Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε στην αγορά ακινήτων η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία σχετικά με την ενεργειακή αναβάθμιση και τις ανακαινίσεις.
Η περί ου ο λόγος οδηγία αφορά δημόσια κτίρια, και νέες οικοδομές, αλλά και παλαιότερες πολυκατοικίες και άλλες κατοικίες. Πιο συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Οδηγία μιλά για υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση, αλλιώς δεν θα μπορεί κάποιος ούτε να πουλήσει, ούτε να νοικιάσει το ακίνητο που διαθέτει, εάν δεν διαθέτει την ελάχιστη πιστοποίηση.
Τα χρονικά περιθώρια της οδηγίας θα ισχύει από το 2026 μέχρι το τέλος του 2032.
Τι αναφέρει η οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
«Από το 2028 όλα τα καινούρια κτίρια θα πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η αντίστοιχη προθεσμία για κτίρια που στεγάζουν, χρησιμοποιούνται, ή ανήκουν σε δημόσιες αρχές θεσπίζεται για το 2026. Όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με τεχνολογίες συλλογής ηλιακής ενέργειας έως το 2028, εφόσον αυτό είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό, ενώ τα κτίρια κατοικιών που υποβάλλονται σε μεγάλης κλίμακας ανακαίνιση θα έχουν προθεσμία έως το 2032.
Στην κλίμακα ενεργειακής απόδοσης από το Α έως το G, τα κτίρια κατοικιών θα πρέπει να επιτύχουν την κατάταξή τους, τουλάχιστον, στην κατηγορία Ε έως το 2030 και στην D έως το 2033. Η κατηγορία G αντιστοιχεί στο 15% των κτιρίων ενός κράτους μέλους με τις χειρότερες επιδόσεις. Τα μη οικιστικά και τα δημόσια κτίρια θα πρέπει να ανήκουν στις σχετικές κατηγορίες έως το 2027 και το 2030 αντίστοιχα. Η αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης (η οποία μπορεί να λάβει τη μορφή μονωτικών εργασιών ή βελτίωσης του συστήματος θέρμανσης) θα πραγματοποιείται όταν ένα κτίριο πωλείται ή υποβάλλεται σε σημαντική ανακαίνιση ή, εάν ενοικιάζεται, όταν υπογράφεται νέο συμβόλαιο μίσθωσης.
Τα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη αυτών των στόχων θα καθοριστούν από τα κράτη μέλη στα λεγόμενα εθνικά σχέδια ανακαίνισης.»
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όμως για να μην πέσει το βάρος αυτό στις πλάτες των πολιτών που δεν μπορούν αν το σηκώσουν προβλέπει μέτρα στήριξης από το κάθε κράτος μέλος. Χαρακτηριστικά αναφέρει «Τα εθνικά σχέδια ανακαίνισης θα πρέπει να περιλαμβάνουν μηχανισμούς στήριξης που θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε επιχορηγήσεις και χρηματοδότηση. Τα κράτη μέλη οφείλουν επίσης να δημιουργήσουν σημεία δωρεάν πληροφόρησης και να θεσπίσουν προγράμματα ανακαίνισης με ουδέτερο κόστος. Θα πρέπει επίσης να προσφέρουν χρηματοδότηση που θα πριμοδοτεί τις ριζικές ανακαινίσεις, ιδίως για τα κτίρια με τις χειρότερες επιδόσεις, ενώ εξειδικευμένες επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις θα πρέπει να παρέχονται σε ευάλωτα νοικοκυριά.»
Αυτά που θα εξαιρεθούν από τους νέους κανόνες για την ενεργειακή αναβάθμιση, είναι τα κτήρια μνημειακού χαρακτήρα.
Για το θέμα μίλησε στον ΔΥΤΙΚΑ FM και τη Δήμητρα Λαοπόδη ο πρόεδρος του ΤΕΕ Λίνος Μπλέτσας.
«Η Ευρωπαϊκή Οδηγία όπως αυτή ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μας λέει ότι τα κτήρια τα οποία είναι στις χαμηλότερες κατηγορίες θα πρέπει πριν πωληθούν ή ενοικιαστούν να ανέβουν τουλάχιστον δυο κατηγορίες. Για τις κατοικίες μιλά μέχρι το 2030 ενώ για τα δημόσια κτήρια για το 2028. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκινά μια πολύ μεγάλη κουβέντα και κατά τη γνώμη μου την ξεκινάει από μπροστά και όχι από πίσω. Δηλαδή βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο. Θα πρέπει να δούμε καλύτερα το ζήτημα και να λάβουμε τα μέτρα μας. Στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. υπάρχει το θέμα της ενεργειακής ένδειας. Υπάρχει ένα γιγαντιαίο πρόβλημα προκειμένου να καταπολεμήσουμε αυτή την ενεργειακή ένδεια. Το κύριο όπλο μας είναι τα προγράμματα του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ.
Ακούστε την συνέντευξη του Λίνου Μπλέτσα πρ. του ΤΕΕ στον ΔΥΤΙΚΑ FM και την Δήμητρα Λαοπόδη