Premium σειρά και ρετσίνα
Κάθε χρόνο ο συνεταιρισμός εξελίσσει τις ετικέτες του, ανταποκρινόμενος στον ανταγωνισμό και τα νέα δεδομένα. Τα τελευταία χρόνια, δημιούργησαν μια premium σειρά με παλαιωμένους οίνους από ποικιλίες Λημνιό και Μοσχάτο Αλεξανδρείας. «Τα στάνταρτ είναι πολύ υψηλά και η απήχηση στους καταναλωτές πολύ καλή. Η παραγωγή είναι περιορισμένη και οι φιάλες αριθμημένες», διευκρινίζει. Τον τελευταίο χρόνο παράγουν ρετσίνα από Μοσχάτο Αλεξανδρείας και βιολογικά σταφύλια, με βιδωτό καπάκι, που αγκαλιάστηκε από τους λάτρεις της ρετσίνας.
Επίσης, προσαρμόζουν τις συσκευασίες στη ζήτηση. Δημιούργησαν ασκούς των 5, 10 και 20 λίτρων, συσκευασίες ΡΕΤ 1,5 λίτρου και καινοτόμες οικολογικές συσκευασίες POUCH 2,5 λίτρων, όπως επίσης ατομικές φιάλες των 187ml, για κατανάλωση σε μπαράκια και ξενοδοχεία. Ο συνεταιρισμός διατηρεί παραδοσιακές συνεργασίες που σχετίζονται με την ελληνική ομογένεια στην Αμερική, την Αυστραλία, τη Γερμανία, την Αγγλία. Η μεγάλη δύναμή τους είναι η ελληνική αγορά μέσα από τα σούπερ μάρκετ, καθώς δεν γνωρίζουν αν μπορούν να ανταποκριθούν σε μεγαλύτερες συμφωνίες.
Γλυκό κρασί και προσεχώς αφρώδες
Η Λήμνος αντλεί τη δύναμή της από την καλή φήμη των ετικετών της στις οποίες πρωταγωνιστούν τα γλυκά κρασιά. «Το γλυκό κρασί είναι η μεγάλη μας διαφοροποίηση, δυστυχώς, όμως, δεν βρήκε τη θέση που αξίζει στην Ελλάδα, γιατί ο Έλληνας καταναλώνει κρασί με το φαγητό του. Τους θερινούς μήνες αυξάνουμε σημαντικά τις πωλήσεις μας σε γλυκό κρασί σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, όπως η Κρήτη. Γλυκό κρασί παράγουμε η Λήμνος, η Σάμος, η Πάτρα και η Σαντορίνη», περιγράφει.
Ο κ. Κράσσος υπογραμμίζει ότι σημαντικός κωδικός είναι το γλυκό κρασί από λιαστά σταφύλια που έλαβε πολλά διεθνή βραβεία. Στην παρούσα φάση εξαντλήθηκε και αναμένουν τις νέες παραγωγές. Ο ίδιος αναφέρει ότι έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα της περιφέρειας για τον εκσυγχρονισμό του οινοποιείου που περιλαμβάνει νέα γραμμή παραγωγής για νέο προϊόν, έναν αφρώδη οίνο. Στην κατεύθυνση της ανανέωσης, προχώρησαν σε προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού.
Στο 1 ευρώ το κιλό τα Βικτώρια τούνελ
Πολύ καλή ποιότητα χαρακτηρίζει το επιτραπέζιο σταφύλι Καβάλας και η όλη παραγωγική του πορεία εξελίσσεται ομαλά, όπως μεταφέρει ο Γιώργος Κατσαγκιώτης, παραγωγός και εξαγωγέας στο Μυρτόφυτο Καβάλας, εξηγώντας ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές.
«Ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου η συγκομιδή με τα πρώιμα Βικτώρια (με κουκούτσι), τα τούνελ, τύπου θερμοκηπίου. Η παραγωγή είναι καλή, το Βικτώρια όμως συρρικνώνεται σταδιακά ως ποικιλία», επισημαίνει. Θυμίζει ότι το 2023 χαλαζοπτώσεις που έπληξαν χωριά της Καβάλας χτύπησαν το φυτικό κεφάλαιο κι έκτοτε μειώνονται διαρκώς οι εκτάσεις του. Η τιμή παραγωγού για τα Βικτώρια τούνελ είναι 1 ευρώ το κιλό, χωρίς εργατικά, γιατί τα κόβει και πληρώνει ο έμπορος. Η ίδια τιμή ισχύει και στη Χαλκιδική για τα σκεπαστά. Μετά τις 20 Αυγούστου αναμένεται να αρχίσει η συγκομιδή των απύρηνων, καθώς η χρονιά παρουσιάζει σχετική οψιμότητα. Οι αγορές ζητούν, κυρίως, τα άσπερμα που αντιπροσωπεύουν τη δυναμική του Καβαλιώτικου σταφυλιού με συγκεκριμένες συμβολαιακές ποικιλίες που κατευθύνονται στο εξωτερικό κατά 90% και πάνω, κυρίως, σε ευρωπαϊκές αγορές.
Τα απύρηνα σταφύλια κατευθύνονται στη Γερμανία, που είναι μια σταθερή αγορά 50 ετών, επίσης σε Τσεχία, Αγγλία και Σκανδιναβία. Ο κ. Κατσαγκιώτης συνεργάζεται απευθείας με μεγάλες αλυσίδες, όπως η Lidl. Οι απύρηνες ποικιλίες είναι, μεταξύ άλλων, τα Arra, τα Sugar Cris, τα Sweet Globe, τα κόκκινα Crimson κ.ά.
ΕΑΣ Ηρακλείου: Από 0,70 έως 1,20 ευρώ/κιλό οι τιμές παραγωγού οινοστάφυλων Από τις 11 Αυγούστου ξεκινά τις παραλαβές οινοστάφυλων στο οινοποιείο της, στην Παλιανή, η Ένωση Ηρακλείου. Με ανακοίνωσή της ενημερώνει τους παραγωγούς-μέλη της για τις τιμές ανά ποικιλία σταφυλιών εσοδείας 2025, όπως αναφέρονται παρακάτω:
Και συμπληρώνει: «Απαραίτητη προυπόθεση για την παραλαβή οινοσταφύλων είναι η προσκόμιση από τους παραγωγούς της Δήλωσης Αμπελοκαλλιέργειας. Στο πλαίσιο αλληλοϋποστήριξης οργάνωσης και παραγωγών με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, από τις προαναφερόμενες τιμές το 30% ανά κιλό αξίας του προϊόντος θα δίδεται με τη μορφή κουπονιού για αγορά αγροτικών εφοδίων από τα Καταστήματα Γεωργικών Εφοδίων της Ένωσης Ηρακλείου». Στο πλαίσιο αναβάθμισης της ποιότητας του παραγόμενου κρασιού, η Οργάνωση συνιστά στους παραγωγούς-μέλη της «τα οινοστάφυλα να προσκομίζονται σε πλυστικά κιβώτια (κλούβες) την ίδια μέρα της κοπής τους και απαρέγκλιτα να τηρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
|
Πηγή: ypaithros.gr | Συντάκτης: Αμπατζή Μαρία
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη του energy942.gr (φωτογραφίες από διαδίκτυο).