Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μίλτος Ζαμπάρας, με αφορμή την κατάργηση του Εφετείου Αγρινίου, του Πρωτοδικείου στο Μεσολόγγι καθώς και του Ειρηνοδικείου στην Βόνιτσα. Παρά τις φημολογούμενες διαβεβαιώσεις εκ μέρους της κυβέρνησης για την μη αλλαγή του δικαστικού χάρτη με την εν λόγω Ερώτηση ο Υπουργός θα κληθεί να απαντήσει ξεκάθαρα, για να γνωρίζουν οι πολίτες, τους σκοπούς της κυβέρνησης για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.
Όπως αναφέρει ο βουλευτής στην ερώτηση του: «Με την υπ’ αριθμ. 22/2011 γνωμοδότησης του Συμβουλίου της Επικρατείας εκδόθηκε το υπ’ αριθμ. 27/17-3-2011 (ΦΕΚ 80/τ.α/13-4-2011)Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο ιδρύθηκε το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις γεωγραφικές και πληθυσμιακές ιδιαιτερότητες στον τομέα της δικαιοσύνης της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, αλλά και να καταστεί ευχερέστερη η πρόσβαση στη δικαιοσύνη των πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας με ταυτόχρονη αποσυμφόρηση του Εφετείου Πατρών. Η τελευταίες πληροφορίες όμως κάνουν λόγο για μεταφορά του Εφετείου από το Αγρίνιο στην Πάτρα».
Το Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου εξυπηρετεί έναν μεγάλο όγκο υποθέσεων και έχει τις κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές για να αποτελεί ένα σύγχρονο και λειτουργικό Εφετείο αφού διαθέτει μαγνητικές πύλες και x-ray, χώρους στάθμευσης, ράμπες για ΑμεΑ, τμήμα ιατρικής ανάγκης και κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.
Στην συνέχεια ο βουλευτής τονίζει: «Το Εφετείο καλύπτει υψηλό όγκο εργασίας και αριθμού εκδικαζομένων πολιτικών και ποινικών υποθέσεων – ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι κατά το χρονικό διάστημα από 16-9-2021 έως 15-9-2023 πραγματοποιήθηκαν στο Εφετείο 160 ποινικές μόνο (πέραν των πολιτικών) συνεδριάσεις και καλύπτει χωρικά μια περιοχή που οι κάτοικοι αλλά και οι εργαζόμενοι θα έχουν πολύ μεγάλη δυσκολία να μετακινούνται στην Πάτρα».
Ταυτόχρονα με την σχεδιαζόμενη μεταφορά του Εφετείου Αγρινίου σχεδιάζεται και η κατάργηση του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου καθώς και του Ειρηνοδικείου Βόνιτσας. Η λογική της κυβέρνησης για μείωση του λειτουργικού κόστους με συνεχόμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων υπηρεσιών οδηγεί σε υποβάθμιση και απαξίωση των κατοίκων της περιφέρειας. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται πολίτες δύο ταχυτήτων και αναγκάζουν, ιδίως τους νέους ανθρώπους, να εγκαταλείπουν την περιφέρεια και να μετακινούνται στην πρωτεύουσα. Σκοπός του σχεδιασμού των κρατικών υπηρεσιών θα πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση ισότιμα των πολιτών και όχι μόνο η εξοικονόμηση πόρων.
Στο πλαίσιο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν θα φροντίσει να παραμείνει το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο