Την παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη ζητά με υπόμνημά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, προκειμένου να αποκατασταθεί το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αγρότες σχετικά με δασικές εκτάσεις που παραχωρήθηκαν οριστικά κατά το παρελθόν και σήμερα είναι καλλιεργήσιμες, αλλά δεν αναγνωρίζονται ως τέτοιες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε συνδυασμό με τους δασικούς χάρτες.
Εξαιτίας αυτού υπάρχουν παραγωγοί που χάνουν τις αγροτικές επιδοτήσεις, αλλά και αποζημιώσεις διότι, μετά την κύρωση των δασικών χαρτών, κτήματα που τους είχαν παραχωρηθεί κατά τα έτη 1957-58 για να καταστούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σήμερα αντιμετωπίζονται ως δασικές, παρότι υπάρχουν οριστικά παραχωρητήρια.
Στο υπόμνημά του, μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης επισημαίνει τον κίνδυνο, τονίζοντας: «Σε περίπτωση που οι δασικοί χάρτες μείνουν ως έχουν, και κυρωθούν οριστικά χωρίς διαφοροποιήσεις, ή δεν αλλάξει το νομικό πλαίσιο, έτσι που να λύνει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, θα κοπούν αυτομάτως οι ενισχύσεις από χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι καλλιεργούν τις εκτάσεις τους και τις έχουν δηλωμένες στο ΟΣΔΕ εδώ και χρόνια. Εκτός από αυτό όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τους ζητήσει να επιστρέψουν και τις όποιες ενισχύσεις έχουν ήδη πάρει και σχετίζονται με τις συγκεκριμένες εκτάσεις. Οι κοινοτικές επιδοτήσεις συνδέονται με τη γη και όχι με το παραγόμενο προϊόν, οπότε ο χαρακτηρισμός επί της γης είναι ιδιαίτερα κρίσιμος».
Για την αποκατάσταση του προβλήματος ο κ. Φαρμάκης ζητά από τον υπουργό να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου, ενώ συγκεκριμένα προτείνει:
«Να αξιοποιηθούν τα χαρτογραφικά δεδομένα με το ψηφιακό αρχείο των επικοιστικών εκτάσεων (διανομών και αναδασμών) και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και από τις Δ/νσεις Δασών εφόσον ήδη το έχουν και
Α) να εξαιρεθούν οι κληρούχοι από τη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων επί του δασικού χάρτη καθώς και
Β) να απεμπλακεί η συσχέτιση των εκτάσεων αυτών με την καταβολή των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ».