Για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού για την γρίπη σε ευπαθείς ομάδες μίλησε ο Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Αντιπρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών, Θανάσης Παπαθανάσης. Καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του One Channel, αναφέρθηκε στο αντιγριπικό εμβόλιο, στην μικροβιακή αντοχή που έχει αναπτυχθεί από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών καθώς και στις ελλείψεις φαρμάκων.
Για τον εμβολιασμό για την γρίπη, ο κ. Παπαθανάσης, ανέφερε:
«Υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστούν, είναι οι πιο ευπαθείς ομάδες, είναι οι υγιεινομικοί που πολλές φορές κάνουν ατασθαλίες και δεν εμβολιάζονται, όλοι οι άνθρωποι πάνω από τα 60 έτη, είναι τα μικρά παιδιά όταν η παιδίατρος το συστήσει. Ακόμη υπάρχουν κλειστές ομάδες πληθυσμών που πρέπει να εμβολιάζονται όπως όσοι είναι σε στρατώνες και βέβαια όλοι όσοι έχουν χρόνιες παθήσεις όπως ΧΑΠ, καρδιαγγειακά προβλήματα, ανοσοκατεσταλμένοι, λεχώνες και έγκυες.
Τα εμβόλια κάθε χρόνο είναι πιο εξελιγμένα. Φέτος έχουμε αυτά τα τετραδύναμα, όπως είχαμε και πέρυσι, που καλύπτουν κάθε χρόνο αυτά τα στελέχη γρίπης που κρίνονται ότι είναι τα πιο απαιτητικά».
Για τις ελλείψεις αντιγριπικών εμβολίων ανέφερε:
«Φέτος υπήρξε ένα μικρό πρόβλημα στη διάθεση των εμβολίων ,υπήρξε και υπάρχει μια δυσκολία, παρότι που φέτος θα γίνουν περισσότεροι εμβολιασμοί από κάθε άλλη χρονιά, θα ξεπεράσουν το 30% των περσινών εμβολιασμών. Πέρυσι είχαν εμβολιαστεί 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, φέτος μπορεί να ξεπεράσουμε και τα τρία εκατομμύρια. Η κρίσιμη περίοδος είναι πίσω. Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Από άποψη αποθεμάτων περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα την τελευταία δόση των εμβολίων, η οποία θα είναι μια αρκετά μεγάλη δόση, με την οποία πιστεύω θα λυθεί και το πρόβλημα. Τα εμβόλια είναι δωρεάν όταν συνταγογραφούνται από τον γιατρό.
Στην Ευρώπη υπήρξε ένα μεγάλο αντιεμβολιαστικό κίνημα το οποίο, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 48% του πληθυσμού της Ευρώπης δεν είναι σίγουρο αν πρέπει να εμβολιάσει το παιδί του. Είναι συγκλονιστικά τα νούμερα. Η ιλαρά που είχε εξαφανιστεί τελείως, έφτασε το πρώτο εξάμηνο του 2019, να υπάρχουν 90.000 κρούσματα στην Ευρώπη και 385.000 στο σύνολο του προηγμένου κόσμου».
Όσον αφορά στην χρήση αντιβιωτικών υπογράμμισε:
«Εμείς οι φαρμακοποιοί είμαστε ξεκάθαροι και το δηλώνουμε, μόνο με ιατρική συνταγή. Η δική μας προτροπή είναι να μην δίνουμε ποτέ αντιβιοτικά από τον πάγκο αν και εφόσον δεν υπάρχει ιατρική συνταγή. Αυτό πρέπει να τηρούμε.
Το πρόβλημα με την μικροβιακή αντοχή δεν είναι στα φαρμακεία αλλά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι στα νοσοκομεία. Στο ποια αντιβίωση δίνουν στα νοσοκομεία ως πρώτης προτεραιότητας αντιβιότικο. Γιατί δίνουμε πολλές φορές και «πυροβολούμε με κανόνια» ένα μικρό πρόβλημα το οποίο όμως δημιουργεί μικροβιακή αντοχή στο μέλλον. Στο φαρμακείο δεν δίνονται ποτε τρίτης και τέταρτης γεννιάς αντιβιοτικά. Πρέπει το κράτος να παρέμβει και να υπάρχουν πρωτόκολλα σε όλα τα νοσοκομεία».
Για τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά ο κ. Παπαθανάσης, τόνισε:
«Πάρα πολλά φάρμακα, πολύ καλά φάρμακα, τα οποία τα αντικαθιστούμε με θεραπείες πανάκριβες, έχουν εξαφανιστεί. Οι ελλείψεις των φαρμάκων είναι τεράστιες. Απλά πολύ σημαντικά φάρμακα για τον πληθυσμό έχουν εξαφανιστεί, είτε γιατί εξάγονται είτε γιατί εξαναγκάζονται οι επιχειρήσεις και δεν τα παράγουν πια γιατί είναι πάμφθηνα, άρα λοιπόν το κράτος πρέπει να κάνει μια πολιτική υπέρ του ασφαλισμένου. Οι ελλείψεις δυστυχώς συνεχίζονται σε όλη την Ευρώπη».
Link για το βίντεο: https://we.tl/t-xgvWBZmtA0