Ερώτηση προς τον Υπουργό Ενέργειας Κ. Σκρέκα για τις συνέπειες λειτουργίας του «ΚΥΤ Αχελώου», στους κατοίκους του οικισμού Ραΐνας κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης.
Στην ερώτηση ο κ. Παπαναστάσης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “Στο πέρασμα του χρόνου και προφανώς για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών παραγωγής και διακίνησης ηλεκτρικής ενέργειας, το ΚΥΤ Αχελώου απ’ τα αρχικά επίπεδα των τριών γραμμών, έφτασε σήμερα να αποτελείται από δέκα γραμμές μεταφοράς (οκτώ γραμμές των 150 κv και 2 γραμμές των 400 kv). Είναι ευνόητο ότι ο πολλαπλασιασμός των γραμμών διασύνδεσης του ΚΥΤ, επέφερε και πολλαπλασιασμό της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας, με προφανή και την αντίστοιχη επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων του οικισμού Ραΐνα. ”
Η ερώτηση Παπαναστάση
Στην κοιλάδα του οικισμού Ραΐνας της ΤΚ Σκουτεσιάδας του Δήμου Αγρινίου, λειτουργεί ένα από τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) της πρώην ΔΕΗ και νυν ΑΔΜΗΕ.
Το ΚΥΤ αυτό, δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970 και έκτοτε λειτουργεί ανελλιπώς μέχρι σήμερα, με τη διακριτική ονομασία «ΚΥΤ ΑΧΕΛΩΟΥ». Η ύπαρξή του, είναι άμεσα σχετιζόμενη με τη δημιουργία και λειτουργία των τριών φραγμάτων (Καστρακίου, Στράτου και Κρεμαστών) και των αντίστοιχων υποδομών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Η αρχική απαλλοτρίωση γης, για την εγκατάσταση του ΚΥΤ, αφορούσε περίπου 164 στρέμματα, με τις προς απαλλοτρίωση εκτάσεις να βρίσκονται μέσα σε υπάρχουσα κατοικημένη περιοχή (χωριό). Είναι ενδεικτικό της εγγύτητας του ΚΥΤ με χώρους διαβίωσης και εργασίας ανθρώπων ότι σε απόσταση 30 μέτρων απ’ αυτό, προϋπήρχαν του ΚΥΤ και υπάρχουν ακόμη σπίτια, χωρίς αυτό να εμποδίσει τη ΔΕΗ, να προχωρήσει την απαλλοτρίωση και λειτουργία του, κατά παράβαση κάθε πρωτοκόλλου προστασίας της ανθρώπινης ζωής και υγείας.
Στην αρχική του μορφή, υπήρξαν τρείς γραμμές διασύνδεσης και μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, μια γραμμή διασύνδεσης 150 kv για κάθε φράγμα (Κρεμαστών και Καστρακίου) και μια γραμμή μεταφοράς 400 kv προς Δίστομο Βοιωτίας.
Παρ’ ότι υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση, της επικινδυνότητας για κάθε έμβιο όν, στην – ήδη προαναφερθείσα – εγγύτητα των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων του ΚΥΤ και των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος με κατοικημένους τόπους, η ΔΕΗ ουδέποτε ενημέρωσε σχετικά τους κατοίκους. Ποτέ δεν τους ενημέρωσε για τις καταστροφικές επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, που ήδη απ’ την πρώτη στιγμή λειτουργίας του ΚΥΤ, σακάτευε αργά και βασανιστικά την υγεία τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι και οι μέχρι σήμερα σχετικά ήπιες αντιδράσεις των πληττόμενων κατοίκων.
Στο πέρασμα του χρόνου και προφανώς για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών παραγωγής και διακίνησης ηλεκτρικής ενέργειας, το ΚΥΤ Αχελώου απ’ τα αρχικά επίπεδα των τριών γραμμών, έφτασε σήμερα να αποτελείται από δέκα γραμμές μεταφοράς (οκτώ γραμμές των 150 κv και 2 γραμμές των 400 kv). Είναι ευνόητο ότι ο πολλαπλασιασμός των γραμμών διασύνδεσης του ΚΥΤ, επέφερε και πολλαπλασιασμό της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας, με προφανή και την αντίστοιχη επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων του οικισμού Ραΐνα.
Παρά την ύπαρξη σχετικών εγκυκλίων του υπουργείου Υγείας, που καθορίζουν ηλεκτρικά φορτία και επιτρεπόμενες αποστάσεις κατοικημένων περιοχών, αυτές στην συγκεκριμένη περιοχή ουδέποτε εφαρμόστηκαν.
Αποτέλεσμα της εγκατάστασης και λειτουργίας του «ΚΥΤ Αχελώου», υπάρχουν καταγεγραμμένα στα υπάρχοντα 14 σπίτια πέριξ του 15 περιστατικά καρκίνου. 10 περιστατικά θυρεοειδή και οκτώ καταρράκτες. Χαρακτηριστικά, σε μια οικογένεια ο γιός είχε λευχαιμία, στη δε μητέρα του που έχει βηματοδότη στην καρδιά, ο γιατρός της έχει απαγορέψει να πηγαίνει στην εκκλησία που βρίσκεται δίπλα στο ΚΥΤ.
Σε μια άλλη οικογένεια δίπλα από το ΚΥΤ, ο σύζυγος έχει καρκίνο και καταρράκτη και η γυναίκα του είχε καρκίνο, καταρράκτη και θυρεοειδή, παθήσεις που τελικά την σκότωσαν.
Κατόπιν των ανωτέρω:
Ερωτάται ο κ. Υπουργός: Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου:
Να διασφαλιστεί σε απόλυτο βαθμό η υγεία των κατοίκων του οικισμού Ραΐνας της ΤΚ Σκουτεσιάδας του Δήμου Αγρινίου είτε με μετακίνηση του ΚΥΤ Αχελώου είτε με ουσιαστική αποζημίωση και μετακίνηση των κατοίκων του οικισμού σε ασφαλή περιοχή.