Την απόγνωση των ελαιοπαραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι βλέπουν την συγκομιδή ελιάς και την παραγωγή λαδιού να έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση εδώ και 20 χρόνια, αλλά και την αγωνία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης επιτραπέζιας ελιάς (ΕΔΟΕΠΕΛ) για το πρόβλημα της ακαρπίας, μεταφέρει στη Βουλή με ερώτησή της προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του κοινοβουλευτικού τομέα αγροτικής ανάπτυξης του Κινήματος, Χριστίνα Σταρακά.
Η Χριστίνα Σταρακά σε σχετική της δήλωση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η απόγνωση των ελαιοπαραγωγών είναι έντονη και δίκαιη διότι αυτή είναι η δουλειά τους, έτσι ζουν τις οικογένειές τους και μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Η κυβέρνηση από την άλλη κωλυσιεργεί στα πάντα, από τις αποζημιώσεις μέχρι οποιοδήποτε μέτρο ενίσχυσης της παραγωγής, αδυνατώντας να αντιληφθεί τι περνάνε οι παραγωγοί. Το ΠΑΣΟΚ όμως είναι πάντα εδώ, ένα με τον παραγωγό».
Στην ερώτησή της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, απευθυνόμενη προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις σε τρία βασικά ερωτήματα:
«1. Λαμβάνοντας υπόψιν τις υψηλές θερμοκρασίες που δημιουργούν προβλήματα στην καλλιέργεια και ευνοούν τη δακοπροσβολή, τι μέτρα σκοπεύετε να πάρετε για να περιορίσετε την περαιτέρω μείωση της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου στην Αιτωλοακαρνανία;
2) Πότε σκοπεύετε να αποζημιώσετε, μέσω του ΕΛΓΑ, τους παραγωγούς που υπόκεινται ζημιές εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων και της ακαρπίας την φετινή χρονιά, τόσο στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας όσο και στην υπόλοιπη ύπαιθρο;
3) Ποια άλλα μέτρα ενίσχυσης θα ληφθούν για τη μείωση της αγροτικής παραγωγής»;
Ολόκληρη η ερώτηση που κατέθεσε η Χριστίνα Σταρακά έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λ. Αυγενάκη
Θέμα : Ρεκόρ εικοσαετίας στην ακαρπία της επιτραπέζιας ελιάς και στην παραγωγή ελαιόλαδου στην Αιτωλοακαρνανία.
Κύριε Υπουργέ,
Η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας έχει υποστεί σοβαρή μείωση της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου για την ελαιοκομική περίοδο 2023/2024. Οι παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκονται σε απόγνωση γιατί ενώ οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιοχής είναι πυκνές και ευνοϊκές για την καλλιέργεια ελιάς, ωστόσο η συγκομιδή έχει μειωθεί στο 90% σε σύγκριση με πέρυσι και η ποικιλία ελιών Καλαμών και Χαλκιδικής έχει μειωθεί στο 70% σε σχέση με την περυσινή συγκομιδή. Στην ίδια μοίρα με την επιτραπέζια ελιά, βρίσκεται και η παραγωγή ελαιόλαδου. Μέχρι το τέλος της συγκομιδής, οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής δεν μπορούν να είναι αισιόδοξοι. Οι γεωπόνοι μας ενημερώνουν ότι τέτοια μείωση της παραγωγής έχει να συμβεί εδώ και 15 με 20 χρόνια.
Tο πρόβλημα δεν είναι μόνο τοπικό αλλά αφορά την πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών στη χώρα μας. Σε συνάντηση με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Δ. Σταμενίτη η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση επιτραπέζιας ελιάς (ΕΔΟΕΠΕΛ) μεταξύ των άλλων θεμάτων έθεσε το πρόβλημα της ακαρπίας των ελαιόδεντρων επιτραπέζιων ποικιλιών. Ο Υφυπουργός απάντησε ότι το Υπουργείο γνωρίζει το θέμα και βρίσκεται σε συνεννόηση με τους ομόλογους του Υπουργούς κρατών μελών της Ε.Ε. που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα (Ιταλία, Ισπανία) για την αναζήτηση μιας από κοινού λύσης σε επίπεδο Ε.Ε. Επιπλέον τόνισε ότι οι πρώτες ενέργειες που θα κάνει το Υπουργείο θα αφορούν την καταγραφή των ζημιών στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας και την εξεύρεση λύσης στο χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης μετακλητών εργατών γης που δυσχεραίνει την συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων.
Ωστόσο στην Αιτωλοακαρνανία, η φετινή συγκομιδή δεν έχει προηγούμενο και οι αγρότες δεν έχουν την ιώβεια υπομονή να περιμένουν πότε το Υπουργείο θα προβεί σε μια συνολική λύση. Η απόγνωση των ελαιοπαραγωγών είναι έντονη και δίκαιη διότι αυτή είναι η δουλειά τους, έτσι ζουν τις οικογένειές τους και μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Όταν βλέπουν την παραγωγή να μειώνεται τόσο θεαματικά ανησυχούν για το πώς θα επιβιώσουν αυτοί και οι οικογένειές τους και πώς θα χαρούν τις γιορτινές ημέρες που έπονται.
Επειδή η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας διαθέτει 36.390 στρέμματα για την παραγωγή ελαιόλαδου, 82.465 στρέμματα για την παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς και 11.600 στρέμματα για διπλή κατεύθυνση είναι πρωτοφανές οι ελαιοπαραγωγοί να αντιμετωπίζουν τέτοια αξιοσημείωτη μείωση της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου.
Επειδή οι καλλιεργητές αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης από την ελλειμματική ανθοφορία των ελαιόδεντρων ο ΕΛΓΑ οφείλει να μην κωλυσιεργεί άλλο και να καταθέσει τις απαιτούμενες αποζημιώσεις τόσο σε αυτούς όσο και σε όλους τους αγρότες που έχουν υποστεί απώλειες στην παραγωγή των προϊόντων τους.
Επειδή η κλιματική αλλαγή θεωρείται μία σημαντική αιτία μείωσης της παραγωγής και με αφορμή τον απρόβλεπτο χειμώνα που είναι προ των πυλών, η κυβέρνηση οφείλει να προστατέψει τους παραγωγούς και τις καλλιέργειές τους.
Ερωτάται ο κ. υπουργός
1) Λαμβάνοντας υπόψιν τις υψηλές θερμοκρασίες που δημιουργούν προβλήματα στην καλλιέργεια και ευνοούν τη δακοπροσβολή τι μέτρα σκοπεύετε να πάρετε για να περιορίσετε τη περαιτέρω μείωση της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου στην Αιτωλοακαρνανία;
2) Πότε σκοπεύετε να αποζημιώσετε, μέσω του ΕΛΓΑ τους παραγωγούς που υπόκεινται ζημιές εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων και της ακαρπίας την φετινή χρονιά, τόσο στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας όσο και στην υπόλοιπη ύπαιθρο;
3) Ποια άλλα μέτρα ενίσχυσης θα ληφθούν για τη μείωση της αγροτικής παραγωγής;
Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2023
Η ερωτώσα Βουλευτής
Χριστίνα Σταρακά