Συνεδριάζει σε λίγη ώρα η Γενική Συνέλευση των Δικαστικών Υπαλλήλων στο δικαστικό μέγαρο Αγρινίου για να προχωρήσουν από αύριο σε κινητοποιήσεις.
Οι αλλαγές στο δικαστικό χάρτη αλλά και η διατήρηση των υφιστάμενων δικαστικών δομών της Αιτωλοακαρνανίας είναι τα θέματα που τους απασχολούν με τον πρόεδρο Γεράσιμο Μαλούση να αναφέρει μεταξύ άλλων μιλώντας στον ΔΥΤΙΚΑ FM και τη Δήμητρα Λαοπόδη “καμία έκπτωση στην Δικαιοσύνη ”
Στο μεταξύ έστειλα και ψήφισμα στην ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης:
Αναλυτικά το ψήφισμα προς την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης:
Με βάση τα δημοσιεύματα σχετικά με τη διαμόρφωση του νέου δικαστικού χάρτη και συγκεκριμένα και για το νομό Αιτωλοακαρνανίας που μας αφορά άμεσα έχουμε την ανάγκη να σας θέσουμε υπ’όψιν τα εξής ζητήματα, προκειμένου να συμβάλλουμε ως εκ της επαγγελματικής μας ιδιότητας, ως δικαστικοί υπάλληλοι στην αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη. Η διαφαινόμενη υποβάθμιση των δικαστικών υπηρεσιών της Αιτωλοακαρνανίας θα δημιουργήσει προβλήματα στην πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη, με βάση το σύνταγμα τόσο σε θέματα λειτουργίας δικαστικών λειτουργών, όσο και των δικαστικών υπαλλήλων.
Όσον αφορά το νομό Αιτωλοακαρνανίας η φημολογούμενη δημιουργία με βάση τα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ενός κεντρικού Πρωτοδικείου και δύο περιφερειακών θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ενιαία τήρηση των βιβλίων (κατάθεσης δικογράφων ένδικων μέσων κτλ). Είναι δυνατόν να υπάρχει κεντρικό Πρωτοδικείο και να τηρούνται διαφορετικά βιβλία (με διαφορετική αρίθμηση κτλ) στα περιφερειακά Πρωτοδικεία;
Άλλο ένα σημαντικό θέμα που τίθεται είναι, εφόσον δημιουργηθεί κεντρικό Πρωτοδικείο, οι υπάλληλοι των περιφερειακών Πρωτοδικείων θα ανήκουν στη διεύθυνση του κεντρικού Πρωτοδικείου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι υπάλληλοι εφόσον θα είναι στη διάθεση του διευθυντή του κεντρικού πρωτοδικείου να μετακινούνται, όπου υπάρχει η υπηρεσιακή ανάγκη και να θέτει σε κίνδυνο αφενός τις θέσης των υπαλλήλων και τη διατάραξη της υπηρεσιακής κατάστασης αυτών και αφετέρου να δημιουργούνται επιπλέον αιτήματα αποζημίωσης οδοιπορικών λόγω των μετακινήσεων τους.
Όσον αφορά στην αρμοδιότητα των Μικτών Ορκοτών Δικαστηρίων στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, ενώ λειτουργούν δύο ανεξάρτητα Πρωτοδικεία, Αγρινίου – Μεσολογγίου, με την ενδεχόμενη μετατροπή ενός εκ των δύο σε περιφερειακό πλέον όλα τα κακουργήματα που διαπράχθηκαν στο νομό Αιτωλοακαρνανίας θα πρέπει να εκδικάζονται από το ΜΟΔ του κατά πολύ μικρότερου σε δύναμη Πρωτοδικείου Λευκάδας, ζήτημα που δεν έχει προβλεφθεί με το νέο σχέδιο νόμου.
Όσον αφορά στην ποινική δίκη δεν γίνεται καμία αναφορά για τη λειτουργία της. Συγκεκριμένα ως παράδειγμα εφόσον ο νομός Αιτωλοακαρνανίας θα έχει με το σχέδιο νόμου ένα κεντρικό πρωτοδικείο και δύο περιφερειακά λογικά όλα τα ποινικά αδικήματα καθ’ ύλη και κατά τόπο μπορούν εν δυνάμει να εκδικαστούν σε οποιοδήποτε Πρωτοδικείο κεντρικό ή περιφερειακό. Γίνεται αντιληπτό ότι δεν προβλέπεται καμία οριοθέτηση σχετικά με την εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων, ούτε και έχει αναφερθεί αλλαγή στον κώδικα ποινικής δικονομίας.
Τέλος θα θέλαμε να επισημάνουμε την ιδιαιτερότητα του νομού Αιτωλοακαρνανίας ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος έκταση νομός της χώρας και πληθυσμιακά δικαιολογεί την ύπαρξη δύο αυτόνομων πρωτοδικείων. Ζητάμε την εξαίρεση από το νέο δικαστικό χάρτη και τη διατήρηση των υφιστάμενων δικαστικών δομών της Αιτωλοακαρνανίας, ήτοι διατήρηση Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Πρωτοδικείου Αγρινίου, Πρωτοδικείου Μεσολογγίου, Ειρηνοδικείων Αγρινίου Μεσολογγίου Ναύπακτου Αμφιλοχίας και Βόνιτσης.
Θεωρούμε αδιανόητο σε κάθε περίπτωση να γίνεται οποιαδήποτε αλλαγή λειτουργίας δικαστικών υπηρεσιών, χωρίς προηγουμένως να έχει προβλεφθεί ο τρόπος λειτουργίας αυτών με τις οποιεσδήποτε επικείμενες αλλαγές.