ΜΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗΝ ευρωπαϊκή ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 100 ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΟΥΔΕΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ;
Του Δημήτρη ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗ
Ευρωπαϊκή Αποστολή «Κλιματικά ουδέτερες πόλεις».Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ε.Ε.,από τους πολίτες για τους πολίτες, εμπνευσμένη εν μέρει από την αποστολή Απόλλων 11, στόχος της οποίας ήταν να πατήσει ο άνθρωπος στη Σελήνη.
Το συμβούλιο της αποστολής των κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων έθεσε τον ακόλουθο στόχο: 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030.
Η αποστολή των κλιματικά ουδέτερων πόλεων θα στηρίξει, θα προωθήσει και θα αναδείξει 100 ευρωπαϊκές πόλεις στη μετάβασή τους προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2030 και θα καταστήσει τις πόλεις αυτές κόμβους πειραματισμού και καινοτομίας για όλες τις πόλεις. Καθεμία από τις 100 πρωτοπόρους πόλεις που αποδέχονται την αποστολή να καταστούν κλιματικά ουδέτερες έως το 2030 θα υπογράψει μια σύμβαση πόλης για το κλίμα, η οποία θα είναι προσαρμοσμένη στην πραγματικότητα κάθε πόλης.
Η σύμβαση πόλης για το κλίμα θα δώσει στους ανθρώπους και την κοινωνία των πολιτών ενεργό ρόλο και θα τους προσφέρει νέες πλατφόρμες, μέσω των οποίων θα μπορούν να δρουν, καθώς και καλύτερα μέσα για να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τις δράσεις για το κλίμα. Γι’ αυτό, οι πόλεις θα πρέπει να αναπτύξουν αποτελεσματικές προσεγγίσεις για να κινητοποιήσουν τις κοινότητες και για να ασκήσουν επιρροή και να προσφέρουν κίνητρα για αλλαγή συμπεριφοράς. Οι πολίτες μπορούν να γίνουν φορείς αλλαγής μέσω πρωτοβουλιών «εκ των κάτω», μέσω της καινοτομίας και μέσω νέων μορφών διακυβέρνησης.
Oι επιλεγμένες πόλεις θα έχουν πολλαπλά οφέλη και θα τύχουν διεθνούς προβολής, θα έχουν την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητα τους (cityre-branding), και θα λειτουργήσουν ως πρότυπα για την ευρύτερη περιφέρεια και άλλα αστικά κέντρα για τη μετατροπή τους σε κόμβους καινοτομίας, που υιοθετούν νέες μορφές διακυβέρνησης και αναπτύσσουν ένα νέο οικονομικό μοντέλο δράσης για το κλίμα. Σε τοπικό επίπεδο, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά (περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά, εκπαιδευτικά), όπως η βελτίωση της ποιότητας του αέρα, η προώθηση ενός υγιέστερου τρόπου ζωής, η βελτίωση της κινητικότητας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και η γενικότερη αλλαγή της στάσης του πολίτη ως προς το περιβάλλον κλπ. Σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, θα δοθούν κίνητρα στην αγορά να κινηθεί προς επενδύσεις που ευνοούν την κλιματική αλλαγή, θα παρουσιαστούν ολιστικές λύσεις που αφορούν τον πολεοδομικό σχεδιασμό και θα προωθηθούν έξυπνες τεχνολογίες, πλατφόρμες δεδομένων και μοντελοποίηση αστικών συστημάτων για την καλύτερη ενεργειακή διαχείριση των αστικών κέντρων.
Ήδη οι πέντε Δήμαρχοι ( Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινός, Ιωαννιτών κ. Μ. Ελισάφ, Καλαμάτας κ. Θ. Βασιλόπουλος, Τρικκαίων κ. Δ. Παπαστεργίου και Κοζάνης κ. Λ. Μαλούτας) δήλωσαν ότι στοχεύουν και έχουν ήδη αρχίσει την προετοιμασία για την ένταξη του Δήμου τους στην Ευρωπαϊκή Αποστολή.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή μπορεί να αναλάβει μια τέτοια προσπάθεια ώστε να γίνει επιτέλους ένα ποιοτικό άλμα στον τόπο μας;
Για το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών
«Act now – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ»
Δημήτρης Τραπεζιώτης
Δικηγόρος, π. Δήμαρχος Θεστιέων