμυνα, ΚΑΠ και ανταγωνιστικότητα
Ο Σεραφίν, στην ίδια ομιλία του, δεν παρέλειψε να αναφέρει και το πιο καυτό ζήτημα της ΕΕ, δηλαδή εκείνο της άμυνας.
Ο Κοινοτικός Επίτροπος τόνισε πως «ο πόλεμος στα ανατολικά μας σύνορα μας υπενθύμισε: πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την ασφάλεια και την άμυνα. Θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι ο προϋπολογισμός της Ένωσης από μόνος του μπορεί να φέρει εις πέρας αυτό το τεράστιο έργο. Είναι πρωτίστως ευθύνη των κρατών μελών. Αλλά η άμυνα είναι ένας τομέας όπου ο προϋπολογισμός της Ένωσης μπορεί να βοηθήσει τα κράτη μέλη να επενδύσουν καλύτερα και να επιτύχουν περισσότερα αποτελέσματα με λιγότερους πόρους. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να είμαστε συνετοί. Η αύξηση των αμυντικών δαπανών δεν πρέπει να γίνει εις βάρος του ευρωπαϊκού κοινωνικού μας μοντέλου. Αυτό θα δημιουργούσε περιττή διαίρεση. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι επενδύουμε τόσο στην ασφάλεια όσο και στους πολίτες μας».
Ένα άλλο σημείο που επισήμανε ο Σεραφίν -και το οποίο «καίει» ιδιαίτερα την Ελλάδα, μετά το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η Κοινή Γεωργική Πολιτική.
Ο Κοινοτικός επίτροπος τόνισε πως «διεξάγονται μεταρρυθμίσεις και απλοποίηση – και δικαίως. Αλλά πρέπει να παρέχει στους αγρότες την απαραίτητη προβλεψιμότητα και τα μέσα: η επισιτιστική ασφάλεια είναι μια σημαντική διάσταση της ανεξαρτησίας της Ευρώπης».
Το τρίτο σημείο το οποίο επισήμανε ο Σεραφίν, ήταν η ανταγωνιστικότητα: «Για τον σκοπό αυτό, θα προτείνουμε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανταγωνιστικότητας – ένα σαφές πλαίσιο της ΕΕ για επενδύσεις, σε ολόκληρο τον κύκλο καινοτομίας, από την εφαρμοσμένη έρευνα έως την κατασκευή και την ανάπτυξη. Και το Ταμείο Ανταγωνιστικότητας θα χρησιμοποιήσει εκτενώς τα χρηματοοικονομικά μέσα για να αυξήσει την οικονομική ισχύ».
To άρθρο Διπλός κόφτης στο νέο προϋπολογισμό της ΕΕ: Συμπιέζονται οι πόροι – Αυξάνονται τα διαθέσιμα για «απρόβλεπτους» παράγοντες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Πηγή: newsit.gr | Συντάκτης: Δημήτρης Κατσαγάνης
Γερμανία: Η Bundesbank προειδοποιεί για ύφεση αν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς 30%
Σημαντικές επιπτώσεις για την γερμανική οικονομία θα είχε η επιβολή δασμών 30% από τις ΗΠΑ στα προϊόντα που εισάγονται από...
Διαβάστε περισσότεραDetails