ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤOY ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ
[…]Συνεπώς, είναι επιβεβλημένη και αναγκαία η ενότητα και η συνεργασία όλων των δυνάμεων, ατομικών και συλλογικών, που αγωνίστηκαν διαχρονικά στον τόπο μας για την αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την άρθρωση της τοπικής δημοκρατίας και την αποκέντρωση[…]
Του Δημήτρη Τραπεζιώτη
Με τις δόλιες και βεβιασμένες νομοθετικές ρυθμίσεις της τελευταίας τετραετίας-νόμοι 4623/19 και 4625/19, οι οποίοι μάλιστα κρίθηκαν αντισυνταγματικοί με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ και το νόμο Βορίδη (ν.4804/21)-η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί πρωτοφανή θεσμική υποβάθμιση, ένα θεσμικό σοκ.
Με τις ρυθμίσεις αυτές έχουμε πλέον ένα υπέρμετρα συγκεντρωτικό – δήμαρχο κεντρικό σύστημα και Δημάρχους ελέω κυβέρνησης.
Περαιτέρω οι ρυθμίσεις αυτές ενεργοποιούν τα κομματικά αντανακλαστικά, επιφέρουν μια αφόρητη κομματοκρατία στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μετατρέπουν την ΤΑ και τις τοπικές κοινωνίες σε πεδίο κομματικού ανταγωνισμού. Παρίσταται λοιπόν σήμερα περισσότερο από ποτέ η ανάγκη να υπερασπιστούμε τον Υπερκομματικό χαρακτήρα τον οποίον οφείλει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο οποίος θεμελιώνεται στο Σύνταγμα της χώρας μας ως πολιτική και διοικητική αυτοτέλεια και στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας (ΕΧΤΑ) ως Τοπική Αυτονομία.
Δυστυχώς η απερχόμενη Δημοτική Αρχή υποστήριξε, προώθησε και ευθυγραμμίστηκε με κομματικές επιλογές και κατευθύνσεις και ταυτίστηκε απολύτως με τις ανωτέρω ρυθμίσεις και τα μέτρα της Κεντρικής Διοίκησης που προσβάλουν το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκηση στον πυρήνα της. Η κομματική ταύτιση του επικεφαλής της σημερινής Δημοτικής Αρχής έφτασε μάλιστα σε σημείο να εκδηλώνεται με εξάρσεις κομματικής υποταγής και αντιαισθητικές κραυγές του τύπου «ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΝΝΕΔΙΤΗΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΟΝΝΕΔΙΤΗΣ», καθώς επίσης και με πρόσκλησή του στους νικητές των εθνικών εκλογών, πολίτες του Δήμου Αγρινίου, να προσέλθουν το βράδυ των εκλογών στην κεντρική πλατεία του Δήμου και να πανηγυρίσουν ως Χομπσιανά υποκείμενα την κατίσχυσή τους σε βάρος των πολιτικά ηττημένων συμπολιτών τους, συμπεριφορά η οποία δεν συνάδει με το ρόλο του και τη θεσμική του ιδιότητα και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την υποχρέωσή του να διασφαλίζει την ενότητα και τη συνοχή της τοπικής κοινωνίας.
Συνεπώς, είναι επιβεβλημένη και αναγκαία η ενότητα και η συνεργασία όλων των δυνάμεων, ατομικών και συλλογικών, που αγωνίστηκαν διαχρονικά στον τόπο μας για την αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την άρθρωση της τοπικής δημοκρατίας και την αποκέντρωση, διαμόρφωσαν μια δημοτική πολιτική πρόταση με κοινωνιοκεντρικό χαρακτήρα που υπηρέτησε κατά προτεραιότητα κοινωνικές και όχι ατομοκεντρικές επιδιώξεις και δημιούργησαν μια δημοκρατική παράδοση που εκφράστηκε από το 1974 με τον αείμνηστο Δήμαρχο Αγρινίου Στέλιο Τσιτσιμελή και την Δημοτική Παράταξη που συνέστησε με την επωνυμία «ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» και στη συνέχεια με τους Δημάρχους Γιάννη Βαινά, Θύμιο Σώκο και Παύλο Μοσχολιό. Στην υπεράσπιση των στόχων του κινήματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δημοκρατικών αρχών που διέπουν τη λειτουργία του θεσμού συνέβαλαν και οι δημοτικές παρατάξεις «ΑΓΡΙΝΙΟ ΜΠΟΡΕΙΣ», «ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ», «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΉ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ», «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ» κ.ά.
Μόνο η ενότητα και η συνεργασία των δυνάμεων του κοινωνιοκεντρισμού μπορεί και πρέπει να συνεχίσει τη δημοκρατική παράδοση στο Δήμο Αγρινίου και να θέσει τέρμα στο αυτοδιοικητικό κενό που προκάλεσε για πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου μας η σημερινή δημοτική αρχή διότι :
δεν υπερασπίστηκε βασικές αρχές και αξίες που διέπουν τη φύση, το χαρακτήρα και τη λειτουργία του θεσμού της Τ.Α. όπως, τη δημοκρατική νομιμοποίηση, τη δημοκρατική συγκρότηση, τη συμμετοχή, την πολιτική και διοικητική αυτοτέλεια, την τοπική αυτονομία και την αποκέντρωση.
Είχε ως μοναδική μέριμνα τη δημιουργία ενός συστήματος πατρωνίας και πελατειασμού, δεδομένου μάλιστα ότι επεδίωξε την παραγωγή πολιτικού χρήματος με την πρακτική των κατ’ επάγγελμα απευθείας αναθέσεων και εισήγαγε τη «συναλλαγή» στην πολιτική ζωή του τόπου μας καθότι η όποια συνεργασία και σύμπραξη με άλλες δημοτικές παρατάξεις και πρόσωπα έγινε στη βάση «ανταλλαγμάτων». Αποτέλεσμα, η εξαχρείωση της πολιτικής ζωής του τόπου μας, με την αλλοτριωτική εξαλλαγή προσώπων, που αυτομόλησαν από τον πολιτικό τους χώρο και δυστυχώς προβαίνουν σε πολιτικές επιλογές με γνώμονα και κριτήριο τον ατομοκεντρικό ωφελιμισμό.
Ήρθε η ώρα να ανατρέψουμε μια δημοτική πολιτική που διαπνέεται από μια αντίληψη παρωχημένη, παλαιοκομματική, με στοιχεία καθεστωτικού αυταρχισμού, που μας κρατά για χρόνια στα ίδια, σε μια ελώδη στασιμότητα και ακυρώνει το μέλλον της περιοχής μας.
Ήρθε η ώρα του αυτοσεβασμού και της αξιοπρέπειας.
Προσωπικά είμαι παρών και ως επικεφαλής για να μην καταλείπεται οποιαδήποτε σκέψη ότι υπηρετούμε κομματικές σκοπιμότητες, αναστέλλω την κομματική μου ιδιότητα από σήμερα και καθ’ όλη τη διάρκεια της νέας δημοτικής θητείας, αφήνω την κομματική μου ταυτότητα εκτός του πεδίου της ΤΑ και στρατεύομαι για μια ακόμη φορά για την υπεράσπιση της τοπικής δημοκρατίας, του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του στρατηγικού και αναντικατάστατου στόχου της που είναι η αποκέντρωση.
Δημήτρης Τραπεζιώτης
Δικηγόρος
π. Δήμαρχος Θεστιέων