Καθυστέρηση για το παλιό νοσοκομείο
Τον απολογισμό των πεπραγμένων για το 2019 πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου Ανδρέας Τσιώλης παρουσιάζοντας πολλά στοιχεία για την οικονομική διαχείριση του Ιδρύματος τονίζοντας πως το κύριο μέλημα της διοίκησης είναι οι πολίτες και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Για τα γενικά στοιχεία σε επίπεδο λειτουργίας ο κ. Τσώλης επεσήμανε πως: «η φαρμακευτική δαπάνη για το 2019 είναι 2.372.369 ευρώ, οι υπόλοιπες δαπάνες εκτός της φαρμακευτική ανήλθαν σε 8.411. 780 εκατ., οι εισαγωγές 14.347 και ο αριθμός των χειρουργείων 3. 195. Η μέση διάρκεια νοσηλείας, είναι 3,80 και το μέσο κόστος νοσηλείας σε 154 ευρώ. Η φαρμακευτική δαπάνη κατά το 2019 μειώθηκε ελάχιστα σε σχέση με το 2018, αυξήθηκε η δαπάνη λόγω πρόσληψης προσωπικού, οι ημέρες νοσηλείας μειώθηκαν, τα χειρουργεία αυξήθηκαν ελάχιστα και η μέση διάρκεια νοσηλείας αυξήθηκε ελάχιστα σε σχέση με το 2018. Ο προϋπολογισμός του 2020 είναι 11.279.531 εκατ., είναι δηλαδή τόσο όσο και το 2019, αν συγκρίνουμε τα όρια του προϋπολογισμού του 2018 και του 2019 υπάρχει αύξηση περίπου 800 χιλ. ευρώ η οποία οφείλεται στην προσπάθεια της 6ης ΥΠΕ να ενισχύσει το Νοσοκομείο Αιτωλοακαρνανίας και γι’ αυτό η διοίκηση του νοσοκομείου μπορούσε να προσλάβει προσωπικό. Η διατήρηση των ορίων του προϋπολογισμού σημαίνει πως η 6η ΥΠΕ μας αφήνει και πάλι να χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατότητα και να την εξαντλήσουμε εκεί όπου υπάρχει ανάγκη».
Ο κ. Τσώλης ανέφερε πως: «το 2018 είχαμε ταμειακό υπόλοιπο τέτοιο που σήμανε ότι είχαμε οικονομική ευρωστία που διαθέσαμε στην εξόφληση υποχρεώσεων, η τωρινή ηγεσία της ΥΠΕ μας βοηθάει στο να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο και την ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό. Με τον αυξημένο προϋπολογισμό του 2019 καταφέραμε να μειώσουμε το χρέος, τα ανεξόφλητα τιμολόγια. Παράλληλα μειώσαμε κατά 400 χιλ. τα ληξιπρόθεσμα, τις άμεσες υποχρεώσεις μας που στο τέλος του 2019 ήταν 226.77,79 ευρώ λόγω της αυξημένης δυνατότητας που μας έδωσε η χρηματοδότηση της 6ης ΥΠΕ. Η εικόνα είναι αρκετά καλή σχετικά με την οικονομική διαχείριση του νοσοκομείου. Την ίδια στιγμή, το ταμειακό υπόλοιπο στις 31/12/19 ήταν 5.422.530,66 ευρώ δηλαδή άμεσα τα ταμειακά διαθέσιμα μπορούν να καλύψουν ανεξόφλητα τιμολόγια των 2. 114 χιλ. ευρώ»!
Ωστόσο η διοίκηση του Νοσοκομείου δεν περιλαμβάνει μόνο τα οικονομικά, αλλά και άλλα στοιχεία πιο άμεσα στον πολίτη. Κατά το 2019 η μηνιαία προσέλευση πολιτών στα ΤΕΠ του νοσοκομείου Αγρινίου άγγιξε τις 4.500, ενώ στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία προσήλθαν 4.000 άτομα. Οι διακομιδές σε μηνιαία βάση ήταν μεταξύ 30 και 35,ενώ σε ετήσια βάση πραγματοποιήθηκε η διακομιδή 400 ατόμων. Οι ασθενείς που χειρουργήθηκαν ανέρχονται στους 3.195. Ο χρόνος αναμονής, όπως ανέφερε ο κ. Τσιώλης, στα χειρουργικά περιστατικά ήταν δύο μήνες, όπως επίσης και στα ορθοπεδικά, τα οποία όμως προγραμματίζονταν για χειρουργείο, κάτι που σημαίνει ότι δεν ήταν άμεσης ανάγκης, ενώ στους 3 μήνες ήταν ο χρόνος αναμονής για χειρουργείο οφθαλμολογικών περιστατικών.
Στον μόνιμο βραχνά του απαρχαιωμένου οργανισμού αναφέρθηκε κατά την συνέντευξή του ο κ. Τσιώλης, ο οποίος όμως αποκάλυψε κάτι θετικό! Όπως ανέφερε οι υπηρεσίες του νοσοκομείου Αγρινίου μπαίνουν στην διαδικασία δημιουργίας νέου οργανισμού, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σημερινού νοσοκομείου και των απαιτήσεών του, συμπληρώνοντας πως το νοσοκομείο διαθέτει 380 άτομα μόνιμο προσωπικό και σε αυτή την φάση διαθέτει ακόμη 14 επικουρικούς γιατρούς, 13 επικουρικού στο νοσηλευτικό κομμάτι και 10 στο διοικητικό. «Με βάση τον οργανισμό και όχι τις πραγματικές ανάγκες οι κενές θέσεις στο νοσοκομείο Αγρινίου είναι 15 στην ιατρική υπηρεσία, 11 στη νοσηλευτική και 37 στην διοικητική» δήλωσε ο διοικητής αναφέροντας πόσοι διαγωνισμοί είναι σε εξέλιξη μέσω προκηρύξεων, όπως επίσης και πόσες προσλήψεις έκανε κατά τον χρόνο της διοίκησής του (συνολικά 20 άτομα) και στις κενές θέσεις (22) των ειδικευόμενων γιατρών. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στο σημαντικό έργο που επιτελούν τμήματα, όπως του τεχνητού νεφρού, της μονάδας ψυχικής υγείας, αλλά και στα ΚΕΦΙΑΠ Αγρινίου και Αμφιλοχίας. Ως προς αυτό έδωσε απαντήσεις και σε δημοσιεύματα που υπήρξαν κατά καιρούς. Λίγο πριν ολοκληρώσει την συνέντευξή του ο κ. Τσιώλης ανακοίνωσε την ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου Αγρινίου, όπως επίσης και στην προμήθεια νέου ακτινολογικού υπερήχου, την προσπάθεια διαμόρφωσης του τελευταίου ορόφου του νοσοκομείου και την προσπάθεια που θα γίνει από τις υπηρεσίες του νοσοκομείου να υπάρξει μελέτη σκοπιμότητας, ώστε κάποια στιγμή να μπορέσει να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και να αξιοποιηθεί, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που προέκυψαν με το παλιό νοσοκομείο Αγρινίου και την αξιοποίησή του, δηλώνοντας: «αναγκαστήκαμε να μπούμε σε διαδικασίες λες και χτίζαμε τώρα το παλιό νοσοκομείο, λόγω και της αυστηρότητας των νόμων, καθώς από τα στοιχεία που διαθέταμε δεν γνωρίζαμε ούτε την στατική επάρκεια του κτηρίου. Υπάρχει καθυστέρηση, αλλά όλα συνεχίζονται κανονικά».
sinidisi