Χριστίνα Σταρακά για νέο εκλογικό νόμο: «Το πρόβλημα της αυτοδιοίκησης δεν είναι μόνο ο τρόπος εκλογής των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων. Χρειάζεται μια μεταρρύθμιση για αυτοδιοίκηση θεσμικά ισχυρή, οικονομικά αυτοδύναμη, σύγχρονη και ευρωπαϊκή, με ρόλο στην τοπική ανάπτυξη».
Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, προωθεί αλλαγές αποκλειστικά στο σύστημα εκλογής των δημοτικών αρχών και δεν ανοίγει κανένα θέμα μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα. Οι Δήμοι χρειάζονται μια γενναία μεταρρύθμιση η οποία θα δίνει μια νέα ταυτότητα στην αυτοδιοίκηση, τόνισε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χριστίνα Σταρακά, στην εισήγηση της στο Δημοτικό Συμβούλιο, με θέμα τον εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκηση .
Η Χριστίνα Σταρακά, μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Σήμερα, ακόμη και υπό το καθεστώς της δημοσιονομικής παρακολούθησης της χώρας, η αυτοδιοίκηση πρέπει να κερδίσει τον χαμένο χρόνο. Οφείλει να γίνει λειτουργικότερη και παραγωγικότερη.
Η ελληνική αυτοδιοίκηση μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια σε έναν σύνθετο ρόλο, κοινωνικό και αναπτυξιακό, σε τοπικό επίπεδο. Εξάλλου αυτή είναι και η τάση πανευρωπαϊκά. Για να συμβεί αυτό η επόμενη μεταρρύθμιση πρέπει να είναι γενναία και τολμηρή. Οι αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας, βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Χάρτας Τοπικής Αυτονομίας, πρέπει να αποτελέσουν τις αρχές αυτής της νέας μεταρρύθμισης».
Σε άλλο σημείο, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης τόνισε: «Το πρόβλημα της αυτοδιοίκησης δεν είναι μόνο ο τρόπος εκλογής των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων. Το πρόβλημα είναι η κατάργηση αρμοδιοτήτων και η μη μεταφορά νέων. Είναι ο περιορισμός των χρηματοδοτήσεων και η άσκηση αρμοδιοτήτων χωρίς τη ταυτόχρονη μεταφορά πόρων, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Είναι το θεσμικό πλαίσιο της θέσης των αιρετών, το χειρότερο στην ΕΕ. Είναι η υποστελέχωση και η αφαίμαξη του προσωπικού των δήμων. Θέλουμε μια αυτοδιοίκηση θεσμικά ισχυρή, οικονομικά αυτοδύναμη, σύγχρονη και ευρωπαϊκή, με ρόλο στην τοπική ανάπτυξη και συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητες».
Για το εκλογικό σύστημα που προτείνεται, η Χριστίνα Σταρακά είπε ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση. « Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, να προηγηθεί ο εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποκαλύπτει τη βούληση της Κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε ουσιαστικές τομές και μεταρρυθμίσεις στο χώρο της, σε διαφορετική περίπτωση θα είχε προηγηθεί το νομοσχέδιο για την μετάβαση στην πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Κεντρικό κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε ό, τι αφορά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, υπάρχουν πολλές αστοχίες και προβλέψεις του νέου εκλογικού νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδίως με το όριο εκλογής 43% από τον πρώτο γύρο.
Το όριο του 3% δεν προσφέρει τίποτα, αντίθετα, στερεί τη δυνατότητα εκπροσώπησης υπαρκτών σχημάτων με απήχηση στην τοπική κοινωνία, ενώ η μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων είναι μία αρνητική επιλογή αφού περιορίζει αισθητά την συμμετοχή και την εκπροσώπηση των πολιτών. Επιπλέον, δυσκολεύει πολύ την ανανέωση των δημοτικών συμβουλίων με την εκλογή νέων συμβούλων, αφού οι παλιοί εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν ένα αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα».
Σχετικά με τα Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων, η Χριστίνα Σταρακά ανέφερε: «Τα συμβούλια αυτά αποτελούν έναν χρήσιμο χώρο στον οποίο δοκιμάζουν τις δυνατότητες τους νέοι άνθρωποι, με διάθεση προσφοράς. Αποτελούν φυτώρια νέων δημοτικών συμβούλων. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της λειτουργίας τους αναπτύσσονται εκατοντάδες κοινωνικές, περιβαλλοντολογικές, πολιτιστικές και άλλες δράσεις με απήχηση και κοινωνική αποδοχή. Τα συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων πρέπει και μπορούν να έχουν ρόλο και αρμοδιότητες τοπικού χαρακτήρα».
Η παράταξη «ΑΓΡΙΝΙΟ ΜΠΟΡΕΙΣ» υπερψήφισε ομόφωνα το Ψήφισμα των Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων.
Επίσης κατέθεσε την πρότασή της επί του σχεδίου νόμου του ΥΠ.ΕΣ, με τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών», η οποία περιλαμβάνει τα εξής:
– Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πίσω το σχέδιο νόμου που αφορά μόνο το εκλογικό σύστημα, να προχωρήσει σε ένα ουσιαστικό διάλογο και να καταθέσει μία ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση στην κατεύθυνση
- της αποκέντρωσης, με τη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων από το Κεντρικό Κράτος προς την Αυτοδιοίκηση.
- της προώθησης της οικονομικής αυτοδυναμίας των ΟΤΑ, στο πλαίσιο της φορολογικής αποκέντρωσης.
- της ενίσχυσης της καταστατικής θέσης των αιρετών.
- της θέσπισης ενός εκλογικού συστήματος που θα κατοχυρώνει τη δημοκρατική διαδικασία, θα διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα και θα ενισχύει τη λαϊκή συμμετοχή.