Σε τιμές μεταξύ 35 λεπτά έως και 37 λεπτά το κιλό, ανάλογα με την ποικιλία, φαίνεται να καταλήγουν οι βιομηχανίες για τη φετινή παραγωγή του συμπύρηνου ροδάκινου.
Οι τιμές είναι μακριά από τις προσδοκίες των παραγωγών, οι οποίοι τονίζουν ότι οδηγούνται στην πλήρη οικονομική κατάρρευση.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του ypaithros.gr για τις πρώιμες ποικιλίες η τιμή αναφοράς στο συμπύρηνο θα είναι τα 35 λεπτά το κιλό, ενώ τον Αύγουστο για τις όψιψες ποικιλίες (Άνδρος) η τιμή παραγωγού θα φτάσει τα 37 λεπτά το κιλό.
Ανάστατοι στο άκουσμα των τιμών που αναμένεται να δώσουν οι κονσερβοποιοί είναι οι αγρότες. «Αν ισχύουν αυτά που ακούμε για 35 και 37 λεπτά το κιλό για την τιμή στα συμπύρηνα τότε με σιγουριά θα πούμε «ήρθε το τέλος». Είναι ό,τι χειρότερο για τους ροδακινοπαραγωγούς που ήδη είναι σε δυσχερή οικονομική κατάσταση λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, των ζημιών του παγετού και των παραμορφωμένων ροδάκινων» τόνισε ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, Κώστας Αποστόλου ανέφερε στο ypaithros.gr “είναι αναγκαίο να αναγνωριστεί η Διεπαγγελματική Οργάνωση Ροδάκινου, πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί από κοινού για να βρούμε λύσεις για την τύχη και την πορεία του προϊόντος».
Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, οι μεταποιητές τονίζουν ότι υπάρχει νηνεμία σε ό,τι αφορά στη ζήτηση του προϊόντος στις αγορές του εξωτερικού και επισημαίνουν ότι η ελληνική κομπόστα δέχεται ισχυρές πιέσεις από τον ανταγωνισμό της Κίνας, ενώ σοβαρές δυσχέρειες προκαλούν οι επικείμενοι δασμοί που αναμένεται να επιβληθούν από τις ΗΠΑ.
Πηγή: ypaithros.gr | Συντάκτης: Θεοδωροπούλου Πόπη