ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΘΕΜΑ: « Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ»
Κύριε Πρόεδρε
Παρακολουθώντας τις ειδήσεις που αφορούν την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στο Αγρίνιο μόνο θετικά δεν είναι τα μηνύματα από τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα:
-Η κρατική χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Πατρών μειώθηκε κατά 1,4 εκατ. ευρώ (από τα 8,7 εκατ. στα 7,3 εκατ.) Δηλαδή το Πανεπιστήμιο θα έχει στη διάθεση του 16% λιγότερα χρήματα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Είναι αναμφίβολα μια πολύ μεγάλη μείωση για αυτό και ο νέος Πρύτανης κ. Μπούρας έκανε λόγο για «οικονομική ασφυξία».
Είναι βέβαιο ότι αυτή η μείωση θα έχει σημαντικό αντίκτυπο και θα επηρεάσει αρνητικά την λειτουργία και των τμημάτων της πόλης μας.
-Οι νέες προσλήψεις μελών ΔΕΠ συνολικά για το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι μόλις 12 παρά το γεγονός ότι αποχώρησαν 28. Δηλαδή οι νέες προσλήψεις μέχρι τώρα καλύπτουν μόλις το 42% των κενών θέσεων.
Από αυτές οι 5 θέσεις αφορούν τα τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας (3 προσλήψεις για τα τμήματα του Αγρινίου και 2 για τα τμήματα του Μεσολογγίου).
Αυτές οι 3 προσλήψεις μελών ΔΕΠ για τα τμήματα του Αγρινίου είναι ελάχιστες αν αναλογιστεί κανείς τις τεράστιες ελλείψεις που έχουν ειδικά τα νέα τμήματα. Την ίδια στιγμή υπάρχει η πληροφόρηση ότι αποχωρούν 2 μέλη ΔΕΠ.
Επιπλέον αυτών δεν υπάρχει καμιά θετική εξέλιξη στα ζητήματα που αφορούν το τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών και το τμήμα Γεωργικής Βιοτεχνολογίας.
Πλησιάζει να συμπληρωθεί ένας χρόνος, από τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη όταν έγινε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου με θέμα τις εξελίξεις σχετικά με τη λειτουργία των Πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου, με την παρουσία και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας. Σε αυτή την συνεδρίαση η τότε Πρύτανης κα Κυριαζοπούλου δεσμεύτηκε ότι εφόσον το επιθυμούν οι φορείς και η ακαδημαϊκή κοινότητα εμείς θα προτείνουμε την επανίδρυση του τμήματος ΔΠΠΝΤ.
Μια δέσμευση που η Πρύτανης επανέλαβε αργότερα σε σύσκεψη της με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους της Δυτικής Ελλάδας.
Οι μήνες πέρασαν αλλά παρά τις δεσμεύσεις τίποτε δεν έγινε, καμία επανίδρυση δεν είδαμε.
Επίσης παραμένει σε εκκρεμότητα η λειτουργία του τμήματος Γεωργικής Βιοτεχνολογίας που ιδρύθηκε το 2019 και επρόκειτο να λειτουργήσει το 2020 αλλά η κυβέρνηση ανέστειλε τη λειτουργία του.
Τέλος εξακολουθούν τα γνωστά προβλήματα της έλλειψης υποδομών.
Για όλους αυτούς τους λόγους που αναφέραμε αλλά και επειδή η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου θεωρούμε ότι συνδέεται άρρηκτα και με την ανάπτυξη και το μέλλον του τόπου μας προτείνουμε να ορίσετε το συντομότερο δυνατό ειδική συνεδρίαση με μοναδικό θέμα συζήτησης: «Η Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στο Αγρίνιο».
Με εκτίμηση
Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου
Επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών»