Για δεύτερη φορά συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου η τύχη του αρχειακού υλικού των καπναποθηκών Παναγόπουλου, η οποία αγνοείται. Η δωρεά στο Δήμο Αγρινίου έγινε μέσω του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο δημοτικό συμβούλιο το οποίο διήρκεσε αρκετές ώρες το λόγο έλαβε η π. καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνα Μπάδα και η πρώην αντιδήμαρχος Αγρινίου Κων/να Κατσαρή.
Ο Σπύρος Αδάμης εισηγητής του θέματος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στο αρχείο του δήμου Αγρινίου δεν υπάρχει κανένα έγγραφο της σχετικής αλληλογραφίας για την δωρεά του υλικού από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίων στο δήμο Αγρινίου.
Η κ. Μπάδα ανέφερε ότι το πανεπιστήμιο είχε προχωρήσει σε συμφωνία για την δημιουργία Μουσείου Καπνού και για το λόγο αυτό το 2007 αποφάσισε να παραχωρήσει το υλικό στο δήμο Αγρινίου.
Αυτό όμως που προκάλεσε εντύπωση είναι ότι δεν υπάρχουν σχετικές αποφάσεις και πρωτόκολλα για την παραλαβή της δωρεάς του υλικού…
Η κ. Μπάδα είπε επίσης ότι όλο το υλικό βρίσκονταν μέσα στο κτήριο του πρώην Οργανισμού Καπνού για να τονίσει πως μεγάλο μέρος του υλικού αφορούσε ογκώδη υλικά τα οποία δεν μεταφέρονται εύκολα και δεν χάνονται, ενώ αναρωτήθηκε γιατί ο δήμος δεν αναζήτησε την σχετική αλληλογραφία από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Πολλοί όμως ήταν αυτοί που ξαφνιάστηκαν με την διήγηση της πρώην αντιδημάρχου Πολιτισμού η οποία για αρκετές τετραετίες υπηρέτησε σε αυτή τη θέση για το θέμα του αρχειακού υλικού των καπναποθηκών Παναγόπουλου.
Η κ. Κατσαρή διάβασε κάποιες επιστολές που η ίδια είχε ανταλλάξει την περίοδο 2003-2004 με την εταιρεία των Αφων Παναγόπουλου και την «Παπαστράτος».
Από τότε όπως η ίδια είπε δεν είχε ενημέρωση.
Κι εδώ γεννάται το ερώτημα πως γίνεται να μην είχε ενημέρωση από τη στιγμή που μέχρι το 2014 κατείχε το αξίωμα της αντιδημάρχου Πολιτισμού;
Η πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Μαίρη Χρυσικοπούλου τόνισε ότι το πρώην κτήριο του ΕΟΚ στο οποίο στεγάστηκε το αρχειακό υλικό δεν φυλάσσονταν.
Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Λυμπουρίδης μίλησε για ποινικές ευθύνες στην υπόθεση και είπε ότι ο δήμαρχος πρέπει να πάει στον εισαγγελέα.
Αναφέρθηκε επίσης και στην απόφαση της παραχώρησης του κτιρίου του ΕΟΚ το 2012 στο δήμο Αγρινίου η οποία έλεγε ότι ο δήμος αναλαμβάνει την φύλαξη του χώρου.
Ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου αναφέρθηκε στο σκοπό της συζήτησης του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, τονίζοντας την σοβαρότητα του θέματος λέγοντας ότι δεν πρέπει να περάσει έτσι, παρόλο που κάποιοι θέλουν να υποβαθμίσουν το γεγονός ότι χάθηκε μέρος της πολιτιστικής κληρονομίας του Αγρινίου. Είπε ακόμη ότι δεν συστήθηκε επιτροπή παραλαβής για την παραχώρηση του κτηρίου του ΕΟΚ για να διερωτηθεί πως ο δήμος ανέθεσε σε ιδιώτη τον καθαρισμό του κτηρίου που δεν είχε παραλάβει τυπικά.
Ο πρώην δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός απόρησε γιατί γίνεται τώρα αυτή η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και γιατί δεν πήγε ο δήμαρχος στον Εισαγγελέα όταν στους πρώτους μήνες της θητείας του, το 2014, διαπίστωσε ότι το υλικό της δωρεάς είχε χαθεί. Μάλιστα είπε ότι το 2007 το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επίσημα δεν παρέδωσε ουσιαστικά τίποτε στον δήμο Αγρινίου.
Ο Δ. Τραπεζιώτης επικεφαλής της παράταξης «Ανατροπή Τώρα» ανέφερε πως υπάρχει ένα κενό για το τι πραγματικά συνέβη την περίοδο 2007 -2012 και είπε πως δεν αντιλαμβάνεται την ένταση με την οποία ο δήμαρχος ποινικοποιεί αυτή την υπόθεση. «Αν εκλάπη το υλικό το 2012 το αδίκημα ως πλημμέλημα έχει παραγραφεί» ανέφερε στη συνέχεια και τόνισε πως ο αντιδήμαρχος ή ο δήμαρχος όταν διαπίστωσε την απώλεια της δωρεάς θα έπρεπε να είχε καταθέσει αμελητί στον Εισαγγελέα.
Την ανάγκη απόκτησης περιουσιολογίου, επεσήμανε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τίμος Παπανικολάου που μίλησε για έγκλημα που έγινε απέναντι στην ιστορία της πόλης, ενώ τόνισε πως υπάρχουν ευθύνες και στις προηγούμενες δημοτικές αρχές, αλλά και στη σημερινή που ενώ γνώριζε από το 2014 για την απώλεια της δωρεάς δεν έπραξε τίποτα.
Ο Στ. Μερμίγκης από το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» που σημειωτέον έφερε το θέμα με ερώτηση που κατέθεσε το Νοέμβριο του 2017 εκτίμησε από τη συζήτηση που έγινε πως όλοι κατάλαβαν τι πλιάτσικο έγινε. Ενώ χαρακτήρισε προσβολή για τη νοημοσύνη πολλά από όσα ειπώθηκαν στη συζήτηση. «Δεν είναι δυνατόν να νιώθω εγώ ντροπή και όχι αυτή που διαχειρίστηκαν τις τύχες της πόλης και η κα Κατσαρή να δηλώνει περίφανη και να διαβάζει επιστολές μέχρι το 2003 λες και μετά ήταν άφαντη» είπε χαρακτηριστικά. Κατηγόρησε όμως και τη σημερινή δημοτική αρχή για ολιγωρία καθώς και για το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει το περιουσιολόγιο που ο ίδιος έχει ζητήσει από το 2014. Τέλος διαπίστωσε ο Στ. Μερμίγκης ότι τώρα παίζεται ένα επικοινωνιακό παιχνίδι για το μπαλάκι των ευθυνών.
Η απόφαση που πάρθηκε ήταν η σύσταση διαπαραταξιακή επιτροπής με σκοπό να συλλεχθούν σχετικά με την υπόθεση έγγραφα και στοιχεία.